Download de KNAF app

Fraaie tiende plaats voor Tijmen van der Helm bij CIK-FIA Wereldkampioenschap OK

vdHelm.Kr.wk.01
KNAF Academy-pupil Tijmen van der Helm heeft in het Zweedse Kristianstad bij het CIK-FIA Wereldkampioenschap OK beslag gelegd op een uitstekende tiende plaats. In het uit maar liefst 102 deelnemers bestaande veld presteerden ook KNAF Academy-pupillen Glenn van Berlo en Kas Haverkort goed. Van Berlo eindigde in de finale als vijftiende, terwijl Haverkort als 19de de finish passeerde, maar door een tijdstraf werd teruggeworpen naar de 27ste positie.

Foto's: PR en archief KNAF

Het CIK-FIA Wereldkampioenschap in de OK-klasse bestaat uit één evenement waarbij na een kwalificatietraining in zes kwalificatieheats een startplaats voor de allesbeslissende finale moet worden afgedwongen. Het Zweedse Kristianstad was dit jaar het strijdtoneel en met maar liefst 102 deelnemers was het WK extreem sterk bezet. Voor de drie KNAF Academy-pupillen Kas Haverkort (14 jaar, Heemserveen), Tijmen van der Helm (14 jaar, Den Hoorn) en Glenn van Berlo (16 jaar, Veghel) wachtte daarmee een fraaie uitdaging. Naast snelheid is het namelijk van belang om in alle kwalificatieheats goed te scoren, aangezien één slechte uitslag een goede startpositie in de finale teniet kan doen.

vdHelm.Kr.wk.02
Van der Helm deed het in de kwalificatietraining met een zesde plaats meer dan uitstekend en daarmee mocht de voor TB Racing Team uitkomende Nederlander in vijf van de zes kwalificatieheats van de tweede startpositie vertrekken. Die tweede startplaats is op de Zweedse baan echter een ongunstige uitgangspositie omdat daarmee in de eerste bocht de buitenwaartse lijn moet worden genomen en je gemakkelijk aan de binnenkant gepasseerd kan worden. Van der Helm verloor dan ook een paar keer wat posities, maar vocht zich steeds weer uitstekend terug om vervolgens met snel en bekeken rijden twee keer een tweede, twee keer een vierde, één keer een derde en één keer een vijfde positie in de wacht te slepen. Met deze net zo fraaie als constante reeks plaatste het jonge Nederlandse talent zich als vijfde voor de finale.

vanBerlo.WK.02
Van Berlo kwam als 19de uit de tijdtraining naar voren en mocht daarmee in de kwalificatieheats de zesde startpositie innemen. De Lennox Racing Team-rijder liet in diverse heats zijn snelheid en inhaalcapaciteiten overduidelijk zien, maar kende met een 14de, 11de, 5de, 6de, 7de en 8ste positie wat wisselende resultaten. Van Berlo kwalificeerde zich door deze uitslagen als 17de voor de finale.

Haverkort.WK.01
Haverkort had met een 33ste tijd een wat minder gelukkige kwalificatietraining en moest vanaf de tiende startplaats aan zijn kwalificatieheats beginnen. De voor Zanardi Racing Team uitkomende Nederlander reed echter een aantal sterke heats met een zesde en vijfde plaats als beste resultaat. Een mindere 18de positie in de vierde heat was er echter mede de oorzaak van dat Haverkort zich als 22ste voor de finale plaatste. Daarmee stonden alle drie de KNAF Academy-pupillen in de finale waaraan alleen de 34 hoogst geklasseerde rijders mochten meedoen.

vdHelm.Kr.wk.03
De finale verliep voor de Nederlanders niet zoals gehoopt. Vanaf zijn kansrijke vijfde positie kende Van der Helm een mindere start en werd vervolgens in de eerste ronde ook nog eens bijna in de rondte getikt waardoor de 14-jarige rijder werd teruggeworpen naar de 20ste plaats. Van der Helm toonde echter karakter en zijn snelheid en wist in de 25 ronden tellende race op te klimmen naar een keurige 10de positie. Van Berlo maakte juist een uitstekende start en lag direct op een negende plaats. Gedurende de race werd Van Berlo echter een keer van de baan gedrukt en viel terug naar plek 20, om uiteindelijk als 15de te worden geklasseerd. Haverkort behield in eerste instantie zijn positie, moest vervolgens twee plaatsen prijsgeven om zich daarna terug te vechten naar plaats 19. Na afloop kreeg de Nederlander, net als diverse andere rijders, voor het raken van een tegenstander een tijdstraf opgelegd en werd als 27ste geklasseerd.

vanBerlo.WK.01
Al met al een mooi resultaat van de drie KNAF Academy-rijders, al wist KNAF-bondscoach voor de karting Marco du Pau dat er meer had ingezeten. “Alle drie hebben ze uitstekend gereden, maar het is zuur dat ze het in de finale niet konden afmaken. Er komt echter ook een dosis geluk bij kijken en dat hadden ze in de finale niet. Tijmen heeft het geweldig gedaan, zeker als je bedenkt dat dit pas zijn eerste jaar op dit niveau is. In de finale was een top vijf absoluut mogelijk geweest, maar hij kwam bij de start niet weg en werd vervolgens bijna rond getikt. Daarna is hij nog uitstekend teruggekomen en een tiende plaats is in dit veld heel sterk. Ook zijn kwalificatie en heats, waarin hij zonder risico te nemen steeds in de top vijf reed, waren van grote klasse. Glenn en Kas waren ook heel snel en zaten er steeds goed bij, maar hadden in één of twee heats wat pech waardoor ze in de finale vanuit het middenveld moesten starten. Dan zit je snel in de problemen met rijders die elkaar raken, en dat gebeurde dan ook waardoor ze niet de klassering haalden waar ze op basis van hun snelheid thuishoorden. Maar met alle drie de rijders in de finale en die tijdstraf van Kas niet meegerekend zelfs alle drie in de top twintig van een wereldkampioenschap, hebben ze uitstekend gescoord en zich goed laten zien.”

Haverkort.WK.02