Download de KNAF app

Girlpower! Mijntje Koerts komt bovendrijven bij debuut in IAME X30 en pakt gelijk podium: "Dit is supervet"

MARIEMBOURG – De omstandigheden waren moeilijk, de competitie hevig en toch slaagde Mijntje Koerts er in een beker te winnen in haar tweede outdoor-kartwedstrijd ooit. Tijdens de vierde ronde van de GK4 Kart Series werd de veertienjarige Bergschenhoekse tweede bij de rookies in de IAME X30 Junioren-klasse. Met haar razendknappe vierde plaats in het dagklassement miste ze in Mariembourg bovendien maar net het podium.

“Dit is supervet. Ik had het echt niet verwacht”, zei Mijntje met een grote lach op haar gezicht. De verbazing sprak uit haar ogen. “Ik hoopte op een plaats in de top tien. En de laatste race ging eigenlijk niet zo goed. Dat ik dan toch nog vierde word in het dagklassement en P2 bij de Rookies is echt heel vet!”

Om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op haar outdoor-wedstrijddebuut had ze twee weken voor de wedstrijden al getraind op het circuit van Mariembourg. Zo leerde ze de baan alvast beter kennen. Rempunten zoeken, de ideale lijn leren rijden, dat soort dingen. “Ik vind het een heel mooie baan. Hij is lang, met lange rechte stukken en het is een snelle baan.”

Tijdens haar trainingssessies was het droog, tijdens de wedstrijden was het bar herfstweer met de nodige buien. Dat betekende racen op een natte baan. En in die omstandigheden racen is niet te vergelijken met droogweerracen. Het deerde Mijntje blijkbaar niet, gezien haar resultaat. Beter nog: het zei iets over haar talent, want in natte omstandigheden komen de beste rijders bovendrijven.

Het maakte haar prestatie, gezien haar zeer geringe voorbereiding en ervaring in de kartsport, des te opmerkelijker. In het voorjaar oriënteerde ze zich op het karten op buitenbanen. Ze reed daarom de nodige rondjes op de circuits van Spa en Genk. Nog zonder tijden, gewoon om eens te bekijken of ze buiten karten leuk vond. “Ik wilde het gewoon eens aanvoelen”, zei Mijntje.
Mijntje Koerts maakt indruk bij debuut in twee takt karts Girlpower ID0G0494
Hoe ze er zo bijgekomen was? “Drie jaar geleden ben ik eens met vriendinnen gaan karten. Dat ging zo goed dat ik trainingen ben gaan volgen in Poeldijk bij de Nederlandse Jeugd Indoor Kart Vereniging. Ik ging steeds sneller. Soms reden we wedstrijdjes en dan werd ik eerste. Toen dacht ik: misschien moet ik een keer echte wedstrijden gaan rijden.”

Vorig jaar schreef ze zich in voor het Nederlands kampioenschap Huurkarts (NKH) en ook dit seizoen doet ze mee aan het NKH. Ze staat nu eerste overall in het middengewicht en tweede in de kids-klasse. Casper Reinders, mede-organisator van het GK4-kampioenschap en tevens betrokken bij het NKH, nodigde Mijntje vervolgens uit eens een race in een Formula Honda 9PK-kart te rijden.

De bekende racetalentbegeleider Toon Bosmans werd haar coach en in de voorbereiding op die wedstrijd reed Mijntje voor het eerst op een buitenbaan. “Dat ging meteen zo goed dat Toon zei: misschien moet je in het outdoor-karten verdergaan.” Daarna volgde een jonge vrouwelijke talentenselectiewedstrijd, opgezet door de internationale autosportbond FIA, genaamd Girls On Track.

Elke meid die wilde, kon meedoen. Mijntje schreef zich in voor de race voor Nederlandse meisjes. Ze won. Daarom mocht ze naar de finale in Le Mans. En warempel: ze eindigde daar - in de regen - zowaar in de top tien, tussen talloze meisjes uit het buitenland. Toon Bosmans, die ook naar Le Mans was gekomen om Mijntjes verrichtingen te volgen, wist genoeg. Hij stelde haar voor om na de zomer competitie te gaan rijden op buitenbanen.

Gevraagd naar wat ze zo leuk vindt aan het karten, hoefde Mijntje niet lang na te denken. “De snelheid natuurlijk. Het inhalen vind ik ook heel leuk. En de strijd. Je moet competitief zijn en een echte winnaarsmentaliteit hebben.” Hoewel ze vier jaar geleden nog aan ballet deed, heeft ze die hobby definitief afgezworen. Racen wil ze. Veel en vaak. Haar toekomst? “Ik hoop ooit aan autosport te kunnen doen. Maar eerst wil ik in het karten nog veel leren en veel winnen!”

Mijntje bedankt Toon Bosmans, Casper Reinders, DFK, haar vader en moeder en haar monteur Marieke Stuff.

Mijntje Koerts wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door:
- Profin
- Aspera Grafica
- Reclamestal

Bron: www.racexpress.nl