Download de KNAF app

Rotax Max Challenge Grand Finals 2015 met teveel brokken

rotax gf portimao 01
Met hoge verwachtingen waren de tien Nederlandse deelnemers afgereisd naar de Rotax Max Challenge Grand Finals in het Portugese Portimao. Helaas draaide het evenement voor de meeste rijders op een teleurstelling uit. Veel wedstrijden werden ontsierd door te agressief, roekeloos en soms zelfs onsportief rijgedrag, met als gevolg talloze crashes waarvan ook diverse Nederlanders het slachtoffer werden. Lichtpuntje uit Nederlands oogpunt was de tweede plaats van Jim Ringelberg in de DD2 Masters klasse.

Bij de Max junioren kwamen drie Nederlandse rijders in actie, waarbij Dylan Buys in de kwalificatie een 19de tijd noteerde, terwijl Leroy Jagesar en Danny Kroes op een 39ste en 40ste plaats bleven steken. In de heats scoorde Jagesar met een elfde plaats het beste van de Nederlanders en plaatste zich zo rechtstreeks voor de (pre)finale. Datzelfde deed Buys met een twintigste plaats. Kroes had minder geluk en met een slecht lopende motor werd hij 47ste, om het vervolgens ook via de herkansing niet te redden. In de prefinale deden Buys en Jagesar het met een tiende en elfde plaats opnieuw goed en hadden daarmee een kansrijke uitgangspositie voor de finale. Jagesar wist hier gebruik van te maken en passeerde uiteindelijk in de finale ook als elfde de finish, een mooie klassering voor de 14-jarige karter. Buys was minder fortuinlijk, raakte bij een crash betrokken en eindigde op een 26ste plaats.

rotax gf portimao 04
Max senioren, veel crashes
Bij de Max senioren leken de Nederlanders, en dan vooral Rinus van Kalmthout en Leonard Hoogenboom, op basis van de tijden uit de vrije trainingen hoge ogen te gaan gooien. Helaas pakte het anders uit. In de kwalificatie was Luc Willemse met een elfde plaats de hoogst geklasseerde Nederlander, Hoogenboom bleef steken op plaats 28, Van Kalmthout kwam met een te langzame motor opeens niet verder dan plaats 44, terwijl Dave Blom zelfs genoegen moest nemen met plaats 47. In de heats bleef Willemse uit de problemen en scoorde met een vierde plaats meer dan uitstekend, terwijl Hoogenboom zich met een twaalfde klassering ook verzekerde van een plaats in de (pre)finale. Letterlijk in de hoek waar de klappen vielen zat Van Kalmthout, waardoor de Hoofddorper, ook nog eens geplaagd door een slecht lopende motor, met een 65ste plaats zelfs niet in aanmerking kwam voor een herkansing. Blom eindigde in de 'second chance heat' als tweede en ging zo als 30ste door naar de prefinale.

Willemse bleef het ook in de prefinale goed doen en met een zesde plaats verschafte hij zich een goede uitgangspositie voor de finale. Hoogenboom leek ook op weg naar een topklassering, totdat hij in vierde positie liggend de voor hem crashende concurrenten niet meer kon ontwijken en als 32ste werd geklasseerd. Blom maakte veel plaatsen goed en passeerde als 17de de finish. De finale liep vervolgens voor Willemse niet zoals gehoopt. Kort na de start raakte hij bij een crash betrokken en moest, ondanks een daaropvolgende fraaie inhaalrace, genoegen nemen met een 22ste plaats. Vanaf een 32ste plaats leek Hoogenboom bij voorbaat al kansloos op een topklassering. In een paar ronden was hij echter al opgerukt naar plaats twintig, om uiteindelijk als 14de te worden geklasseerd. Blom eindigde als twintigste.

DD2, Lorenzo van Riet snel
In de DD2 klasse met Lorenzo van Riet en Roy Bakker twee landgenoten. Ondanks een fraaie tweede tijd in de laatste vrije training, bleef Van Riet in de kwalificatie steken op plaats 31, terwijl Bakker niet verder kwam dan plek 56. Een paar sterk gereden heats leken Van Riet toch nog in kansrijke positie te brengen, maar een duw die hem naast de baan deed belanden, zorgde er uiteindelijk voor dat Van Riet zich via een gewonnen herkansing voor de finale moest plaatsen. Bakker werd geplaagd door een volstrekt onwillige motor en was na de heats al klaar. In de prefinale hield de pech voor Van Riet aan. De rijder uit Castricum viel uit en moest daardoor in de finale vanaf een kansloze 29ste positie beginnen. Een prachtige inhaalrace bracht de 16-jarige karter uiteindelijk toch nog terug naar plaats elf!

rotax gf portimao 03
DD2 Masters, Jim Ringelberg runner-up
Met een elfde kwalificatiepositie voor Jim Ringelberg en een 18de voor Dennis Kroes deden de twee Nederlandse rijders in het DD2 Masters-veld goed mee. De heats leverden geen grote problemen op en zo plaatsten Kroes en Ringelberg zich als 12de respectievelijk 18de voor de (pre)finale. In de prefinale wist Ringelberg veel terrein goed te maken en passeerde als zevende de finish, terwijl Kroes beslag legde op plaats dertien. In de finale ging het voor Ringelberg nog veel beter en na een enerverende race legde de 31-jarige Nederlander beslag op plaats drie. Omdat na afloop een van de rijders voor hem gediskwalificeerd werd, mocht Ringelberg op de tweede plaats van het podium plaatsnemen. Kroes beëindigde de finale als dertiende.
rotax gf portimao 02

rotax gf portimao 06
rotax gf portimao 07
rotax gf portimao 08