Download de KNAF app

Officials van de OCA op cursus levensreddende handelingen

Zaterdag 19 januari j.l. hebben de officials van CircuitPark Zandvoort (OCA) de kans gekregen om de cursus levensreddende handelingen te volgen. De opleidingscommissie had gehoopt op een man of 30. Het zijn er ruim 70 geworden. Van mensen die net begonnen zijn, tot aan mensen die al heel wat jaren mee lopen. Een super ontwikkeling, het laat zien dat er een duidelijke behoefte is aan dit soort informatie.

Intertraining B.V. trainers Willem en Jeroen verzorgden deze training. In de ochtend sessie werd op een serieuze maar humoristische manier de stof uitgelegd. Zeker de humoristische manier was prettig om te ervaren.

cursus oca  1  500x333
Reanimatie

Zo wordt een cursus alleen maar leuker. Diverse onderwerpen passeerden de revue. Reanimatie, AED, herkennen van soorten letsel, waarop moet je letten bij een incident etc.etc. Dit werd allemaal duidelijk met mooie presentatie en filmpjes weergegeven. Na de pauze, welke geheel in levensreddende stijl gebruikt d.m.v. Broodjes gezond i.p.v. De gebruikelijke broodjes kroket ;), werd er nog een stukje presentatie gegeven. In een van de filmpjes was een stunt crossfietser te zien die neer kwam op een manier waarbij een der ledematen, in dit geval een been, besloot om de kracht te absorberen en dus brak. De trainer onderbrak telkens het filmpje voor wat vragen. Zo lokte hij ons inde valkuil. Iedereen was gefixeerd op de beenbreuk, maar vergat daarbij dat het wellicht niet alleen om een beenbreuk ging, maar ook mogelijk wervelletsel. Hierdoor raakte het slachtoffer in shock. En dat is iets wat je niet wilt. De essentie is dat je je niet alleen moet fixeren op de beenbreuk, maar verder moet kijken dan dat, maar ook dat je moet kijken naar ander wellicht ander letsel.

De praktijk was erg leuk om te doen en ook om te zien. Diverse, soms aangewezen vrijwilligers, deden een aantal oefeningen. Het reanimeren volgens protocol en het stabiliseren van een slachtoffer.

Het was een dag die jaarlijks voor herhaling vatbaar is.

cursus oca 500x750
Fixeren