Download de KNAF app

Robert de Haan en Esmee Kosterman namens de KNAF voor Nederland naar CIK-FIA Karting Academy Trophy

knaf trophy selection
De 11-jarige Robert de Haan en de 12-jarige Esmee Kosterman zijn door de KNAF geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen in de CIK-FIA Karting Academy Trophy van dit jaar. De twee jeugdige Nederlandse karters werden door de overkoepelende autosportfederatie aangewezen op basis van hun opvallende prestaties en bovengemiddelde talent. Het tweetal zal het in de uit drie wedstrijden bestaande CIK-FIA Karting Academy Trophy moeten opnemen tegen zo’n vijftig karters uit meer dan dertig verschillende landen.

De uit Eerbeek afkomstige Robert de Haan begon in 2015 met karten, behaalde in de afgelopen drie jaar al diverse titels en boekte zowel nationaal als internationaal aansprekende successen. Zo veroverde de nu 11-jarige De Haan in 2016 de tweede plaats en in 2017 de vierde plaats bij de Rotax Max Challenge Grand Finals. Aan ambitie geen gebrek bij de jeugdige karter die alleen genoegen neemt met de eerste plaats. Esmee Kosterman is afkomstig uit Wijk bij Duurstede en begint aan haar derde seizoen in de kartsport. Vorig seizoen eindigde Kosterman, die half april 13 jaar wordt, in de klasse Micromax op de vierde plaats in het Nederlands kampioenschap. De jeugdige kartster traint niet alleen veel op de baan, maar sport ook meerdere keren per week om zo fysiek optimaal voorbereid aan de start te staan.

robert de haan
Esmee Kosterman is de eerste vrouwelijke deelnemer die namens Nederland in de Academy Trophy uitkomt. In het kader van de door de FIA Women in Motorsport Commission opgezette projecten FIA European Young Women Programme en Girls On Track Karting Challenge uitte het CIK de wens om meer vrouwelijke deelnemers af te vaardigen naar de CIK-FIA Karting Academy Trophy. Omdat kwaliteit voor de KNAF op de eerste plaats blijft staan, werd uitdrukkelijk gesteld dat er alleen een meisje zou worden afgevaardigd als zij binnen de gestelde normen viel. Met Esmee Kosterman werd een geschikte kandidate gevonden waardoor aan het verzoek van het CIK gehoor kon worden gegeven. Het FIA European Young Women Programme is erop gericht om jonge vrouwen te interesseren voor de autosport en hun positie binnen de sport te verbeteren.

esmee kosterman
De Haan en Kosterman werden geselecteerd door Marco du Pau, bondscoach voor de karting binnen de KNAF. “Robert valt al een paar jaar op en eigenlijk gebeurde dat bij Esmee vooral vorig seizoen. Ze rijden allebei erg sterk en hun inzet, gedrevenheid en enthousiasme is mooi om te zien. De komende periode gaan we een gezamenlijk trainingstraject opzetten waarbij veel meters gemaakt gaan worden met materiaal dat vergelijkbaar is met dat wat in de Academy Trophy gebruikt gaat worden. Ze staan straks goed voorbereid aan de start en dan weet ik zeker dat ze hoge ogen gaan gooien”, aldus Du Pau.

marco du pau
De CIK-FIA Karting Academy Trophy is een door de wereld overkoepelende kartfederatie (CIK) opgezette competitie waaraan alleen kan worden deelgenomen door vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar. Om de kansen in de CIK-FIA Karting Academy Trophy zo gelijk mogelijk te houden, wordt gereden met volledig identiek materiaal, waarbij de karts door middel van loting aan de rijders worden toegewezen en er gedurende het evenement ook nog onderling van motor moet worden gewisseld. Het deelnemersveld bestaat uit circa vijftig rijders uit meer dan dertig verschillende landen. De CIK-FIA Karting Academy Trophy telt drie ronden, waarbij dit jaar wordt afgetrapt in het Franse Salbris (5-6 mei). Daarna volgt het Italiaanse Lonato (14-15 juli) terwijl de finale in het weekend van 8 en 9 september wordt verreden in België op het voor Nederlandse karters overbekende circuit van Genk.

Nederland heeft in de CIK-FIA Karting Academy Trophy een meer dan uitstekende staat van dienst. In 2014 veroverde Richard Verschoor zelfs de titel, terwijl in datzelfde jaar Rinus van Kalmthout beslag legde op de derde positie. In 2016 eindigde Kas Haverkort op een derde plaats, terwijl afgelopen jaar Nederland met Tijmen van der Helm (2de) en Mike van Vugt (4de) twee rijders in de top vier had.