Download de KNAF app

Succesvolle eerste testdag Formule RP1

DSC 5896
De eerste actieve kennismaking met de Formule RP1 is uiterst succesvol verlopen. Tijdens de testdag op Circuit Zandvoort kwamen er ondanks de korte aanmeldingstijd twaalf rijders op de baan, die zonder uitzondering enthousiast uitstapten. Opvallend was het gemak waarmee de onervaren coureurs zich aanpasten aan hun nieuwe auto’s en probleemloos de testsessies volbrachten. Het is nu zaak om door te pakken zodat de nieuwe opstapklasse voor de Nederlandse en Belgische formulewagenracerij ook daadwerkelijk van de grond komt.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

Na een ontvangst, welkomstwoord en uitleg van het programma door achtereenvolgens Michael Bleekemolen, KNAF-vicevoorzitter Hans Hugenholtz en Jeroen en Sebastiaan Bleekemolen, werd direct tot actie overgegaan.

DSC 5844
Eerst werden de stoeltjes passend gemaakt en na een paar ronden achter de safetycar mochten de rijders in groepjes van vier, twee vrije sessies van elk twintig minuten afwerken. Na afloop onderstreepte Michael Bleekemolen nog eens het opvallend hoge niveau van de deelnemers en prees hun professionele houding. Zo belandde er slechts één keer een auto in de grindbak en werd er in het geheel geen schade gereden, terwijl er toch direct al flink tempo gemaakt werd.

DSC 5865
Ondanks de korte aanmeldingstijd hadden zich toch twaalf rijders voor de testdag aangemeld, waarbij de samenstelling aardig beantwoordde aan de doelgroep. Zo waren er diverse karters die de overstap naar de autorensport willen maken, een indoorkartster, een SIM-racer die onlangs tweede werd in de competitie voor een stoeltje als simulatorcoureur voor McLaren, tot rijders zonder enige ervaring. Allemaal stapten ze echter zonder uitzondering enthousiast uit, waarbij de opmerking ‘wat is dit vet’ vaak gehoord werd.

DSC 3181
Deelnemers aan de testdag waren Joshua Waaijenberg, Daan Pijl, Freek Schothorst, Rick Bouthoorn, Selina Balneger, Loek Hartog, Fabricio Rietdijk, Kay van Berlo, Leroy Jagesar, Toon de Winter, Mike Bartels en Malu Postel. Met slechts 13 jaar was Rick Bouthoorn de jongste deelnemer, terwijl de oudste bleef steken op 21 jaar. Door zijn ‘te’ jonge leeftijd kan Bouthoorn nog niet aan autoraces deelnemen, maar de karter beschouwde het als een mooie eerste ervaring. “Ik blijf in ieder geval nog een jaar karten, maar dit is zeker een mooie eerste opstapklasse in de autorensport.” Toon de Winter heeft al de nodige jaren kartervaring achter de rug en ziet een overstap wel zitten. “We plannen wel om de overstap te maken en dit was wel heel vet. School is echter ook belangrijk.” Loek Hartog heeft zijn eerste autorensport-ervaring al opgedaan in het Winter Endurance Kampioenschap, maar de eerste meters in een formulewagen smaakten voor de 15-jarige ex-karter naar meer.

DSC 5937
Een bekende achternaam, maar dit keer zonder race-ervaring, is Freek Schothorst, die vergezeld werd door zijn oudere broer Pieter. De SIM-racer zette er meteen een flink tempo in. “Ik heb nog nooit in een echte raceauto gereden, maar de overstap van de simulator naar de formulewagen valt me mee. Eigenlijk is het heel goed vergelijkbaar, alleen fysiek niet. Na een minuut of vijftien begin ik het al te voelen, maar dat is te trainen. Het is heel gaaf en als het zo goed blijft gaan, is dit zeker een optie.

DSC 5966
Ondanks zijn pas 17 jaar was Kay van Berlo waarschijnlijk nog de rijder met de meeste autorensport-ervaring. “Ik heb al diverse keren getest in een Formule 4 en ben net terug uit Dubai waar ik succesvol heb meegedaan aan wedstrijden met een LMP3. Met de F4-test achter de rug wist ik wat ik kon verwachten, maar de Formule RP1 is een hele leuke klasse en dit was een mooie gelegenheid om nog wat extra ervaring op te doen”, aldus de ex-karter.

DSC 3115
Voor Selina Balneger, afkomstig uit de indoorkarting, was de test een eerste kennismaking met een raceauto. “Ik ben zes jaar geleden begonnen aan indoorkarting en heb in die jaren al heel wat gewonnen. Het was tijd voor een nieuwe uitdaging en eigenlijk ging het best wel goed. Als ik het budget bij elkaar krijg, is dit zeker een optie.”

DSC 3190
Malu Postel was zonder twijfel de rijdster met de minste ervaring. Wie haar naam intikt op google komt namelijk alleen maar voetbalfoto’s tegen. “Ja, dat klopt. Ik kom uit het voetbal en heb alleen wat recreatief gekart. Dit is een volstrekt nieuwe ervaring”, aldus Malu, die zich echter niet gek liet maken en niet alleen van haar rondjes genoot, maar ook een goede indruk achterliet.

DSC 5974
Mike Bartels heeft wel kartervaring en zou graag mee gaan doen aan de Formule RP1. “Het is een echt leuke auto, en ook heel vergevingsgezind. Je voelt goed wat er gebeurt. Als we het rondkrijgen liggen er zeker kansen.” Een bijna zekere instapper is Leroy Jagesar, een 17-jarige rijder met heel veel kartsuccessen op zijn naam. “We zijn vorig jaar al bezig geweest met Formule 4, maar dat ging op het laatste moment niet door. Dit jaar willen we de overstap zeker maken, en dat zou zomaar eens de Formule RP1 kunnen worden.”

DSC 5876
Michael Bleekemolen benadrukte na afloop nog eens dat haast nu geboden is. Om nog op tijd alle voorbereidingen te kunnen treffen, extra auto’s aan te schaffen en circuittijd in te kopen, moet uiterlijk begin volgende week de knoop worden doorgehakt. Het minimum aantal inschrijvingen is vastgesteld op dertien. Dus wie nog twijfelt, neem snel contact op met Sebastian Bleekemolen (sebastiaan@bleekemolen.com).

Meer foto’s van de Formule RP1-test zijn te vinden op de Facebookpagina van de KNAF: