Download de KNAF app

Racing Against Cancer Bokaal Kerpen. Voor het eerst sinds lange tijd een non OTK podium.

Afgelopen weekend vond alweer het derde NK van de Chrono plaats. De paddock was tot aan de nok gevuld en de startvelden sinds jaren vol. Het Nederlandse contingent karters was daarvoor afgereisd naar onze oosterburen in het pittoreske Manheim-Kerpen onder de rook van Köln. Ook wel de kraamkamer van de Duitse kartsport genoemd met namen als Ralph (Ralle) Schumacher, Michael Schumacher, Sebastian Vettel die allen bij Kart Club Kerpen hun eerste meters gemaakt hebben onder de vleugels van Gerd Noack die aan de kartbaan nog steeds de kartshop runt. De wedstrijden vonden plaats onder droge omstandigheden wat wel eens anders is aan de rand van de Eiffel. Dit zorgde voor spannende wedstrijden met verrassende winnaars in sommige klassen.

LogoKPX 3883


Tekst en foto's: P.R.

Bij de Micro Max was het alweer voor de tweede wedstrijd op rij Rik Koen die het gehele veld zijn wil oplegde. Na in de kwalificatie een DQ opgelopen te hebben moest de kleine Rik als laatste starten echter dit weerhield hem er niet van om het gehele veld op te rollen en naar de winst te rijden. De rest van de deelnemers konden alleen maar volgen. In race twee en drie deed Rik het nog eens dunnetjes over, hij had hier wel meer weerstand van vooral de regerend kampioen Justin Polman maar zijn concurrenten kwamen net te kort om Rik op snelheid te kloppen. Zodoende pakte Rik Koen de dag overwinning voor Justin Polman en Kris Haanen op de derde plaats.

Bij de Mini Max zagen we de winterkampioen Tijmen van der Helm de eerste wedstrijd op pole staan, echter een crash voor de eerste bocht verpestte zijn race en weekend en Tijmen liep de rest van de dag achter de feiten aan. Bij wie het wel op rolletjes liep was de volwassen en slim rijdende Kas Haverkort, Kas pakte in race één de kopstart en legde hier de basis voor zijn dagoverwinning. Glen van Berlo en Senna van Walstijn moesten wat harder werken voor hun goede eind resultaat. Een spin in de derde wedstrijd wierp de beide heren terug naar het achterveld maar ze lieten zien uit het goede race hout gesneden te zijn en reden naar het podium in de dag uitslag. Glenn van Berlo wordt achter Kas Haverkort tweede en Senna van Walstijn derde.
LogoKPX 4027

De Max Junioren zijn al een aantal wedstrijden de klasse die voor spektakel zorgt tijdens het NK. Echter dit weekend stond vooral in het teken van het weg vallen van de tweede grote kanshebber voor het kampioenschap. Nadat de gedoodverfde favoriet voor het kampioenschap Danny Kroes in de eerste wedstrijd wegens verkeerde regenbanden een DQ kreeg was nu Dylan Buys aan de beurt om een DQ te ontvangen. Een verkeerde CDI box was dit keer de boosdoener, waardoor we weer een titelkandidaat kwijt raken. Was hem dit net als Rik Koen bij de micro max in te tijdtraining gebeurt was het leed nog te overzien geweest maar de 0 punten die niet afgetrokken mogen worden zorgen voor een grote uitdaging voor het kampioenschap. Dit zorgt er echter wel voor dat de strijd weer volledig open ligt en dat mannen als Leroy Jagesar, David Liwinski en een Jesper Hofland alle kansen hebben om voor de titel te gaan. En natuurlijk ook KNAF Talent First rijder Kay van Berlo die een sterk weekend had en als vierde eindigde. De winst in race één ging nog naar Dylan Buys, Danny Kroes won de tweede race en Leroy Jagesar profiteerde optimaal van de nieuw geboden kansen en won race drie en het dag klassement.

Het klapstuk van het weekend bij de Rotax Maxen was toch wel de Senior Max. Voor het eerst sinds jaren een podium gevuld met karts die niet door OTK gebouwd worden. Bijna ondenkbaar in deze tijd van waar OTK het Rotax Maxen wereldwijd in zijn greep heeft. De afgelopen races hadden we natuurlijk al een Intrepid op het hoogste treetje zien staan maar een vol non OTK podium nee dat niet. En dan ook nog de sympathieke Belg Glen Van Droogenbroeck op het hoogste treetje van het podium met zijn Gillard dat had niemand durven verwedden.

