Download de KNAF app

Nyck de Vries oppermachtig naar twee titels

devries 02 498x260

Nyck de Vries domineerde dit jaar de Formule Renault 2.0. Met vijf overwinningen pakte de 19-jarige Fries niet alleen de Eurocup, maar was met negen zeges nog dominanter in het ALPS kampioenschap. Als terechte en mooie beloning promoveert de McLaren-junior in 2015 naar de Formule Renault 3.5!

Nyck de Vries maakte eerder in de karting al furore en won daarin ongeveer alles wat er maar te winnen viel. In 2010 veroverde de Fries de wereldtitel in de KF2 klasse, om daar een jaar later nog een wereldtitel in de KF1 aan toe te voegen. De Vries werd groot nieuws toen hij, op dat moment nog actief in de karting, al werd opgenomen in het McLaren Young Driver Programme.


In 2012 volgde de overstap naar de formulewagens en debuteerde De Vries in de Formule Renault 2.0. Hoewel er in de twee jaren daarna regelmatig successen werden geboekt en zeker in de tweede helft van 2013 De Vries zijn ware talent toonde, kwamen de grote successen voor de rijder van Koiranen Motorsport dit jaar, zijn derde seizoen in de Formule Renault 2.0. In het belangrijkste en sterkst bezette kampioenschap, de Eurocup, scoorde De Vries uit veertien wedstrijden vijf overwinningen, stond tien keer op het podium en pakte zes keer de poleposition. In het voorlaatste weekend van de World Series by Renault was de titel voor de McLaren-junior al binnen. Nog dominanter was het jonge talent in het regionale (Zuid-Europese) en ook zeer sterk bezette Formule Renault 2.0 ALPS kampioenschap. Van de veertien races won De Vries er maar liefst negen, stond twaalf keer op het podium en mocht negen keer van poleposition vertrekken.

devries 03 498x260

Voor de 19-jarige Fries kwam direct na afloop van het seizoen de beloning voor zijn uitstekende prestaties. In 2015 zal de McLaren-junior uitkomen in het hoofdnummer van de World Series by Renault, de Formule Renault 3.5. Deze klasse is een van de belangrijkste opstapklassen richting het ultieme doel, de Formule 1. De Vries gaat rijden voor het Franse team DAMS, dat de afgelopen jaren met Carlos Sainz Jr (2014) en (toen nog) McLaren-junior Kevin Magnussen (2013) de kampioenen leverde in de Formule Renault 3.5. Uit Nederlands oogpunt zou het natuurlijk mooi zijn als De Vries in de voetsporen kan treden van landgenoot Robin Frijns, die na het behalen van het Formule Renault 2.0 Eurocup kampioenschap in 2012 in zijn eerste jaar als rookie de titel greep in de Formule Renault 3.5. Inmiddels heeft De Vries zijn eerste testkilometer in de Formule Renault 3.5 erop zitten en maakte daarin een uitstekende indruk. De McLaren-junior scoorde op de laatste dag een vijfde tijd en was daarmee de beste rookie.

devries 01 500x333

Terugkijkend op de afgelopen jaren heeft de Nederlandse karting toch diverse unieke talenten voortgebracht. De Vries die werd opgenomen in het McLaren Young Driver Programme en nu dus voor de titel gaat in de Formule Renault 3.5 en Max Verstappen die de wereld verbaasde met zijn entree in de Formule 3, door het Red Bull Junior Team werd gecontracteerd en volgend jaar zoals bekend bij Scuderia Toro Rosso in zijn tweede autorensportseizoen al debuteert in het Wereldkampioenschap Formule 1.