Download de KNAF app

Natte sneeuw, hagel, regen,veel zon en prachtige routes! Parijs – Amsterdam 2019

Na de herdenkingsrit van Parijs – Amsterdam in 2018, die het 125 jarige bestaan vierde van de eerste rally die landsgrenzen overschreed in 1898, organiseerde Classic Events in de laatste week van April 2019 haar tweede editie van Parijs-Amsterdam. De rit ging van Chantilly (bijna Parijs) naar Chateau st Gerlach in Houthem (net niet Amsterdam) om zodoende verzekerd te zijn van heerlijke rijwegen voor de 40 vooroorlogse auto’s die dit jaar meededen.

Allerlei weertypen hebben de 40 voor oorlogse auto’s getrotseerd tijdens de 4 dagen durende tocht van Chantilly naar Maastricht. Onder een stralende zon vetrokken alle auto’s vanuit Chantilly richting het oude Circuit de Gueux bij Reims waarvan alleen de tribunes en pits gebouwen nog staan. Alle oude gebouwen worden langzamerhand hersteld door Les Amis du Circuit die door het organiseren van verschillende evenementen geld inzamelen voor de restauratie. Classic Events draagt hierin bij door met de rallyrijders te lunchen in een speciaal voor de gelegenheid gebouwde tent in de oude paddock. Tegen de tijd dat de auto’s daar weer vertrokken waaide en hagelde het inmiddels flink en dan is het rijden in een open auto van 80 jaar oud geen pretje. Zeker niet met een papieren routeboek.

Paris Amsterdam 2019 8

De eerste dag eindigde in Hotel Chateaufort te Sedan in Noord-Frankrijk. Een hotel gebouwd in een middeleeuws fort waar de auto’s opgesteld stonden op de oude binnenplaats en gedineerd werd in de ridderzaal.
Dag 2 liet de deelnemers een prachtige route zien door de Franse Ardennen waarbij er door de Challenge klasse rijders gestreden werd in 2 regelmatigheden in de ochtend waarbij de tweede, Loup de Loupy, het lastigste bleek voor iedereen. Hier moest men tot 4 keer door eenzelfde dorp komen waar de lokale bevolking zich stond te verbazen over het gekronkel van deze prachtige vooroorlogse bolides. Na een verontschuldiging van een deelnemer aan een bewoner was het commentaar: pas de probléme Monsieur, c’est magnifique cette spectacle!
Paris Amsterdam 2019 16

Op dag 3 reed de karavaan een lus door Luxemburg waarbij we via de Belgische kant naar het Noorden reden en via de Duitse kant weer naar het zuiden. De lunch werd genuttigd in Chateau d’Urspelt waar een heerlijk buffet klaar stond. Dat was nodig want vandaag werden er maar liefst 4 regelmatigheden gereden. De top 3 werd op deze dag gevormd en men werd steeds fanatieker. Ook in de Vintage klasse, die alleen de controles diende aan te doen tijdens de openingstijden, werd er gestreden om geen tijdstraffen op te lopen. De Equipe Göttgens heeft dit als enige tot op de laatste dag volgehouden in hun prachtige BMW 327/28 sportscoupe uit 1939.
Met nog 2 regelmatigheden te gaan op de laatste dag richting Houthem dacht iedereen dat de top 3 wel duidelijk was maar het venijn zat hem in de staart, zoals altijd. Er werden geen secondes maar minuten verloren en het klassement weer flink gehusseld.

Paris Amsterdam 2019 17
Het was een prachtige route, dankzij Hansje van den Broek die verantwoordelijk was voor het routeboek, en een heerlijke 4 dagen. Waar de rally volgend jaar naar toe gaat is nog niet bekend maar wel dat het in de laatste week van April weer zal gaan gebeuren! Kunt u niet wachten tot volgend jaar? In de eerste week van oktober gaan we met 25 voor oorlogse auto’s naar de finish van de Voile de St Tropez met de Classic Legends. Voor meer informatie over dit en al onze andere events zie
www.classicevents.nl

Uitslag:
1. Herman Wielfaert / Katrien Tremerie – Bentley Speed 8 1933
2. Bart en Jolijn Rietbergen – Alvis Speed Special 1938
3. Roger Tilmans / Marcel Verbeek – Bentley Speed Six Le Mans 1932

Meer informatie over Parijs - Amsterdam 2019 is te vinden op https://www.parijsamsterdam.nl/