Download de KNAF app

KNAF Academy-karters op PF International in de hoek waar de klappen vallen

pf haverkort 640
KNAF Academy-pupillen Kas Haverkort, Tijmen van der Helm en Glenn van Berlo zaten op het Engelse PF International Kart Circuit tijdens de tweede ronde van het CIK-FIA Europees Kampioenschap OK letterlijk in de hoek waar de klappen vielen. Van Berlo haalde door twee uitvalbeurten in de kwalificatieheats de finale niet. Haverkort en Van der Helm lukte dat met één uitvalbeurt wel, maar voor de finale goed en wel begonnen was, stond het tweetal na een crash in de openingsronde al aan de kant. Daarmee kregen de drie jeugdige Nederlandse karttalenten niet de beloning die zij op basis van hun in de kwalificatieheats getoonde snelheid verdienden.

Dit weekend werd op het Engelse PF International Kart Circuit de tweede ronde verreden van het CIK-FIA Europees Kampioenschap in de OK klasse. Deze titelstrijd wordt gezien als een van de belangrijkste en meest prestigieuze kartkampioenschappen en is daarmee ook zeer sterk bezet. Na een uitstekend resultaat bij de openingsronde in het Italiaanse Sarno bezette KNAF Academy-pupil Kas Haverkort (14 jaar, Heemserveen) in de tussenstand van het kampioenschap een fraaie vierde plaats, terwijl de 32ste en 40ste plaats van Tijmen van der Helm (14 jaar, Den Hoorn) en Glenn van Berlo (16 jaar Veghel) geen recht deed aan hun in Italië getoonde snelheid.

In de kwalificatie was de voor Zanardi Racing Team uitkomende Haverkort met een 11de tijd opnieuw voor in het uit maar liefst 69 deelnemers bestaande veld te vinden. Van der Helm en Van Berlo bleven door de minimale onderlinge verschillen steken op een 34ste respectievelijk 38ste positie. In de vijf kwalificatieheats, waarin een startplaats voor de finale moest worden afgedwongen, eindigde Haverkort in de eerste drie heats op een sterke derde, vierde en zevende positie. Een door een penalty tegenvallende vijftiende plaats, gevolgd door een uitvalbeurt in kwalificatieheat vijf wierpen Haverkort terug naar een 22ste startplaats voor de finale.

Van der Helm scoorde in de kwalificatieheats ook één uitvalbeurt, maar met een 7de, 10de , 12de en zeer fraaie zesde positie in de afsluitende vijfde heat, plaatste de voor KSM Schumacher Racing Team uitkomende Nederlander zich als 28ste voor de finale. De voor Lennox Racing Team rijdende Van Berlo had met veel pech te kampen en zag na een 9de en 11de positie twee keer de finish niet. Een sterke zesde plaats in de afsluitende heat kon daar niets meer aan veranderen waardoor Van Berlo op een 40ste positie eindigde. Aangezien alleen de top 34 doorging naar de finale, zat de wedstrijd in Engeland er voor Van Berlo na de kwalificatieheats al op.

Helaas was ook voor Haverkort en Van der Helm de finale eigenlijk al over voordat die goed en wel begonnen was. Vrijwel direct na de start raakte het Nederlandse tweetal in het middenveld bij een flinke crash betrokken en moest meteen opgeven. Daarmee zagen ook deze twee KNAF Academy-pupillen kostbare punten voor het kampioenschap in rook opgaan. De volgende wedstrijd in het CIK-FIA Europees Kampioenschap wordt half juni verreden in het Duitse Ampfing.