Download de KNAF app

Mooie Chrono-wedstrijden in Emmen en Francorchamps

francorchamps 7513
Veel wedstrijdkilometers bij Chrono Karting in de maand juni. In Emmen werd een ronde voor het NK 4-takt afgewerkt, terwijl twee weken later het NK 2-takt in actie kwam in het Belgische Francorchamps. De races in Emmen stonden bol van de spanning en waren daarmee een absolute reclame voor de kartsport. De wedstrijden in de Ardennen waren minstens zo mooi, maar werden toch vooral gekenmerkt door regen, heel veel regen.

In Emmen stond begin juni een ronde voor het NK 4-takt op het programma. Het werd pure reclame voor de sport met mooie wedstrijden in alle klassen. Ook indrukwekkend was de minuut stilte voor Nol Brans, die de week voor het NK plotseling overleed.

Bij de Cadet 160 stond in Emmen weer een mooi veld van 14 deelnemers aan de start. Daaronder met Georgina Driessen ook een debutante, die in de kwalificatie brutaal naar de tweede plek reed. Pole ging naar Jordi de Lange, die ook de eerste race won met een voorsprong van slechts één honderdste van een seconde op Jarno Sutens. De derde plaats ging verrassend naar Georgina Driessen. Race twee was niet minder spannend, alleen nu won Sutens. De derde race leverde ook een overwinning op voor Sutens, die zijn positie met verve verdedigde en De Lange en Justin Polman achter zich wist te houden. Sutens pakte daarmee ook de dagwinst.

De grootste klasse In Emmen was de Parolin Rocky, een leuke klasse met allemaal nieuw talent in gelijkwaardige karts waarbij geracet wordt met het hart. Pole ging hier naar Robert de Haan, voor Sam Maarschalkerweerd en Sem van Til. Deze drie heren beheersten ook het beeld aan de kop. Race één leverde echter een overwinning op voor Mees van de Rijdt, nadat de eerste drie een tijdstraf van drie seconden kregen opgelegd voor onreglementair afblokken van achtervolgers. Race twee en drie kwamen na een spannend verloop op naam van Maarschalkerweerd, gevolgd door De Haan en Van Til. Daarmee mocht Maarschalkerweerd op het hoogste trapje van het podium plaatsnemen, met De Haan op plaats twee en Van de Rijdt op drie.

Bij de World Formula was Emmen het weekend van Dylano Overbeek, die samen met Thomas van Gerwen fantastisch racewerk liet zien. De derde plaats in het dagklassement was weggelegd voor Vivian Meij. In de Parolin WF klasse in Emmen helaas slechts drie deelnemers, waarbij de winst ging naar Bart Sommer. De RK1 was op Emmen de kleinste klasse maar wel met de meeste actie op de baan. Er werd op het scherpst van de snede gereden, soms op het randje, maar nooit er overheen. Daarbij was het goed om te zien dat met Frederique Joosten en Danielle Geel ook de dames eraan komen. De mannen die in Emmen nog de dienst uitmaakten waren Tim Martens, Jordy van Eijk en Kay Schröder. Martens won race twee en drie, terwijl Van der Eijk race één voor zijn rekening nam.

De VT klasse verdient, net als de RK1, meer dan de zes deelnemers die er in Emmen waren. Maar gezien de positieve geluiden in de paddock komt dit volgend seizoen goed. Als er één ding duidelijk werd, dan was het wel dat de hegemonie van de Brugman broers doorbroken lijkt te gaan worden. Kirstin Heikoop plaatste zich in de kwalificatie al tussen de broers Brugman, terwijl in een spannende derde race Thomas Kamp de broers Brugman achter zich wist te houden en de winst greep.

Om het schrappen van de wedstrijd in Kerpen te compenseren, rijden de Wankels nu vier races in een weekend. De pole was voor Stef Jonker, maar de vier wedstrijden en het dagklassement gingen naar een ontketende Bjorn Bourgonjon. De tweede plaats was voor Stef Jonker, terwijl Kerenzo Stevens na mooie gevechten met Jurgen de Block en Edgar Oosting de derde plaats voor zich opeiste.

francorchamps 6783
Twee weken na Emmen was het tijd voor het NK 2-takt om af te reizen naar het Belgische Francorchamps, waar op de wedstrijddag genoeg regen viel voor en heel seizoen. Van rijders en monteurs werd het uiterste gevraagd.

Bij de Micro Max reed Justin Polman op zaterdag op een droge baan naar de poleposition, waarna hij met twee raceoverwinningen ook de eindzege voor zich opeiste. Rik Koen pakte met twee tweede plaatsen en een overwinning de tweede positie in het dagklassement, gevolgd door de snelle Dave van Vugt. Mini Max had met twee keer een opdrogende baan de lastigste omstandigheden. Slicks of regenbanden, dat was de keuze. Polesitter Glenn van Berlo had dit het beste door en won twee van de drie wedstrijden, voor de verrassing van de dag, Demi Kleingeerts. Kampioenskandidaat Kas Haverkort deed wat hij moest doen, punten scoren.

Leroy Jagesar zette in de kwalificatie de toon bij de Max Junior, met de twee TKP-rijders Dylan Buys en Jesper Hofland op slechts een tiende. Jagesar, die in het kampioenschap samen met Hofland de dans leidt, leek in de eerste race op de overwinning af te gaan, maar na een gewaagde doch faire actie in de laatste ronde van Buys, kwamen drie man Jagesar voorbij en moest hij genoegen nemen met een vierde plaats. In race twee ging het gehele veld op een nagenoeg droge baan op regenbanden van start. Buys won voor Hofland en van Berlo. In de derde wedstrijd pakte Jagesar de overwinning. De dagzege ging naar Buys, voor Hofland en Jagesar.

Bij de Senioren was Dave Blom met een poleposition en drie overwinningen een klasse apart. Ook zijn achtervolgers Felix Warge, Willem Jan de Loos, Dennis Tijs en Rowan Grinwis gaven serieus gas, maar konden Blom niet bijhouden. Goed om te zien was dat Denise de Rooij het lek boven lijkt te hebben. Na een aantal teleurstellende weekenden reed de jongedame in het 28-koppige veld netjes de top tien binnen. Regenkampioen Dennis Kroes pakte in de DD2 de overall winst en natuurlijk in de DD2 master eveneens de winst. Roy Bakker werd tweede en Lorenzo van Riet derde. Echt snel onderweg was ook Chris Sterken, maar de kampioen van 2013 kon dit nog niet omzetten in klinkende resultaten.

KZ2 is met wereldtoppers als Joey Hanssen, Jordi van Moorsel, Arjan Kievitsbosch en Chantal van Haande toch wel de koningsklasse van het NK 2-takt. Ex-wereldkampioen Hanssen pakte met twee raceoverwinningen en een derde plaats de dagwinst en liet zien dit kunstje nog steeds te beheersen.
Tweede werd een beheerst en gecalculeerd rijdende Van Moorsel, terwijl Van Haandel de derde plaats voor zich opeiste. De bovenste twee treden in de KZ2-plus klasse werden weer eens bezet door de broers Tenback, waarbij Marco na drie keer winst op de eerste plaats mocht plaatsnemen en Guido op twee. Erik Hellemans maakte het podium compleet.
emmen 0754

emmen 0833
emmen 1227
emmen 1632
francorchamps 6438
francorchamps 6518
francorchamps 6697
francorchamps 7087
francorchamps 8070