Download de KNAF app

Tiende plaats voor Robert de Haan bij tweede ronde CIK-FIA Karting Academy Trophy

r de haan.01
Robert de Haan heeft bij de tweede ronde van de CIK-FIA Karting Academy Trophy in het Italiaanse Lonato een tiende plaats behaald. Daarmee scoorde het 12-jarige Nederlandse karttalent zijn eerste punten in deze sterk bezette internationale titelstrijd voor karters van 12 tot en met 14 jaar. Na een wat mindere kwalificatie maakte De Haan in de drie heats al het nodige terrein goed, om vervolgens in de finale met sterke inhaalacties op te rukken van de vijftiende naar de tiende positie.

De tweede ronde van de CIK-FIA Karting Academy Trophy werd verreden op het fraaie kartcomplex van Lonato in Italië. In deze door de wereld overkoepelende kartfederatie (CIK) opgezette competitie voor karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar wordt Nederland dit jaar vertegenwoordigd door de net 12 jaar geworden Robert de Haan (Eerbeek) en Esmee Kosterman. De 13-jarige inwoonster van Wijk bij Duurstede moest in Lonato helaas verstek laten gaan vanwege een twee weken geleden opgelopen blessure aan haar sleutelbeen. In het veld van 47 jonge karttalenten uit meer dan 30 verschillende landen aan De Haan dus de taak om namens de KNAF de Nederlandse eer hoog te houden.

Na in de vrije trainingen nog 0,3 seconden van de poleposition verwijderd te zijn gebleven, verbeterde De Haan zich in de kwalificatie ten opzichte van de concurrentie aanzienlijk. Ondanks dat de jonge Nederlander echter slechts 0,190 seconden hoefde toe te geven op de snelste tijd van de dag, stond De Haan daarmee in het uiterst competitieve veld op een 22ste plaats, goed voor een elfde respectievelijk twaalfde startpositie in de drie kwalificatieheats die de startopstelling voor de finale moesten bepalen.

r de haan.02
In de eerste heat wist De Haan zich met goede rondetijden in een strijdende groep naar voren te werken en legde beslag op een keurige zevende positie. Ook in de twee andere kwalificatieheats was het jonge karttalent volop in de strijd om posities, maar bleef de winst beperkt tot slechts enkele plaatsen waardoor hij als negende en elfde de finish passeerde. Daarmee plaatste De Haan zich als vijftiende voor de finale waar alleen nog de beste 34 rijders aan de start mochten verschijnen.

r de haan.03
Bij de start van de over 21 ronden gaande finale had De Haan direct een paar plaatsen te pakken en kwam als twaalfde de eerste ronde uit. Ook in de daaropvolgende ronden liet het 12-jarige karttalent zich van zijn beste kant zien en wist met mooie passeeracties op te rukken naar plek negen. Voor hem was echter al een flink gat ontstaan en hoewel De Haan nog wel de nodige tijd wist goed te maken, werd hij ook van achteren aangevallen door een snelle Zweedse rijder, die hem in de voorlaatste ronde wist te passeren. Daarmee zag De Haan als tiende de vlag en scoorde niet alleen zijn eerste punten voor het kampioenschap, maar eindigde ook voor rijders die in het eerste weekend topklasseringen hadden behaald. In de titelstrijd bezet de Nederlander nu met zes punten de 17de positie. De derde en laatste wedstrijd van de CIK-FIA Karting Academy Trophy wordt verreden in het weekend van 8 en 9 september in het Belgische Genk.

KNAF-bondscoach voor de karting Marco du Pau over de wedstrijden in Lonato: “Het zat bij Robert in de kwalificatie niet mee met als gevolg dat hij in de heats vanuit het middenveld moest beginnen. De onderlinge verschillen zijn zo klein, dat het heel lastig is om naar voren te komen. In de eerste heat lukte dat beter dan in heat twee en drie. Het toont het belang van een goede kwalificatie maar weer eens aan. In de finale heeft hij keurig gereden en weer een aantal mooie acties laten zien, dat was prima.”