Download de KNAF app

Moeilijk weekend voor Nederlandse karttalenten bij openingsronde CIK-FIA Karting Academy Trophy

dehaan salbris.01
De Nederlandse afvaardiging bij de CIK-FIA Karting Academy Trophy heeft in het Franse Salbris een moeilijk weekend achter de rug. De 11-jarige Robert de Haan reed weliswaar een uitstekende derde kwalificatieheat waarin hij na een inhaalrace als negende eindigde, maar door een uitvalbeurt in heat één moest het jonge Nederlandse karttalent vanaf een 26ste startplaats aan de finale beginnen. Daarin liet De Haan zich uitstekend gelden door met fraaie acties diverse plaatsen goed te maken. Meer dan een 19de positie zat er echter niet in en daarmee kreeg de rijder uit Eerbeek niet bepaald loon naar werken. De 13-jarige Esmee Kosterman boekte gaandeweg het weekend flinke progressie in haar rondetijden, maar wist zich ondanks een 16de positie in de tweede kwalificatieheat niet voor de finale te plaatsen.

De CIK-FIA Karting Academy Trophy is een door de wereld overkoepelende kartfederatie (CIK) opgezette competitie waaraan wordt deelgenomen door vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar. Om de kansen gelijk te houden wordt er gestreden met volledig identiek materiaal dat bij loting wordt toegewezen.

kosterman salbris.01
Met 48 deelnemers uit circa 35 landen stond er dit weekend bij de openingsronde in het Franse Salbris weer een keur aan jong karttalent aan de start. Nederland werd hierbij vertegenwoordigd door Robert de Haan (Eerbeek), met zijn nu nog 11 jaar een van de jongste deelnemers in het veld, en de 13-jarige Esmee Kosterman. De inwoonster van Wijk bij Duurstede is het eerste Nederlandse meisje dat namens de KNAF aantreedt in de CIK-FIA Karting Academy Trophy.

dehaan salbris.04
In de vrije trainingen liet De Haan zijn snelheid zien en klokte in zijn groep tijden die goed waren voor een top drie klassering. In de kwalificatie ging het voor het talent uit Eerbeek minder voortvarend en hoewel zijn achterstand op de snelste rijder slechts 0,764 seconden bedroeg, moest De Haan genoegen nemen met een 27ste positie. Kosterman verbeterde zich bij iedere sessie maar bleef in de kwalificatie steken op plek 42.

dehaan salbris.02
De matige kwalificatiepositie betekende voor De Haan een startplek in het middenveld bij de drie te verrijden kwalificatieheats waarin een startplaats voor de finale moest worden afgedwongen. Vanaf plek veertien kwam de Nederlander in de eerste heat in het gedrang en zag de finish niet. De Haan herstelde zich met een 13de plaats in heat twee, om zich met een fraaie inhaalrace en snelle rondetijden in heat drie zelfs op te werken naar de 9de positie. Door de uitvalbeurt in heat één zat er voor De Haan echter toch niet meer in dan een 26ste startplaats voor de finale. In de finale, waarin overal in het veld felle strijd werd geleverd, liet De Haan zich van zijn beste kant zien. Met mooie inhaalacties wist de Nederlander ronde na ronde plekken te winnen, waardoor hij uiteindelijk als 19de de finish passeerde.

kosterman salbris.03
De als 21ste aan haar kwalificatieheats begonnen Kosterman finishte de eerste heat op plek 21 en werd in heat twee als 16de geklasseerd. In de derde heat bracht een sterke eerste ronde Kosterman op plek vijftien, maar naarmate de race vorderde moest de Nederlandse toch enkele plaatsen prijsgeven en werd uiteindelijk als 19de geklasseerd. Daarmee stond Kosterman na de kwalificatieheats op een plaats buiten de top 34 die recht gaf op deelname aan de finale.

dehaan salbris.03
KNAF-bondscoach voor de karting Marco du Pau over de wedstrijden in Salbris: “Robert heeft heel goed gereden, maar de kwalificatie heeft hem de das omgedaan. Dit is het sterkste veld dat ik ooit bij de Academy Trophy heb gezien, met zelfs diverse rijders die voor het tweede jaar meedoen. Het is in zo’n competitief veld onmogelijk om vanuit een startpositie in het middenveld in zeven rondjes naar voren de rijden. Zeker zijn derde heat en de finale waren heel goed, maar vanuit die 26ste positie zat er gewoon niet meer in. Esmee heeft dit weekend flinke stappen gemaakt en ging steeds beter. Ze pakt de aanwijzingen goed op. Helaas was het net niet genoeg om de finale te bereiken, want dat was het doel voor dit eerste weekend. Ze heeft ten opzichte van de rest veel minder ervaring en komt raceritme tekort. Met dat in het achterhoofd heeft ze gewoon goed gereden en zeker naar behoren gepresteerd.”

kosterman salbris.02