Download de KNAF app

Jayden Thien namens Nederland naar FIA Karting Academy Trophy

Jayden Thien is door de KNAF geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen in de FIA Karting Academy Trophy van dit jaar. Het nu nog 11-jarige Limburgse karttalent werd door de overkoepelende autosportfederatie onder andere gekozen op basis van zijn in korte tijd behaalde resultaten en toekomstperspectief. De FIA Karting Academy Trophy omvat drie wedstrijden waarbij vijftig karttalenten uit meer dan dertig verschillende landen het met identiek materiaal tegen elkaar opnemen.

Jayden Thien uit het Limburgse Susteren reed zich al op zeer jeugdige leeftijd in de kijker toen hij begin 2018 als 9-jarige een talentenjacht op zijn naam schreef voor rijders tussen de 7 en 10 jaar oud die nog niet over een kartlicentie beschikten. Nog datzelfde jaar maakte Thien zijn wedstrijddebuut om vervolgens in 2019 zijn talent definitief te bevestigen. Naast de Belgische titel en de tweede plaats in het Benelux kampioenschap Minimax, maakte de 11-jarige Thien in Oostenrijk indruk door bij het Rotax Grand Festival in de Minimax klasse zowel de kwalificatie, drie manches, de prefinale en de finale op overtuigende wijze winnend af te sluiten. Bij de daaropvolgende Rotax Max Grand Finals in Italië was Thien op weg naar de wereldtitel toen hij in de laatste ronde door een tegenstander van de baan werd gereden en terugviel naar plek zeven. In het Nederlands kampioenschap Rotax Minimax legde de jeugdige karter afgelopen seizoen beslag op plek zes. Thien doet er alles aan om zowel in de kartsport als later in de autorensport te slagen. Zo werkt hij iedere week karttrainingen af en doet daarnaast aan fysieke en mentale training.

jayden thien aca trophy.02

Thien werd geselecteerd nadat de twee grote kartorganisatoren van Nederland, Chrono Karting en Mirca/C.Point, talenten in de vereiste leeftijdscategorie op basis van hun prestaties hadden kunnen voordragen. Vervolgens was het aan het Bestuur Sectie Karting (BSK) van de KNAF om de beste ambassadeur voor Nederland te kiezen. Om tot die keuze te komen werd de rijders gevraagd om een filmpje aan te leveren waarom de KNAF hun zou moeten selecteren en hoe zij Nederland zo positief mogelijk zouden presenteren in Europa. De keuze viel daarbij op Jayden Thien die op alle fronten hoog scoorde en daarmee alles in zich heeft om Nederland internationaal op de best mogelijke manier te vertegenwoordigen.

De FIA Karting Academy Trophy is een door de wereld overkoepelende kart- en autosportfederatie FIA opgezette competitie waaraan alleen kan worden deelgenomen door vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar. Om de kansen in de FIA Karting Academy Trophy zo gelijk mogelijk te houden, wordt gereden met volledig identiek materiaal, waarbij de karts door middel van loting aan de rijders worden toegewezen en er gedurende het evenement ook nog onderling van motor moet worden gewisseld. Het deelnemersveld bestaat uit circa vijftig rijders uit meer dan dertig verschillende landen. Omdat de FIA zoveel mogelijk landen een kans wil geven om aan deze competitie deel te nemen, kreeg Nederland net als afgelopen jaar ook voor de editie van 2020 maar één startplaats toegewezen. De FIA Karting Academy Trophy telt drie ronden, waarbij dit jaar wordt afgetrapt in het Italiaanse Lonato (30 april – 3 mei). Daarna volgt het Belgische Genk (18 – 21 juni), terwijl de finale van 10 tot en met 13 september wordt verreden in het Franse Le Mans.

De bekendste winnaar van de FIA Karting Academy Trophy is de huidige Ferrari Formule 1-sterrijder Charles Leclerc, die het kampioenschap in 2011 op zijn naam schreef. Nederland heeft in de FIA Karting Academy Trophy echter ook een meer dan uitstekende staat van dienst. In 2014 veroverde Richard Verschoor de titel, terwijl in datzelfde jaar Rinus van Kalmthout beslag legde op de derde positie. In 2016 eindigde Kas Haverkort op een derde plaats en in 2017 had Nederland met Tijmen van der Helm (2de) en Mike van Vugt (4de) twee rijders in de top vier. Robert de Haan sloot de afgelopen jaargang op de derde plaats af, maar mocht zich na diverse zeges de morele winnaar van het kampioenschap noemen.

jayden thien aca trophy.03