Download de KNAF app

RTL GP Kids Kart Cup op Kartcentrum Lelystad is Rock-'n-roll

RTL GP4
Wat was dit een bijzondere dag voor de karting in Nederland. Ook Arthur Dontje de geestelijk vader achter KCL en deze dag zag dit, hij stond dan ook te glimmen van trots bij de entree van Kartcentrum Lelystad. Na één van de treurigste weken van uitvoerend organisator Chrono sinds jaren, door het overlijden van wedstrijdleider en kartvriend Nol Brans was dit een opsteker voor iedereen die maar iets met karting in Nederland van doen heeft.

Tekst: P.R.
Foto's: Michael Melis

Allereerst stond er een tent van 50 bij 10 meter waar alle 127 coureurs in stonden. Allemaal op klasse verdeeld. Geen teams, geen politiek gewoon een plekje bij de klasse waar je in rijd met je monteur en samen gezellig karten. En dat is ook waar het om draait deze dag GEZELLIG karten met vrienden en kinderen op vriendschappelijke wijze de fijne kneepjes van de sport bij brengen.

Wie zich vandaag ook als een vis in het water voelde was onze kart speaker Frens Langenberg. Na een ziekbed van 3 weken inclusief ziekenhuisopname was hij net op tijd hersteld om deze race bij te wonen. Frens stond in een open hokje midden op het circuit, echt in het middelpunt van onze jongste coureurs alles overziend en verslaan als in zijn jonge jaren. Frens stond te genieten van elke ronde en seconde en miste in zijn verslag geen enkele rijder. Misschien is het ook wat voor de Nederlandse kampioenschappen om deze man uit zijn toren te halen en op de baan te zetten. Echt heel speciaal.

Maar goed nu over naar de wedstrijden en natuurlijk de Parolin Dolphin demo run voor de allerkleinsten. 4 tot 7 jarige mannetjes die amper hun helm kunnen dragen mochten opdraven voor de demo run. Fanatieke ouders en gevolg moedigden hun kroost aan in de twee demo runs waarin zij streden om des keizers baard. Echter dit maakte de spanning en het plezier er niet minder om, hier was nu echt onze race toekomst aan het werk. En zoals Jan Lammers vanmorgen nog mooi zei, je ziet zo of het er in zit en dan krijg je het er nooit meer uit. Johan Cruyf had het niet beter kunnen zeggen.
RTL GP 1
In de Parolin Rocky ook wel de KCL klasse genoemd kwamen 27 coureurs aan de start, deze dames en heren zagen we zaterdag avond nog samen voetballen en grillen en vandaag ging het om wat anders. Vriendschap telde nu even niet er moest geracet worden, en racen dat deden ze. Wat een genot om naar te kijken, allemaal coureurs met de zelfde motor in de rug en alleen gebruik makend van hun talent. Geen tuning, geen dure monteurs nee gewoon papa of mama die sleutelt en werken aan beter worden en verder naar voren komen in de wereld die karting heet.

In de Cadet 160 waar ook gereden word met de door de organisatie verzegelde motoren maar wel verschillende merken chassis, stonden 24 rijders aan de start. Oftewel de twee jongste race klassen (qua leeftijd) in de 4takt brengen samen 50 rijders aan de start. Welke organisatie zou nu niet jaloers zijn op zo een startveld, wat een prestatie van deze organisatie en de ouders die massaal naar KCL gekomen zijn. In de Cadet 160 werd evenals bij de andere wedstrijden gestart volgens het loting principe. Oftewel de startopstelling van race 1 word in race 2 andersom neergezet. En de finale word gestart na het optellen van de resultaten uit race 1+2. Een gouden greep zou achteraf blijken want de races waren bijzonder spannend en echt talent maakt het niet uit of ze vooraan of achteraan starten want echt talent komt altijd boven drijven.

Bij de Micro Max zagen we meerdere NK rijders aan de start die hun roots hebben op KCL. Mooi voorbeeld van groei liet Dante Rappange zien. In de winter was hij nog 6 seconden te langzaam in een ronde en hier rijd hij startend van 11 naar een podium plek. Tevens liet hij in de tweede race zien dat hij niet bang is om te gokken. Als enige van het gehele veld startte hij op slicks. Na een spin in de derde bocht sloot hij achteraan, reed weer van 23 naar 4 totdat het begon te regenen twee ronden voor het eind en zijn plan in duigen viel. Oftewel geen prijzen maar wel respect van zijn mede coureurs voor de gewaagde beslissing. Wat we ook zagen is dat mensen niet bang moeten zijn om wedstrijden te rijden met een Nederlands Kampioenschap status. Meerdere rijders die niet aan het NK meedoen lieten zich redelijk van voren zien en dan moet je eigenlijk de overstap maken om te blijven leren want leren doe je alleen van rijders die beter zijn dan jou.
RTL GP 2
Bij de Parolin WF zagen we een startveld van 13 rijders. Voor een klasse die dit jaar zijn debuut maakt in Nederland mogen we spreken van een succesje. 13 nieuwe namen die er een spektakel van maakten op de baan. Racen zoals racen een beetje bedoeld is. In ieder geval als je het goed wilt leren, net als vroeger bij de Nederlandse kampioenschappen Mini Junioren rijden de Parolin WF's altijd op slicks. Dus we zagen hier de dame en heren coureurs hun kart beheersing ten toon spreiden, want water kwam er vandaag genoeg uit de lucht vallen in Lelystad. Tijdens de finale zag ik ook de enige tekortkoming deze wedstrijd dag. Blauwe vlaggen, Levi Austi zag zijn inhaalrace in de regen op slicks niet beloond met een overwinning. In de voorlaatste ronde maakte een achterblijver zijn poging om de race te winnen tot een onmogelijke missie door de koploper langs te laten en de nummer 1 en 2 zo te splitsen. Als dit het enige negatieve geluid is deze dag valt dat dan ook direct weer mee en dat mogen organisatoren Gaby en Ton van de Burgt als groot compliment in de zak steken.

