Download de KNAF app

Enerverende eerste ronde Nederlands kampioenschap Rotax Max belooft spannend seizoen

Na een lange winter is onder een lekker voorjaarszonnetje en grote publieke belangstelling het Nederlands kampioenschap Rotax Max & KZ2/KZ2+ van Chrono Karting weer van start gegaan. Het zorgde meteen voor een boeiende strijd. Met spannende races, onverwachte inhaalacties en (soms) al even onverwachte successen lieten de races op Circuit Park Berghem zien waarom de titelstrijd het hoogste kartniveau in Nederland vertegenwoordigt.

Micro Max
Deze altijd boeiende klasse van de jongste karttalenten van Nederland (en daarbuiten) liet opnieuw een boeiende strijd zien. Senn Lindeman uit Nuenen bleek te sterk voor Vic Van Campenhout (tweede) en Lieke van Boekel. Daarbij was lange tijd vooral de strijd tussen Senn en Lieke boeiend. De rijdster uit Aarle-Rixtel kwam steeds dichterbij aan Senn, maar slaagde er niet in de leider in te halen en moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats. Voor Vic was het zijn tweede podium in twee wedstrijden.

2. Mini Max FT7Q2774

Mini Max
De Mini Max-klasse zag een hevige strijd vooraan. Boaz Maximov en Mats van Rooijen slaagden er in het begin van de race in samen een gaatje te slaan en bepaalden in het vervolg het verloop van de wedstrijd. De twee kemphanen, die de hele race bumper aan bumper reden, zouden in de slotfase gaan bepalen wie de wedstrijd zou winnen, maar een flinke crash in de laatste ronde (maar gelukkig met goede afloop) van Memphis Joren en Jur Valkenaars zorgde ervoor dat de gele vlag getoond werd en de slow-fase werd afgekondigd en er niet meer mocht worden ingehaald. Op dat moment reed Boaz op kop. Hij won dus de wedstrijd, voor nummer twee Mats. Bodean Blankenburg werd knap derde.

3. Rotax Max Junior start

Rotax Max Junioren
Bij de Junioren toonde rookie Mika van de Pavert dat hij als nieuwkomer geen snelheid tekortkomt. De jonge Veenendaler vertrok in de finale van de vierde plaats, maar pakte al in de eerste ronden de koppositie om die in het vervolg niet meer af te geven. Achter hem probeerden onder anderen Enzo Bol en Thijs Stevens Mika van de eerste plaats te verdringen, maar de rookie bleek de hele wedstrijd te snel. Zo kwam hij als eerste over de finish gesneld, gevolgd door achtereenvolgens Enzo en Thijs.

4. Rotax Max Senior 8428

Rotax Max Senioren
Kaï Rillaerts uit het team van JJ Racing liet in de Senioren-klasse op overtuigende wijze zien waarom hij vorig jaar alles won in de Rotax Max Junioren-klasse. De jonge Belg uit Tremelo won op zijn Sodi Kart eerst de prefinale en was later op de dag ook in de finale ontketend. Ondanks wat consternatie bij de start slaagde hij erin de race naar zijn hand te zetten om zo zijn debuut in deze klasse luister bij te zetten met winst tijdens de eerste ronde van het NK. Mitch Heynert werd in zijn TBKart knap tweede en Joep Breedveld nam na afloop met een tevreden lach de beker voor de derde plaats in ontvangst.

DD2
De Belg Maxim Dirickx liet vorig jaar in meerdere kampioenschappen al zien dat hij één van de beste DD2-rijders van minimaal de Benelux is en die vorm etaleerde hij ook zondag in Berghem. De piloot van Schepers Racing snelde in de prefinale al naar de overwinning en deed die prestatie in de finale nog eens dunnetjes over. Opnieuw ongenaakbaar gaf de snelheidsduivel uit Kontich iedereen het nakijken. Jordy Westerlaken en Imke Arts eindigden respectievelijk als tweede en derde.

DD2 Masters
Giel Bronder liet in de DD2 Masters-klasse nog niets aan snelheid te hebben ingeboet. Hij zette in deze spectaculaire Rotax-schakelklasse zowel de prefinale als de finale naar zijn hand en kon zo met het maximale puntenaantal van 110 tevreden huiswaarts keren. Daarachter moest Thierry de Jong genoegen nemen met de tweede plaats. Good old Christophe Adams, Belgisch recordhouder voor wat betreft het aantal deelnames aan de Rotax Max Grand Finals, werd knap derde.

5. KZ Plus Floris Schouten

KZ2 Plus
In de KZ2 Plus-klasse lieten de deelnemers zien dat ze weliswaar wat ouder zijn, maar nog steeds (heel) serieus gas kunnen geven. Dat leverde Floris Schouten zondag de zege op in zowel de prefinale als de finale en dus een topstart van het seizoen. De opvallende nummer twee was Mark Verhoeven. De 29-jarige Veldhovenaar had vier jaar niet meer geracet, was met zijn Evo-kart in Berghem verschenen, schreef het chassis op zaterdag bijna af met een klap in de bandenstapel en denderde zondag naar een tamelijk verrassende tweede plaats. Benno Ridder werd achter Verhoeven verdienstelijk derde.

6. KZ start GE3G8816

KZ2
De koningsklasse zou de koningsklasse niet zijn als er geen hevige strijd te zien zou zijn. Dat bleek in de slotfase van deze KZ2-klasse overduidelijk toen de nummers één en twee in race op dat moment, Coen Doorn en Guust Specken, met elkaar in de clinch raakten en samen van de baan vlogen – gelukkig allebei zonder er een blessure aan over te houden. Daarvan profiteerde Quinn Winkel van SP Motorsport die met een brede grijns als eerste over de finish raasde, met kort achter hem Jeffrey Fikse (tweede) en Daniël Tenback (derde).

De tweede ronde van het NK wordt gehouden van 21 en 22 mei op het circuit van Spa-Francorchamps in België. Rijders kunnen zich inschrijven via de website van Chrono Karting: www.chrono.nl.