Download de KNAF app

Nederlands trio klaar voor openingsweekend SMP F4 NEZ op Sotsji

1461919579-mp f4 sochi mv
Richard Verschoor, Jarno Opmeer en Danny Kroes zijn optimaal voorbereid voor hun autosportdebuut in het Noord-Europese zonekampioenschap (NEZ) Formule 4, dit weekend op het circuit van Sotsji. Het trio vertegenwoordigt ons land in de nieuwe Nederlandse sectie van dit kampioenschap, die gezamenlijk is opgezet door de KNAF en MP Motorsport. Met workshops van Max Verstappen en Daniil Kvyat en een garagebezoek aan Renault maken de Nederlanders in hun eerste raceweekend direct kennis met de top van de autosport.

Het openingsweekend van het SMP F4 NEZ vindt plaats op het hoogste niveau: de F4-coureurs rijden dit weekend in het voorprogramma van de Russische Grand Prix. Op Sochi kregen de drie Nederlandse coureurs hun eerste workshop in het pakket dat de KNAF Academy voor hen heeft samengesteld, als integraal onderdeel van hun deelname aan het F4 NEZ-seizoen van 2016. Niemand minder dan Max Verstappen trok twee uur uit voor de drie jongelingen die dit jaar in de autosport debuteren.

Verstappen vond zijn investering in de jeugd niet meer dan logisch. "Ik heb ooit mijn eerste meters in de autosport in een raceauto van MP Motorsport afgelegd en die waren heel belangrijk voor me. Nu er een nieuwe generatie aankomt die samen met MP kennismaakt met de autosport, draag ik graag bij aan hun opleiding." Ook Jos Verstappen en Verstappens manager Raymond Vermeulen leverden een bijdrage aan de workshop in de F1-paddock bij Toro Rosso. Ziggo Sport was aanwezig om van de workshop een tv-item te maken. Het eerste tv-optreden van Richard Verschoor, Jarno Opmeer en Danny Kroes staat dus ook voor de deur.

Gisteren kregen Verschoor, Opmeer en Kroes een rondleiding door de pitboxen van Renault, waarna een workshop volgde van Red Bull F1-coureur Daniil Kvyat. "Het is prachtig dat ze mogen debuteren in een Grand Prix-weekend, onder het toeziend oog van F1-teambazen", zegt Sander Dorsman, teammanager van MP Motorsport. "Dat maakt deze ervaring extra bijzonder."

De drie coureurs zijn het daar van harte mee eens. "Het is een supermooi evenement, met veel publiek en grote namen die straks naar je wedstrijd zitten te kijken", zegt Danny Kroes. Jarno Opmeer vond het "best speciaal om in een F1-paddock rond te lopen. Heel groot, met alles eromheen. Je ziet F1-rijders lopen, en dan ook van Max uitgelegd krijgen hoe zo'n GP-weekend gaat. Echt super."

Vooraf hebben de drie zich vooral voorbereid met simtesten en fysieke training. "Dankzij de simtraining heb ik al heel erg het idee dat ik de baan ken", zegt Richard Verschoor, die de workshop van Verstappen "megagaaf" vond. "Daarnaast hebben we beelden bekeken en de startprocedure nog eens goed doorgenomen", vult Kroes aan.

Dorsman denkt dat de Nederlanders het in zich hebben om meteen vooraan mee te doen in het SMP F4 NEZ. "De Rus Alexander Vartanyan en de Fin Juho Valtanen zijn de favorieten, omdat ze vorig jaar al F4 hebben gedaan en de baan kennen. Maar ik denk dat Richard en Jarno sowieso bij de top-5 kunnen zitten. Danny is later ingestapt en heeft daardoor wat minder getest, maar ik denk dat hij toch de top-10 moet kunnen halen."

Het SMP F4 NEZ verrijdt op Sotsji op 29 en 30 april de eerste twee races van het kampioenschap. De volgende ronde vindt plaats op Zandvoort, tijdens de Pinksterraces op 13-15 mei.