Download de KNAF app

Kas Haverkort en Senna van Walstijn namens Nederland naar CIK-FIA Karting Academy Trophy

CIK-FIA-Aca-Tr 640
De 12-jarige Kas Haverkort en de net 13 jaar geworden Senna van Walstijn zijn dit jaar de Nederlandse vertegenwoordigers in de CIK-FIA Karting Academy Trophy. De twee Nederlandse karttalenten werden door de KNAF geselecteerd en zullen namens ons land in een veld van 51 deelnemers niet alleen strijden om de titel, maar ook om mooie prijzen die de volgende stap op de kartladder een stukje dichterbij brengt.

Nederland was in 2014 uitermate succesvol in de CIK-FIA Karting Academy Trophy. In dat jaar veroverde Richard Verschoor de titel, terwijl Rinus van Kalmthout de derde plaats in het eindklassement voor zich opeiste. Voor dit jaar heeft de Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF) Kas Haverkort en Senna van Walstijn geselecteerd om Nederland in de CIK-FIA Karting Academy Trophy te vertegenwoordigen. De in Amsterdam woonachtige Van Walstijn is in februari 13 jaar geworden, terwijl de uit het Overijsselse Heemserveen afkomstige Haverkort deze leeftijd pas in november bereikt. Het jeugdige tweetal liet de afgelopen jaren zien over bovengemiddelde talenten te beschikken en boekte daarbij opvallende resultaten. Dat bondscoach voor de karting Marco du Pau dan ook zijn keuze op deze twee rijders liet vallen, was niet verwonderlijk. "Ik heb ze diverse keren zien rijden en daarbij sprongen ze er echt bovenuit, zowel wat snelheid als constantheid betreft", licht Du Pau zijn keuze toe.

Als voorbereiding op de CIK-FIA Karting Academy Trophy kwamen Haverkort en Van Walstijn twee dagen in actie op het Franse circuit van Essay, waar ook de eerste wedstrijd van het kampioenschap wordt afgewerkt. Het tweetal werd daarbij begeleid door Mats van den Brand, de Nederlander die al meerdere karttalenten naar grote hoogte bracht. "Het zijn twee totaal verschillende rijders, maar allebei erg snel. Ik denk dat het heel leuk kan gaan worden dit seizoen", aldus Van den Brand.

De CIK-FIA Karting Academy Trophy is een door de wereld overkoepelende kartfederatie opgezette competitie om karttalent in de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar een kans te geven. Daarmee sluit dit initiatief van CIK-FIA ook naadloos aan bij de doelstelling van de KNAF om jong autosporttalent te begeleiden en te ondersteunen op hun weg naar de top.

Om de kansen in de CIK-FIA Karting Academy Trophy zo gelijk mogelijk te houden, wordt gestreden met volledig identiek materiaal. De karts worden bij loting aan de rijders toebedeeld, terwijl tussen de heats onderling van motor wordt gewisseld. Er wordt dit jaar voor het eerst gereden met een chassis van Exprit, terwijl de eveneens nieuwe Vortex-motoren voldoen aan het OK-Junior reglement. Vega is dit jaar de bandenleverancier. Aan het kampioenschap kan alleen worden deelgenomen door vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde karttalenten. Het deelnemersveld telt ook dit jaar weer het maximale aantal van 51 inschrijvingen uit maar liefst 38 verschillende landen. De titelstrijd bestaat uit drie wedstrijden die worden verreden tijdens een ronde van het CIK-FIA Europees of Wereldkampioenschap. De CIK-FIA Karting Academy Trophy trapt af in Essay Frankrijk (22-24 april), gevolgd door een wedstrijd in het Portugese Portimão (24-26 juni), terwijl de afsluitende ronde wordt verreden in het Zweedse Kristianstad (2-4 september) tijdens het CIK-FIA Wereldkampioenschap KZ.

De wereld overkoepelende kartfederatie heeft dit jaar aan de CIK-FIA Karting Academy Trophy een aantal mooie prijzen verbonden. Zo mag de kampioen kosteloos bij een topteam deelnemen aan het in november 2016 te verrijden CIK-FIA World Junior Championship in Bahrein. Verder hoeft de top vijf uit de CIK-FIA Karting Academy Trophy geen inschrijfgeld te betalen bij deelname aan het CIK-FIA Kampioenschap 2017. Deze prijs vertegenwoordigt per deelnemer een waarde van circa tweeduizend euro.