Download de KNAF app

Wisselende resultaten voor Nederlandse karttalenten in CIK-FIA Karting Academy Trophy op Le Mans

vdhelm lemans.03
Tijmen van der Helm is in Le Mans tijdens de tweede ronde van de CIK-FIA Karting Academy Trophy als vierde geëindigd. Het 13-jarige Nederlandse karttalent wist op het Franse circuit een van de kwalificatieheats op zijn naam te schrijven en staat in het klassement na twee races op een mooie tweede plaats. Mike van Vugt was minder fortuinlijk. De 12-jarige winnaar van de eerste ronde in Genk had wel de snelheid, maar kwam door een minder gelukkige kwalificatie in het gedrang achter de kopposities terecht en moest zich na een tijdstraf in de finale tevreden stellen met een 17de positie. In het kampioenschap staat Van Vugt op een nog altijd kansrijke vierde positie.

De CIK-FIA Karting Academy Trophy is een door de wereld overkoepelende kartfederatie (CIK) opgezette competitie waaraan wordt deelgenomen door vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar. Namens de Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF) doen dit jaar de 12-jarige Mike van Vugt (Wognum) en de 13-jarige Tijmen van der Helm (Den Hoorn) aan deze uit drie wedstrijden bestaande serie mee.

vdhelm lemans.01
Van Vugt en Van der Helm hadden hun uitverkiezing bij de eerste wedstrijd al waargemaakt door in Genk in de finale in het veld van bijna 50 rijders uit 35 landen de eerste twee plaatsen voor zich op te eisen. In Le Mans kon het Nederlandse duo de concurrentie minder hun wil opleggen. Van der Helm deed het in de kwalificatie met een tweede plaats uitstekend. Na een fraaie tweede plaats in de eerste kwalificatieheat, wist het jonge Nederlandse karttalent de tweede heat zelfs op zijn naam te schrijven, om in de afsluitende derde heat als zesde te worden afgevlagd. Daarmee mocht Van der Helm in de finale vanaf de derde startplaats vertrekken. Na de nodige strijd viel Van der Helm daarin met een vierde plaats net buiten het podium.

vanvugt lemans.02
Van Vugt zat in de kwalificatie in de groep die met minder goede baanomstandigheden te maken kreeg en bleef daardoor steken op een 13de plaats. Dat betekende in de kwalificatieheats een startplek net achter de kop waar de meeste incidenten plaatsvinden. Van Vugt toonde wel steeds zijn snelheid, maar moest na een zesde plaats, ook een keer genoegen nemen met een 15de positie (na een 10 seconden penalty) en een uitvalbeurt. Daarmee startte de jonge Nederlander vanaf een 24ste plaats in de finale. Van Vugt reed een geweldige inhaalrace die hem op de zesde plaats bracht en de snelste raceronde opleverde. In een poging om nog verder op te klimmen raakte Van Vugt een tegenstander, viel terug naar een plaats buiten de top tien en kreeg vervolgens ook nog een tijdstraf van 10 seconden opgelegd. Daarmee werd de tweede Nederlander als 17de geklasseerd.

vanvugt lemans.03
KNAF-bondscoach voor de karting Marco du Pau over de wedstrijden in Le Mans. “Het was in alle opzichten een wisselend en tegenstrijdig weekend. Mike was net als in Genk de snelste rijder van het veld en had de afstelling van de kart goed voor elkaar. Door de mindere kwalificatie zat hij in de heats steeds op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Zijn finale was een wereldrace, tot die aanvaring, daar was hij iets te agressief. Bij Tijmen kregen we de afstelling van de kart juist niet helemaal perfect voor elkaar waardoor hij wel voorin zat, maar net dat laatste beetje snelheid miste. Door uitstekend verdedigen heeft hij er het maximale uitgehaald. Hij heeft heel sterk gereden.”

In het tussenklassement na twee wedstrijden bezet Van der Helm nu de tweede plaats, terwijl Van Vugt met een vierde positie ook nog uitzicht heeft op de titel. De CIK-FIA Karting Academy Trophy krijgt over minder dan drie weken zijn ontknoping op het circuit van Alahärmä in Finland.
vanvugt lemans.01

vdhelm lemans.02