Download de KNAF app

Marc Van Dalen schetst de plannen voor TCR Benelux in 2017

TCR Benelux - SEAT Ferry Monster Autosport - Meijer-Detry
Het doek over de titelstrijd tussen Honda en Opel is nauwelijks gevallen, maar we kunnen spreken van een uitermate geslaagd eerste seizoen van TCR Benelux. Er werd het hele seizoen lang op het scherpst van de snede gevochten en TCR stond aldus borg voor de terugkeer van échte sprintraces voor toerwagens in de Benelux! En dat stemt Marc Van Dalen, General Manager van Kronos Events, zeer tevreden. Hij licht meteen een tipje van de sluier op over wat ons te wachten staat in het tweede seizoen van TCR Benelux.

Tekst en foto's: P.R.

Het seizoen zit er net op en nu al weten we wanneer TCR Benelux in 2017 van start gaat.
"Voor teams, coureurs, merkenimporteurs, partners is het inderdaad belangrijk dat de kalender op tijd bekendgemaakt wordt, want het is de basis waarop programma's kunnen worden opgebouwd. Zes meetings werden bevestigd, met twee keer Circuit Zolder, één keer Spa-Francorchamps, Circuit Park Zandvoort, Circuit Jules Tacheny de Mettet en de finale deze keer op TT Assen Circuit. Mooi verdeeld over zeven maanden, beginnende in april en einde in oktober."

TCR Benelux was een mengeling van endurance en, vooral, vier sprints van telkens twintig minuten. Blijft alles bij het oude?
"Het concept van Long Race en Sprints wordt hernomen. Alleen gaan we het aantal minuten track time opschroeven tot 220 minuten per weekend! Dit moet coureurs en teams toelaten meer kilometers te verorberen, ervaring op te doen en zich optimaal voor te bereiden voor de Long Race en de vier sprints."

Jullie innoveerden met Make the Grid, als deel van de startopstelling van de Qualifying Long Race. Dat zorgde voor heel wat covering op de sociale media, maar kreeg ook veel kritiek.
"Wij hebben de verdienste gehad dat wij hebben willen innoveren. Omdat sociale media belangrijk zijn geworden in de moderne communicatie. Vooral naar de jeugd toe. Wij gaan de sociale media blijven benutten, maar meer ter ondersteuning van promotie en marketing en dus niet langer om de startgrid te bepalen. De kwalificaties zullen voortaan 100% op de piste verlopen en enkel de snelste ronden zullen het verschil maken op de startgrid."

TCR Benelux werd gekenmerkt door een strijd tussen gevestigde waarden zoals daar waren Michelisz, Monteiro, Coronel, Corthals, Radermecker, Lémeret en een pak totdan minder bekende jonge kereltjes, we citeren in één adem Potty, de Leval, Lessennes, Richard of Detry. Dat heeft bijgedragen tot het succes van TCR Benelux?
"Klopt. En we willen in dezelfde richting werken naar de Nederlandse jongeren toe. Want, het Stuurwiel RACB National Team heeft flink bijgedragen tot het in de aanbieding zetten van TCR Benelux. De eerder geciteerde jonge coureurs kregen immers via een selectie voor het Stuurwiel RNT de smaak te pakken. Wij zijn dan ook zeer verheugd dat de KNAF Academy voor de finale op Mettet de 17-jarige Nederlander Willem Meijer ondersteunde voor het zitje van de SEAT TCR die hij deelde met 19-jarige Belg Mathieu Detry. Dat smaakt naar meer en ik verwacht dan ook in 2017 een pak jonge talenten aan de start in TCR Benelux. Vanuit België, vanuit Nederland en Luxemburg!"
TCR Willem Meijer
Wat is het belangrijkste doel voor het komende seizoen?
"Iedereen heeft genoten van de strijd op de piste, zelfs al hadden we liever wat meer auto's aan de start gezien tijdens dit eerste jaar. We wisten zeer goed dat de opdracht niet éénvoudig ging zijn, mede omdat er nog geen tweedehandsmarkt bestaat voor TCR-auto's. Dat aspect zou ons minder parten moeten spelen in 2017 en de komst van nieuwe auto's – we zagen dit weekend al Peugeot, Audi en KIA – toont dat er echt belangstelling is van constructeurs voor TCR. We zijn realistisch genoeg en zullen tevreden zijn als we vijftien auto's op jaarbasis kunnen inschrijven. Voeg hierbij enkele gelegenheidsformaties en dat zou moeten volstaan om opnieuw schitterende sprints te zien van een zeer hoog niveau."

Kalender TCR Benelux 2017
22-24 April – Circuit Zolder
3-4 Juni – Circuit de Spa Francorchamps
15-16 Juli – Circuit Zolder
19-20 Augustus – Circuit Park Zandvoort (TBC)
23-24 September – Circuit Jules Tacheny de Mettet
21-22 Oktober – TT Circuit Assen