Met de RK1 kregen we vandaag direct de junior viertakt klasse te zien met het mooiste uitlaatgeluid. De 150cc kart motoren met 15 PK en 11.000 toeren zijn een genot voor het oor, net als de Formule 1 geeft het geluid de snelheidsbeleving. Die is in de RK1 zeker aanwezig. De snelste 4takt klasse van deze dag had helaas slechts 12 starters maar deze deden niet minder hun best dan de goed gevulde klassen. Klasse apart was vandaag Bastiaan van Loenen die de vieze smak van zijn vorige NK hier ruimschoots weg spoelde en liet zien dat hij uit het goede race hout gesneden is. Ook hier weer zie je dat de kart sport de afgelopen jaren door invoering van verzegelde motoren en dealers die aangewezen worden door de Importeur om onderhoud en reparatie te verrichten volgens reglement spannender en eerlijker is geworden. Want achter Bastiaan van Loenen hadden eigenlijk 11 rijders recht op de tweede of derde plaats. Niet om de nummer twee tekort te doen maar hier reden allemaal winnaars.

Toen ik de startlijst van de Mini Max zag dacht ik in eerste instantie dat de rappe Kas Haverkort even de beker kwam ophalen. Maar hier zie je maar weer dat zeker bij wedstrijden waar de startvolgorde bepaald word door loting dit soort gedachten niet een vanzelfsprekendheid zijn. Kas won weliswaar de tweede wedstrijd van de dag maar moest om de dagoverwinning tocht Pepijn Kraaijeveld voor laten gaan. De kleine Kraaijeveld reed agressief en op het randje maar was vandaag de terechte winnaar. Ook was het leuk om te zien dat in deze klasse meerdere rijders reden die een jaar geleden nog nooit een wedstrijd gekart hadden en het karten op KCL geleerd hebben. Deze mannen lieten zien dat zo snel mogelijk de competitie van een Nederlands Kampioenschap opzoeken werkt. Onderaan de ladder beginnen op het NK en strijden voor het podium tijdens de RTL GP Magazine Kids Kart Cup bestaat dan tot de mogelijkheden en dat allemaal binnen een jaar. Mannen Chapeau.

Nogmaals een dikke pluim voor de Chrono, RTL GP Magazine, Kartcentrum Lelystad, alle vrijwilligers, de mannen van de live streaming op internet en natuurlijk de ouders voor een fantastische dag.

RTL GP 3
Nu nog even alle winnaars van vandaag op een rijtje.
Jeffrey Fikse Dylan De Groot Max Wolfswinkel Dave Van den Berg Damon De Lange Lester Ellenkamp Jordi De Lange Enzo Bol Mike Geel Mitchell Van Dijk Donny Hoedt Daan Richartz Benjamin Giezen Olaf Verkuyl Fedde De Haan Sky Defourny Enzo Zeilstra Brylan Sluiter Jayro Suppers Lindy Dissel Lisanne Kielstra Christiaan Weber Rob Lucassen Melvin Ezinga Hendrik Kielstra Sam Maarschalkerweerd Jarno Braam Stijn Van der Meer Ginelo Kooijman Senna Smits Dave Westland Laurens Weber Jarno Sutens Robert De Haan Marton Vid Nagy Chris Verkaik Olivier Van Oostom Jenson De Leeuw Yuri Huitema Rocco Van Gerven Max Dissel Marly Koopman Dominique Muller Jesse Vd Voort Ricardo Haanstra Job Stolte Mees Van de Rijdt Yannick Rehorst Kyan Helenklaken Milan Hoogeveen Matz Roben Dave Vd Berg Ralph Moller Bart Ploeg Max Moller Lester Ellenkamp Levi Austie Damon De Lange Sebastiaan Roben Brett Ottes Ivar Van der Linden Joey Brusselers Pepijn Otto Jordy Hofman Hessel Koppert Shayne Van Kersbergen Frank Cuperus Roderick Pikker Bart Sommer Dante Rappange Rysan Marien Enzo Vd Dikkenberg Luca Smits Robert De Haan Hessel Hekking Thomas Dijkstra Luke Demon Sam Maarschalkerweerd Jens Pranger Tristan Van Vliet Jarno Sutens Bira Van Haver Dani Van Dijk Sem Van Til Jort Coone Owen Laponder Nina Pofhof Sander De haan Bram Ossewaarde Guus Van den Biggelaar Renzo Alibaks Nino Costantin Pepijn Kraaijeveld Ayrton Jay Witsen Bart Sommer Rene Lammers Sen Roodenburg Xavi Fernandes Pereira Kas Haverkort Bailey Bindels Brandy Bindels Dylano Van den Berg Jop Rappange Ruben Huitema Colin Caresani Loraine Tess Larissa Tabak Tommie Van der struijs Tom Papenburg Meijndert Wouters Daantje Herber Tim Gerhards Nick Gerhards Wess Koelewijn Domenica Di Maggio Luciano Di Maggio Ivan Van der Kroon Leon Baltjes Bastiaan Van Loenen Jesse Van Veen Calvin De Groot Daniel Veenendaal Pascal Weitenberg Joey Wouters Thijs Methorst Danielle Geel Tim Martens Hugo Haanstra

Oftewel, de GEZELLIGHEID was het belangrijkst en we hadden vandaag 127 winnaars die hebben laten zien dat de racerij in Nederland toekomst heeft.