Download de KNAF app

Nederlandse dragracer David Vegter op avontuur in Rusland

vegter.555
Op uitnodiging van Dragtimes, de organisator van het Russian Drag Racing Championship, reisde de Nederlandse dragracer David Vegter naar de 400 kilometer ten oosten van Moskou gelegen NRing om daar deel te nemen aan twee wedstrijden van het Russisch kampioenschap. Een kennismaking met een andere wereld, een avontuur dat de Nederlander niet had willen missen en waaraan hij met twee runner-up posities ook nog twee bekers overhield. "Het was een uniek avontuur, niet alleen de wedstrijden, maar ook alles eromheen. Dragtimes had alles super geregeld en iedereen deed zijn uiterste best om het ons zo goed mogelijk naar de zin te maken", aldus David Vegter.

Over de dragrace-sport in Rusland is weinig bekend, maar als het aan Dragtimes ligt, gaat daar snel verandering in komen. Zo werd begin dit jaar door een Russisch team de Pro Modified Dodge Viper van Adam Flamholc gekocht en werd de Zweed als tuner door de Russen ingehuurd. Flamholc was ook meteen de link tussen Dragtimes en David Vegter, de Nederlandse dragracer die uitkomt in het FIA Europees Kampioenschap Pro Modified. "Adam Flamholc is onze tuner en zo is Dragtimes ook min of meer bij ons terecht gekomen. Ze wilden graag wat Europese Pro Mod rijders bij hun wedstrijden in actie zien. Ergens in juli zochten ze contact en tijdens de FIA EK wedstrijd in Finland hebben we de deal rondgemaakt om in twee opeenvolgende weekenden in augustus mee te doen aan de tweede en derde ronde van het Russisch kampioenschap op Autodrom Nizegorodskoye Koltco", aldus Vegter over het Russische avontuur.

circuit.000

circuit.002
Autodrom Nizegorodskoye Koltco, kortweg de NRing, is een modern circuit met een van alle gemakken voorzien pits complex, waarbij de dragstrip is gecreëerd door het rechte stuk van de baan aan beide kanten te verlengen. Omdat de klasseindeling in Rusland nogal afwijkt, kwam Vegter uit in de Rear Wheel Drive klasse en moest het met zijn Pro Modified '67 Camaro onder andere opnemen tegen een uit Amerika geïmporteerde Nissan en twee Dodge Vipers.

baan.001
Door oponthoud bij de reis vanuit Finland, kwam de Vegter Pro Mod Racing Camaro op zaterdag 6 augustus pas laat op de baan aan. De organisatie paste echter het schema zodanig aan, dat Vegter toch aan de kwalificaties kon deelnemen. De Nederlander plaatste zich vervolgens probleemloos voor de eliminaties en wist daarin tot de finale door te dringen. Voor de meer dan 3.000 pk sterke '67 Camaro was de baan echter te kort, waardoor Vegter al rond de 200 meter van het gas moest om niet aan het eind in de grindbak te belanden. In de finale moest Vegter dan ook in gewonnen positie zijn parachutes trekken en zag daardoor net voor de finish de Viper van Dmitry Samorukov langszij komen en met een fractie van een seconde de winst grijpen.

vegter.353
Een week later mochten de deelnemers aan het RDRC op herhaling voor ronde drie van het kampioenschap en ook nu haalde Vegter redelijk probleemloos de finale. En ook dit keer lag de Vegter Pro Mod Racing Camaro in de eindstrijd na een goede start duidelijk voor, om vervolgens van het gas te moeten. Een te hoge snelheid zou de Nederlander aan het eind van de baan zeker in de problemen brengen. Met een verschil van slechts 0,03 seconden ging de winst de tweede Russische Viper en dus was er weer een runner-up positie voor Vegter.

vegter.505
Vegter en zijn team waren duidelijk onder de indruk van het Russische avontuur. "Het is echt indrukwekkend om te zien hoe Dragtimes zijn zaken regelt. Van een livestream van alles wat er op en rond de baan gebeurt en handtekeningensessies voor de fans, tot catering voor het team, alles was top. Ook in de week tussen de races hadden ze van alles georganiseerd zodat we ook nog iets van de omgeving hebben kunnen zien. Al die tijd was er een tolk en iemand van de organisatie bij het team om vragen te beantwoorden en eventuele problemen op te lossen. Het is een verre reis om er te komen, maar iets wat ik zeker niet had willen missen. Gezien de manier waarop Dragtimes de zaken aanpakt, kan de ontwikkeling van het Russische dragracen snel gaan. Daarbij zijn er plannen om een nieuw dragrace-complex aan te leggen waar ook grote internationale wedstrijden gereden kunnen worden", aldus Vegter tot besluit.
briefing

tv.003
vegter.017
vegter.250
vegter.253