Download de KNAF app

Eerste en tweede plaats voor Nederlandse karttalenten in CIK-FIA Karting Academy Trophy

podium genk.00
Mike van Vugt (12 jaar) en Tijmen van der Helm (13 jaar) hebben op het circuit in Genk op imponerende wijze de eerste ronde van de CIK-FIA Karting Academy Trophy volledig gedomineerd. Van Vugt scoorde zelfs 100% door alle drie zijn kwalificatieheats te winnen, de finale van start tot finish aan de leiding te rijden en met een voorsprong van bijna acht seconden de overwinning te pakken. Het jonge karttalent presteerde het ook nog eens om in al zijn races de snelste rondetijd te laten noteren. Van der Helm maakte het Nederlandse succes compleet door in de finale vanaf de zesde startpositie op indrukwekkende wijze de tweede plaats voor zich op te eisen.

De CIK-FIA Karting Academy Trophy is een door de wereld overkoepelende kartfederatie (CIK) opgezette competitie waaraan alleen kan worden deelgenomen door vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde karttalenten in de leeftijd van 12 tot en met 14 jaar. Met dit jaar 49 deelnemers uit meer dan 35 landen mag de competitie zich in een wereldwijde belangstelling verheugen. Door de Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF) waren op basis van hun eerder behaalde opvallende resultaten de 12-jarige Mike van Vugt (Wognum) en de 13-jarige Tijmen van der Helm (Den Hoorn) geselecteerd om Nederland in deze competitie te vertegenwoordigen. Om de kansen in de CIK-FIA Karting Academy Trophy zo gelijk mogelijk te houden, wordt gereden met volledig identiek materiaal, waarbij gedurende het evenement door de deelnemers onderling van motor moet worden gewisseld. De eerste wedstrijd van deze drie ronden tellende titelstrijd werd dit weekend verreden op het voor de Nederlandse karters vertrouwde circuit van het Belgische Genk.

mvvugt genk.02
Dat de twee Nederlandse talenten na de nodige trainingssessies met KNAF Academy Talentcoach Mats van den Brand en de ervaren karter Martijn van Leeuwen goed voorbereid aan de start stonden, bleek al snel. Mike van Vugt zette in de kwalificatie de derde tijd op de klokken en won vervolgens op indrukwekkende wijze alle drie zijn kwalificatieheats en noteerde daarbij ook nog eens drie keer de snelste rondetijd van het veld. De jonge Nederlander kwalificeerde zich op deze wijze voor de poleposition in de allesbeslissende finale. Tijmen van der Helm deed met een vierde (inclusief snelste ronde), tweede en derde positie in de heats nauwelijks voor zijn teamgenoot onder en klasseerde zich in het 49 deelnemers tellende veld als zesde voor de finale.

tvdhelm genk.02
Alsof het eerdere machtsvertoon nog niet genoeg was, pakte Van Vugt in de 19 ronden tellende finale bij de start direct de kop om vervolgens per ronde verder bij het veld weg te lopen en met een voorsprong van bijna acht seconden de overwinning voor zich op te eisen. En ook nu zette de 12-jarige Nederlandse karter weer de snelste raceronde op zijn naam. Van der Helm moest bij de start een plaatsje inleveren maar startte een opmars die het jonge karttalent in de 17de ronde op de tweede plaats bracht, de positie die hij ook niet meer uit handen gaf. Daarmee was de Nederlandse één-twee in dit uiterst sterke veld een feit.

mvvugt genk.01
KNAF-bondscoach voor de karting Marco du Pau was uiteraard meer dan trots op de prestaties van de jonge Nederlandse karttalenten. "Het best denkbare begin van dit kampioenschap! Mike heeft de afgelopen tijd enorme stappen gemaakt en was snel en constant en eigenlijk de hele week al een klasse apart. Tijmen reed een geweldige finale en rukte stap voor stap op naar de tweede plaats. Dit weekend had niet beter kunnen verlopen."
podium genk.01

mvvugt genk.04
start genk
tvdhelm genk.01