Download de KNAF app

Tweede en vierde plaats voor Nederlandse karttalenten in CIK-FIA Karting Academy Trophy

vdhelm al.01
Tijmen van der Helm heeft in Alahärmä in de finale van de CIK-FIA Karting Academy Trophy na een weergaloze inhaalrace beslag gelegd op de derde plaats. Daarmee eindigde het 13-jarige Nederlandse karttalent in de eindstand van het kampioenschap op een uitstekende tweede positie. Mike van Vugt knokte zich in de finale terug naar een elfde plaats en legde daardoor in de eindstand van de CIK-FIA Karting Academy Trophy beslag op de vierde positie. “Tijmen en Mike hebben het uitstekend gedaan. In een veld van 51 rijders uit meer dan 30 landen met twee rijders bij de eerste vier eindigen, daar mogen we als Nederland trots op zijn”, blikte KNAF-bondscoach voor de karting Marco du Pau tevreden terug.

Het Finse Alahärmä vormde het strijdtoneel van de derde en afsluitende ronde van de CIK-FIA Karting Academy Trophy, een door de wereld overkoepelende kartfederatie (CIK) opgezette competitie waaraan alleen kan worden deelgenomen door vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar. De Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF) selecteerde voor de editie van 2017 de 12-jarige Mike van Vugt (Wognum) en de 13-jarige Tijmen van der Helm (Den Hoorn). De eerste wedstrijd in Genk werd door het Nederlandse tweetal gedomineerd, maar in Le Mans hadden Van der Helm en Van Vugt in de tussenstand van het kampioenschap wat terrein moeten prijsgeven.

vdhelm al.03
In de trainingen toonden zowel Van der Helm als Van Vugt ook in Finland weer met de snelste rijders mee te kunnen. In de kwalificaties die de startposities voor de kwalificatieheats moesten bepalen, liep het opeens een stuk minder. In het uit rijders uit meer dan 30 landen bestaande veld bleef Van der Helm steken op plaats 26, terwijl Van Vugt genoegen moest nemen met de 30ste positie. In de drie kwalificatieheats knokte Van der Helm zich echter uitstekend terug en wist vanaf een 14de en 13de startpositie twee keer op te rukken naar plaats zeven, om in de laatste heat zelfs plek zes te veroveren. Van Vugt had het iets moeilijker maar kon in de kwalificatieheats ook veel concurrenten inhalen om na twee keer een twaalfde positie in heat nummer drie sterk als achtste te finishen.

vdhelm al.02
Op basis van deze resultaten moest Van der Helm in de finale vanaf de 12de startplaats vertrekken, terwijl Van Vugt de 19de plek als uitgangspunt had. In een weergaloze finale passeerde Van der Helm op uiterst beheerste wijze de ene na de andere tegenstander om in de laatste ronde zelfs de derde plaats te veroveren. Door deze uitstekende score eindigde Van der Helm in de eindstand van de CIK-FIA Karting Academy Trophy op een fraaie tweede plaats. Van Vugt kende een uitstekende eerste helft van de finale, maar eenmaal aangeland op plaats elf stokte zijn opmars en was dit ook de positie waarop het jonge Nederlandse karttalent de finish passeerde. Met deze uitslag verzekerde Van Vugt zich op slechts één punt van de derde positie van plaats vier in de einstand van het kampioenschap.

vvugt al.01
KNAF-bondscoach voor de karting Marco du Pau keek dan ook tevreden op de titelstrijd terug. “Met allebei de rijders in de top vier hebben we het als land opnieuw uitstekend gedaan. Om onverklaarbare reden ging het in de kwalificatie niet goed, maar Tijmen en Mike hebben zich daarna fantastisch teruggevochten. Ook kregen we de afstelling van de kart steeds beter voor elkaar. Tijmen reed in de finale een wereldrace. Op deze baan is het best moeilijk inhalen, maar hij deed het zonder problemen en heel beheerst. Mike kwam ook snel naar voren maar zat toen vast in een groep. Niets dan lof voor de jongens om zo terug te komen en naast de derde positie in de finale, als tweede en vierde in het kampioenschap te eindigen.”

vvugt al.02

vdhelm al.04