LogoKPX 4759
Tweede werd Dave Blom die slim en bekeken naar de tweede plek reed en de gast starter van Droogenbroeck zijn gang liet gaan zolang hij maar op zijn concurrenten uit kon lopen. De verassing van de wedstrijd was voor mij echter Christian Kuijer, waar Dennis Tijs de CRG niet aan het rollen kreeg pakt Kuijer een derde. Maar wat vooral indruk maakte was de manier waarop hij enkele collega coureurs het bos in stuurde, Christian reed als Bas de Laat in zijn beste dagen op het scherpst van de snede en wist in te halen door gewoon drie kart lengtes dicht te remmen zonder contact. Wat en racer. De tegenvaller van dit weekend werd net ook al even genoemd, normaliter op de circuits mijn favoriete rijder vanwege zijn absolute wil om te winnen maar net als tijdens het eerste EK te Salbris kreeg Bas de Laat zijn kart niet aan het draaien. Het deed bijna pijn aan de ogen om hem te zien worstelen en ik hoop dan ook dat hij over twee weken bij het EK in Italië de zaakjes voor elkaar heeft om te kunnen knallen.

De DD2 had dit weekend een verassing in petto, good old Jim Ringelberg kwam weer eens bij het NK aan de start en deed dit niet geheel onverdienstelijk. De kampioenschapsleider Lorenzo van Riet liet in de tijdtraining zien wat zijn bedoelingen waren. WINNEN! Dit deed hij ook in race één met meer dan 2 seconden voorsprong op Roy Bakker. In kamp van Riet was er alle vertrouwen dat race twee het zelfde resultaat zou brengen echter Roy Bakker dacht daar anders over. De Nederlands kampioen van 2012 pakte op ervaring de winst in race twee met 0.138 voorsprong op Lorenzo van Riet. De derde race van de dag bracht de meeste spanning. Doordat Jim Ringelberg tot halverwege de wedstrijd Lorenzo op de huid zat kon Bakker een klein gaatje slaan, en toen van Riet eindelijk op stoom kwam en Bakker op 0,2 seconde genaderd was viel de finish vlag. Dit zorgde voor een dag uitslag met Roy Bakker als de grote overwinnaar en Lorenzo van Riet op twee en Jim Ringelberg op een nette derde plaats. Leider in het kampioenschap blijft echter Lorenzo van Riet die zo met een goed gevoel naar het EK te Casteletto vertrekt. In de DD2 Master won Dennis Kroes die weinig concurrentie ondervond van Wim de Rue en eigenlijk "Kroesend" op het kampioenschap af stevent.

Op zaterdag avond na de tijdtraining zag het ernaar uit dat Guust Specken zijn goede vorm uit het DKM kon vasthouden met een fantastische pole. Echter in de eerste race ging het al in de eerste ronde mis voor Guust en kon hij als laatste nog rijdende coureur aan een inhaaljacht beginnen. Echter de competitie is te sterk om even naar voren te rijden in maar Guust zette wel een nieuw baanrecord neer volgens de Chrono timing echter zijn 42,7 was nog niet zo snel als de 42,179 van Marcel Jeleniowski die beide baanrecords al enkele jaren op zijn naam heeft staan. Winnaar in de eerste race werd good old Arjan Kievitsbosch voor Jordi van Moorsel die vanaf een negende plek moest komen en voor Bart Kramer. De tweede race werd gekenmerkt door meerdere straffen waardoor Jordi van Moorsel de overwinning kreeg nadat Kievitsbosch 3 seconden ontving voor het verstoren van de startprocedure. De dere race van de dag was de race van van Moorsel, hij reed van kop af naar de winst voor Kievitsbosch en Joey Hansen. Guust Specken was na alle ellende in race één alweer opgeklommen naar de vierde plek en liet zien dat hij een vechter pur sang is. Van Moorsel pakt een mooie dag overwinning voor Kievitsbosch en Symen Wiggers

KZ2 Plus, we praten hier niet over een kilo meer of minder maar over de leeftijd. Deze "oude" mannen zijn in top conditie en rijden met het mes tussen de tanden. Ik denk zelfs dat enkele van deze heren bij de KZ2 mee kunnen draaien in de top 15. Maar goed, de KZ2 plus begint ondertussen op een echte broederstrijd te lijken met als plaaggeest Peter Mastenbroek. De broers Marco en Guido Tenback worden 1 en twee in het dag klassement en Henk van Ginkel wordt derde doordat Peter Mastenbroek in race drie uitvalt en daardoor het podium net mis loopt en vierde wordt echter punten gelijk met Henk van Ginkel.
Tijdens de prijs uitreiking was er nog aandacht voor de RTL GP driver of the day award. En hoe kan het ook mooier Micro Max coureur Owen Laponder kreeg uit de handen van de altijd charmante Gaby van de Burgt deze award. Als je in gedachten neemt dat deze wedstrijd de Racing Against Cancer bokaal heet en Owen Laponder deze vreselijke ziekte overwonnen heeft krijg je toch een beetje de kriebels. Owen reed op Kerpen met een tiende plek overall de race van zijn leven, het was net alsof het zo moest zijn. Ook Jeroen Bos reed geheel in de picture en verdiende ook een RTL GP Driver of the day award.

LogoKPX 6296
Volgende wedstrijd op 20/21 juni op circuit Sokafran te Spa Francorchamps.