Download de KNAF app

Pinksterraces zorgen voor spannende autosport op Circuit Zandvoort

Bij de Pinksterraces op Circuit Zandvoort kregen de bezoekers een gevarieerd autosportspektakel te zien. Twee dagen lang werd volop gestreden om de zeges in verschillende wedstrijden. In totaal werden er op zaterdag en zondag maar liefst twaalf races verreden.

Een van de hoofdrollen bij de Pinksterraces werd vertolkt door de Porsche Carrera Cup Benelux. Beide wedstrijden stonden bol van de spanning, want in deze snelste merkencup van de Benelux kan elk klein foutje genadeloos worden afgestraft. Op zaterdag mocht Porsche Carrera-rookie Loek Hartog vanaf pole position starten. Helaas moest hij al snel Max van Splunteren voor zich dulden. In de daarop volgende wedstrijd werd het voor alle rijders niet alleen een strijd tegen de concurrenten, maar ook een strijd met de eigen auto. Dat kwam vooral doordat het circuit behoorlijk snel opdroogde en dus alternatieve racelijnen gereden moesten worden om daarmee de regenbanden te koelen. Van Splunteren werd uiteindelijk als winnaar afgevlagd, voor Hartog en Xavier Maassen. In de B-klasse werd de zege gepakt door Ziad Geris.

Persbericht Pinksterraces 2019 re Essay2

In de wedstrijd op zondag mocht Loek Hartog wederom vanaf pole starten, maar ook ditmaal lukte het hem niet om de overwinning te pakken, mede vanwege een tijdstraf voor een valse start. Uiteindelijk pakte zijn nieuwe teamgenoot Kay van Berlo met een uitstekende start de leiding, die hij met een keurige voorsprong zou omzetten in een klinkende overwinning. Max van Splunteren finishte als tweede, vlak voor Belgium Racing-coureur Dylan Derdaele. Ziad Geris won wederom de B-klasse.

Een andere smaakmaker van het weekend was de Clio Cup Central Europe. In het deze felle merkencup namen Sebastiaan Bleekemolen, Melvin de Groot en Michael Bleekemolen het op tegen een internationaal startveld. Op zaterdag vertrok Sebastiaan Bleekemolen vanaf pole position, maar al vroeg de race moest hij Sandro Soubek voor zich laten. Bij het ingaan van de laatste ronde ging het helemaal mis en eindigde de wedstrijd van Bleekemolen in de grindbak van de Tarzanbocht. Het podium werd hierdoor compleet gemaakt door Melvin de Groot (tweede) en Tomar Pekar (derde). Op zondag wist Sebastiaan Bleekemolen zich perfect te revancheren door een sterke zege te noteren.

Daarnaast werd er gestreden om de Marcel Albers Memorial Trophy. De wedstrijden, ter nagedachtenis aan Marcel Albers, trokken een interessant startveld met Formule Ford bolides. De race op zondagochtend werd gewonnen door Jaap Blijleven, die in 2017 al eens de bijzondere race wist te winnen. Na het vallen van de vlag bleek echter dat Blijleven een tijdstraf had gekregen, waardoor de zege in handen kwam van de Brit Chris Hodgen. De wedstrijd op zondagmiddag werd eveneens een prooi voor Hodgen. Niet alleen werd hij gehuldigd als racewinnaar, maar hij mocht ook de speciale trofee ter ere van Marcel Albers, uitgereikt door vader Jacques Albers, in ontvangst nemen.

In de STWC (Super ToerWagen Cup), de raceklasse die inmiddels een vaste plek in het Nederlandse autosportlandschap heeft weten te verdienen, stonden twee wedstrijden op het programma. De eerste wedstrijd werd gewonnen door de Red Ant Racing Porsche Cayman GT 4 Clubsport, ingezet door Bert, Ayrton en Yannick Redant. Met een verschil van slechts 0,1 seconde werd Paul van Splunteren als tweede afgevlagd, gevolgd door Jan Visser. In de tweede manche was het Lars Poell met de PG Motorsport Porsche die de winst pakte. De familie Redant werd wederom tweede, gevolgd door Paul van Splunteren.

Persbericht Pinksterraces 2019 re Essay1

Ook de Historic Monoposto Racing serie beleefde mooie races op de Zandvoortse duinenpiste. Albert Hiller won daarbij de zaterdagmiddag-race in zijn Chevron B43 F3 bolide. Chris Wittingham werd op zaterdag als tweede afgevlagd, voor Cédric Baeten. Op zondag klonk het Wilhelmus voor racewinnaar Leon den Hollander. Op het podium werd hij geflankeerd door Hans Meskes en Bert Smeets.

Met de twee wedstrijden van de FunCup UK serie kon het publiek genieten van uitdagende endurance races met gelijkwaardige FunCup auto’s. Kristian Rose, Chris Weatherill en Chris Dovell pakten de zege in de 180 minuten race op zaterdag. Op zondag wisten Mark Holme en Nick Nunn met een goede strategie naar de zege te racen.

Een overzicht van alle uitslagen is te vinden op: https://raceresults.nu/Results/organisator/2019?evenement=Circuit+Zandvoort&race=Pinksterraces+2019

Persbericht Pinksterraces 2019 re Essay1

Foto’s: Chris Schotanus, Essay Produkties