Download de KNAF app

Nederlands Kampioenen Karting bekend

Kampioen
Na acht wedstrijddagen met elk drie races per klasse zijn dan nu de kampioenen in het 2-takt kampioenschap bekend. In het Nederlands Kampioenschap 4-takt viel na zes wedstrijden ook de beslissing. In meerdere klassen was op de laatste racedag de strijd om de titel nog open, wat deze afsluiting tot een dag vol spanning maakte, zowel op als naast de baan.

Tekst en foto's: Michael Melis

Nederlands Kampioenschap 2-takt Karting
Bij de Micro Max werd Justin Polman net als in 2014 kampioen der lage landen. Justin en Rik Koen vochten heroïsche gevechten uit op de baan, maar altijd fair. Uitslag Nederlands Kampioenschap Micro Max;

 1. Justin Polman - 1166 punten
 2. Rik Koen - 1127 punten
 3. Dani van Dijk - 1058 punten

De Mini-Max kampioen heet Glenn van Berlo. Glenn pakt op de allerlaatste racedag in de allerlaatste race van het kampioenschap de titel met slechts twee punten voorsprong op Kas Haverkort, die op een zekere titel leek af te stevenen, maar een total-offday zorgde voor een grote deceptie. Uitslag Nederlands Kampioenschap Mini-Max:
 1. Glenn van Berlo - 1140 punten
 2. Kas Haverkort - 1138 punten
 3. Senna van Walstijn - 1071 punten

Bij de Rotax Max Junioren zien we een unieke prestatie van de nieuwe Nederlands kampioen. Dylan Buys komt vanuit geslagen positie terug en poetst een diskwalificatie op de laatste racedag weg. Dylan won de laatste negen races van dit seizoen. Uitslag Nederlands Kampioenschap Rotax Max Junioren:

 1. Dylan Buys - 1119 punten
 2. Leroy Jagesar - 1117 punten
 3. Jesper Hofland - 1069 punten

De Max Senior kampioen Dave Blom won dit jaar zeven van de acht wedstrijddagen en is dan ook de onbetwiste kampioen van 2015. De meeste races reed Dave van kop weg en zijn tegenstanders zagen hem na de finish weer terug. Oftewel een kampioenschap met overmacht van de herintreder in de kartsport, na een pauze van twee jaar. Uitslag Nederlands Kampioenschap Max Senior:
 1. Dave Blom - 1178 punten
 2. Dennis Tijs - 1133 punten
 3. Rowan Grinwis - 1025 punten

Roy Bakker won in 2015 twaalf van de 24 DD2-races en wordt met een straatlengte voorsprong kampioen. Roy gaat voor Nederland ook naar de Grand Finals in Portimao en wij verwachten veel van hem. Alleen al door zijn fantastische racementaliteit die hem dit seizoen de titel bracht. Uitslag Nederlands Kampioenschap DD2:
 1. Roy Bakker - 1172 punten
 2. Dennis Kroes - 1083 punten
 3. Lorenzo van Riet - 1081 punten

Good Old Dennis Kroes wordt voor de tigste maal kampioen in de Rotax. Dit jaar wederom in de DD2 Master, waarin Dennis als een jonge hond door het veld boenderde. Volgens zijn volgers is dit seizoen zijn beste van de afgelopen vijf jaar en dat zegt wat over deze veertigplusser. Uitslag Nederlands Kampioenschap DD2 Master:
 1. Dennis Kroes - 1210 punten
 2. Wim de Rue - 1068 punten
 3. Richard Jut - 773 punten

Een afscheid met een lach en een traan in de KZ2 dit jaar voor Joey Hanssen. De ex-World Cup winnaar geeft definitief het stokje over aan de jonge honden. Jordi van Moorsel is de grote man van 2015, constant een hoog niveau vasthouden is de basis voor het winnen van titels en dat liet Jordy met zijn team zien. Uitslag Nederlands Kampioenschap KZ2:
 1. Jordi van Moorsel - 835 punten
 2. Joey Hanssen - 826 punten
 3. Symen Wiggers - 766 punten

