Download de KNAF app

Vliegende start voor Formule 4 op Zandvoort

f4 test kop
De door de KNAF in samenwerking met Koiranen GP en MP Motorsport georganiseerde testdagen voor de Formule 4 op Circuit Park Zandvoort zijn uiterst succesvol verlopen. Naast drie KNAF Talent First-rijders kwamen drie KNAF Academy-pupillen in actie, terwijl ook nog eens zeven andere rijders kennismaakten met de volgend jaar in Nederland op te starten Formule 4 klasse.

Direct na het bekend worden van de tweedaagse testsessie stond de telefoon bij MP Motorsport roodgloeiend. Het Nederlandse team dat nauw samenwerkt met het Finse Koiranen GP had met vijf trailers en een kleine vijftien auto's dan ook meteen flink moeten uitpakken. Met op beide dagen in de ochtend regen en 's middags een droge baan, kregen de zonder uitzondering extreem jonge talenten meteen alle omstandigheden voorgeschoteld. De rijders werden daarbij onder andere bijgestaan door McLaren-junior Nyck de Vries, die als rijdersbegeleider nauw bij het project betrokken is. Voor alle coureurs was het dan ook een meer dan leerzame ervaring die zeker naar meer smaakt.

actie.003
Vanuit Nederland kwamen de drie KNAF Talent First-karttalenten in actie. De 17-jarige Martijn van Leeuwen maakte twee dagen meters op Zandvoort, terwijl de 14-jarige Richard Verschoor en de 15-jarige Rinus van Kalmthout één dag voor hun rekening namen. Namens de KNAF mochten ook drie KNAF Academy-pupillen achter het stuur van de Formule 4 plaatsnemen. Voor Job van Uitert (17 jaar) was dat uiteraard geen nieuwe ervaring, aangezien hij er al een jaar in de Duitse Formule 4 op heeft zitten. Mika Morien (toen nog 14 jaar) reed ruim anderhalve dag en karter Leonard Hoogenboom (15 jaar) één dag.

verschoor.001
Jarno Opmeer (15 jaar) liet zich de kans ook niet ontnemen om zo dicht bij huis nader met de Formule 4 kennis te maken. Andere rijders die op Zandvoort veel rondjes draaiden en daarmee waardevolle ervaring opdeden voor volgend jaar waren de drie Russen Nikita Volegov, Alexander Vartanyan en Michael Belov, alsmede de twee Finnen Juho Valtanen en Tuomas Tujula. De Belg Jamie Vandenbalck kwam alleen op de eerste dag in actie.

vkalmthout.016
Niet alleen de rijders waren meer dan te spreken over de opzet van de testdagen en de vooruitzichten op een kampioenschap, ook vele andere geïnterneerden kwamen hun licht opsteken op Circuit Park Zandvoort en toonden hun waardering voor het initiatief van de KNAF, MP Motorsport en Koiranen GP.

vleeuwen.020
Zoals eerder gemeld kiest de KNAF voor het Formule 4 kampioenschap voor een academy-structuur met opleidingsmogelijkheden voor rijders, engineers en monteurs. Daarbij wordt het 'arrive and drive' principe gehanteerd waarbij alle auto's door één partij worden gerund. De keuze is daarbij gevallen op het gerenommeerde MP Motorsport, het Nederlandse team dat nauw samenwerkt met Koiranen GP, organisator van het Noord Europees Zone Formule 4 kampioenschap en (in 2016) van het gecombineerde Spaans / Portugese Formule 4 kampioenschap. Door het 'arrive and drive' principe hoeven rijders niet zelf een auto te kopen. Wil een rijder dat toch, dan moet deze auto worden gerund door MP Motorsport, waardoor gelijkwaardigheid wordt gewaarborgd.

les.000
Het academy-programma gaat gecombineerde wedstrijden rijden met het Noord Europees Zone (NEZ) kampioenschap. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijke kalender met wedstrijden op de toonaangevende Nederlandse en Belgische circuits, waarbij ook een uitstapje wordt gemaakt naar het Formule 1-circuit van Sotsji. Door de combinatie aan te gaan met de NEZ zijn Nederlandse en Belgische rijders verzekerd van volle deelnemersvelden. Dankzij de aangetrokken sponsor SMP Bank biedt het kampioenschap prijzengeld van in totaal meer dan 500.000 Euro! Bij minimaal acht Nederlandse en Belgische inschrijvingen strijden de rijders onderling ook voor de Benelux Formule 4 titel.

De ontwikkelingen rond het Formule 4 kampioenschap gaan razendsnel en binnenkort verwacht de KNAF weer meer details naar buiten te kunnen brengen. Houd daarom de KNAF website en facebookpagina goed in de gaten.
truck.003

dashbord
verschoor.020
vries.002