Download de KNAF app

Volop strijd bij eerste NK 4-takt wedstrijden van Chrono Karting

berghem 1
De organisatie van het Nederlands Kampioenschap 4-takt karting ging dit jaar over van Karting Events naar Chrono Karting, al jaren de drijvende kracht achter en organisator van het Nederlands Kampioenschap 2-takt. Inmiddels zijn de eerste twee wedstijden voor het NK 4-takt achter de rug en kijkt Chrono Karting met een goed gevoel terug.

Afgetrapt werd op 22 maart op Circuit Park Berghem. Met maar liefst 25 debutanten op NK-niveau, leverde de eerste kennismaking tussen de 4-takt rijders en Chrono Karting een leerzaam, maar vooral ook gezellig weekend op.

berghem 5
In zowel de Cadet 160 als de Parolin Rocky klasse werd wiel- aan-wiel gestreden, maar gaven de jonge deelnemers elkaar de ruimte om te racen. In de Cadet 160 won Justin Polman uiteindelijk alle drie de wedstrijden. Op diverse plaatsen in het veld waren echter fraaie gevechten te zien. De Parolin Rocky klasse bracht 19 rijders op de been. Jonge debutanten bleken hier snelle leerlingen te zijn, want terwijl het bij de eerste wedstrijd nog een chaos op de startopstelling was, leek alles bij de derde race van de dag al als vanzelf te gaan. Dagwinnaar werd Robert de Haan, voor Sam Maarschalkerweerd en Jordy Hofman.

berghem 3
Een klasse die meer rijders verdiende was de World Formula (WF B&S en WF Parolin), nota bene één van de goedkoopste vormen van kartsport met gelijkwaardig materiaal. De top vier ging elke race als aan een touwtje over de baan, waarbij de dagwinst naar Tijmen Boos ging, voor Vivian Meij en Rick van den Hoek. In de WF Parolin pakte Bart Sommer de winst. In de RK1 werd hard gereden. Het spannende gevecht leverde een dagoverwinning op voor Bastiaan van Loenen, voor Jordy van der Eijck en Kay Schröder. De VT250 klasse, de zwaarste (normale) 4-takt klasse, kende weliswaar een beperkt startveld, maar ook hier close racing. De starts verliepen zeer gedisciplineerd, waarbij Niels Brugman alle drie de races op soevereine wijze won. Op de tweede plek eindigde Ruben Meij, net voor Lars Brugman. De Wankel klasse bracht een goed startveld op de been, waarbij de wedstrijden ook nog eens veel actie te zien gaven. Zo remde dagwinnaar Stef Jonker voor de chicane twee en halve kartlengte dicht, zonder ook maar een moment het idee te geven de zaak niet onder controle te hebben. Zelfs routinier Arjan Kievitsbosch had hier geen antwoord op.

kerpen 2
Kerpen
De tweede wedstrijd van het officiële Nederlands Kampioenschap 4-takt karting werd onder fraaie weersomstandigheden op 12 april verreden op Kerpen. Bij de Cadet 160 werd de jacht ingezet op Justin Polman, winnaar van de eerste NK-ontmoeting. In de eerste race ontspon zich een titanengevecht tussen Polman, Donny Hoedt en Dominique Muller, waarbij de laatste als lachende derde de winst opstreek. In race twee ging de volle winst, ondanks vele wisselingen aan kop, naar een ontketende Hoedt. Daardoor moest in de laatste race de beslissing vallen wie er met de dagwinst vandoor zou gaan. Uiteindelijk werd dit toch met slechts één punt voorsprong Polman.

kerpen 3
Een groot compliment aan de rijders en begeleiders bij de Parolin Rocky. Dit keer gingen de drie starts, inclusief het formeren, namelijk keurig volgens de regels. Ook de races gingen volgens het boekje, en toch was er spanning van begin tot eind. De eerste race leverde een zege op voor Robert de Haan, voor de vanaf de twaalfde plaats gestarte Sem van Til. Race twee stond bol van de actie, met een hoofdrol voor De Haan, die vier ronden voor het eind de eerste plek inruilde voor de derde, om vervolgens in de laatste ronde toch de winst te pakken. Ook de derde race werd een prooi van De Haan.

kerpen 1
De World Formula B&S leverde weer fraaie gevechten op tussen drie koplopers, met hoofdrollen voor Thomas van Gerwen en Dylano van Overbeek. In de eerste race pakte Van Overbeek in de laatste bocht de winst, terwijl Van Gerwen zelfs terugviel tot plaats drie, achter Tymen Boos. De tweede race werd opnieuw een driestrijd, met Van Gerwen dit keer wel als winnaar. De derde race leverde vuurwerk van de bovenste plank op. Opnieuw lukte het Van Overbeek om in de laatste bocht de leiding te pakken en daarmee ook de dagwinst voor zich op te eisen. Bij de Parolin WF ging de overwinning in het dagklassement naar Bart Sommer.

kerpen 4
De RK1-rijders trakteerden de toeschouwers op een paar mooie races. De eerste wedstrijd werd gewonnen door Tim Martens, die nota bene na een spin in de eerste ronde vanaf de laatste plaats moest terugkomen. De tweede wedstrijd werd een felle strijd tussen Martens en Kay Schröder, waarbij de beslissing vier ronden voor het einde viel toen Schreuder op fraaie wijze de leidende Martens verschalkte. In race drie stelde Schröder vervolgens de dagwinst zeker.

kerpen 5
De VT250 klasse bracht helaas slechts zes deelnemers aan het vertrek. Het spektakel was er echter niet minder om. De grote overwinnaars waren de broers Lars en Niels Brugman. Hopelijk besluiten de diverse teambazen en karters die een VT250 hebben staan, of alleen aan clubkampioenschappen meedoet, bij de derde NK-wedstrijd wel aanwezig te zijn. De volgende wedstrijd op Emmen valt niet samen met andere wedstrijden op de kalender en dus staat niets inschrijven bij Chrono in de weg. Zo kan deze klasse uitgroeien tot de smaakmaker van het NK 4-takt.

Voor de volledige wedstrijdkalender van Chono Karting zie www.chrono.nl