De KZ2 + werd dit jaar gedomineerd door de broers Tenback. Deze klasbakken staan nog steeds hun mannetje. Ondanks een jaartje en een kilo of wat meer, razen ze nog over de baan alsof ze tieners zijn. Guido was dit jaar de wat gelukkigere van de twee en pakt met zes punten voorsprong de titel. Uitslag Nederlands Kampioenschap KZ2 +:
 1. Guido Tenback - 837 punten
 2. Marco Tenback - 831 punten
 3. Anton Gidding - 788 punten

Nederlands Kampioenschap 4-takt Karting

Justin Polman

Bij de Cadet 160 haalde Justin Polman onbedreigd het kampioenschap binnen, echter de concurrentie komt er aan. Vooral nieuwkomers Jarno Sutens en Thomas Dijkstra hebben gedurende het seizoen grote vooruitgang geboekt. Echter zijn ze nog niet constant genoeg om Justin van zijn troon te stoten. Uitslag Nederlands Kampioenschap Cadet 160:
 1. Justin Polman - 851 punten
 2. Jarno Sutens - 809 punten
 3. Thomas Dijkstra - 780 punten

Parolin Rocky, de klasse van de onverschrokken rijders. Buitenom inhalen kan hier nog, want ze geven elkaar de ruimte. En dit gegeven zorgde ervoor dat 2015 het jaar van de Rocky's was. Slipstreamen, uitremmen en gas erop, en dit van de eerste tot de laatste race. Parolin Rocky rijders, hulde voor het geboden spektakel. Uitslag Kampioenschap Parolin Rocky:
 1. Robert de Haan - 846 punten
 2. Sem van Til - 830 punten
 3. Sam Maarschalkerweerd - 815 punten

De RK1 klasse is waarschijnlijk de klasse met de meeste spanning geweest in 2015. Met twee rijders die gelijk in punten geëindigd zijn en de nummer drie op vier punten, laat zien dat RK1 racen close racing is. De RK1 hoort dan ook zeker in het Nederlands Kampioenschap van de KNAF thuis. Uitslag Nederlands Kampioenschap RK1:
 1. Tim Martens - 827 punten
 2. Jordy van der Eijk - 827 punten
 3. Kay Schroder - 823 punten

De Montfoort Motorsports cup wordt de World Formula B&S wel eens genoemd. Nederlands kampioen Dylano Overbeek, runner-up Vivian Meij en Tijmen Boos komen allen uit deze race-stal en laten zien dat racen en vriendschappelijk met elkaar omgaan kan. Dat is namelijk waar het in het NK 4-takt om draait: zonder plezier geen prestaties en andersom. Uitslag Nederlands Kampioenschap World Formula B&S:
 1. Dylano Overbeek - 844 punten
 2. Vivian Meij - 812 punten
 3. Tijmen Boos - 806 punten

Een experiment was de Parolin World Formula Light. Ondanks alle goede bedoelingen, en rijders die zich echt het snot voor de ogen reden om mee te komen in het veld van de Briggs, groeide de klasse dit seizoen niet in aantal rijders en in aanzien, en dat is jammer voor de initiatiefnemers. Uitslag Kampioenschap:
 1. Bart Sommer - 875 punten
 2. Levi Austi - 838 punten
 3. Frank Cuperus - 808 punten

De VT1 oftewel VT250 is een van de meest brute klassen in het NK 4-takt van de KNAF. De meeste 2-takt motoren komen zelfs niet mee met dit geweldige motorblok. De coureur die deze motor het best wist te temmen, was Niels Brugman. Niels was gedurende het seizoen continu van voren te vinden en we hopen voor hem en zijn kompanen dat de VT1 volgend jaar een groter startveld zal hebben. Uitslag Nederlands Kampioenschap VT1:
 1. Niels Brugman - 860 punten
 2. Lars Brugman - 827 punten
 3. Kirstin Heikoop - 804 punten

De koningsklasse van het 4-takt kampioenschap is de Wankels. Het kampioenschap is vergelijkbaar met de KZ2+, wat zwaardere/oudere mannen met zware motoren die naar bijna griezelige snelheden accelereren. Nederlands kampioen werd in deze klasse Stef Jonker die samen met zijn charmante monteuse elke keer weer de kart in het juiste spoor kreeg. Uitslag Nederlands Kampioenschap Wankels:
 1. Stef Jonker - 871 punten
 2. Michael de Herder - 811 punten
 3. Collin de Graauw - 560 punten