Download de KNAF app

Nederlanders in een FIA of CIK Europees of Wereldkampioenschap (oktober)

De kart- en autosport kent vele kampioenschappen, waarbij de officiële FIA en CIK Europese en Wereldkampioenschappen de top van de piramide vormen. In deze 'top' is Nederland gelukkig ook goed vertegenwoordigd. KNAF Fast News houdt de verrichtingen van onze landgenoten in de gaten.

Over de gehele wereld bedraagt het aantal officiële FIA Europese en Wereldkampioenschappen zo'n dertig, terwijl er daarnaast ook nog voor de diverse CIK EK's en WK's wordt gestreden. In lang niet alle kampioenschappen komen Nederlanders in actie, maar gelukkig zijn er toch redelijk wat landgenoten op het hoogste niveau actief. KNAF Fast News houdt de verrichtingen van onze landgenoten die aan zo'n vooraanstaand kampioenschap meedoen in de gaten.

verstappen f1 japan 500x333

Indrukwekkende eerste meters Max Verstappen Als voorbereiding op het seizoen 2015, waarin Max Verstappen voor Scuderia Toro Rosso als jongste rijder ooit zijn wedstrijddebuut maakt in het Wereldkampioenschap Formule 1, kreeg het kersverse lid van het Red Bull Junior Team te horen dat hij dit jaar al een aantal vrijdagtrainingen in het Grand Prix-circus voor zijn rekening mocht nemen. Net na zijn 17de verjaardag maakte Verstappen zijn debuut op nota bene een van de moeilijkste circuits uit de reeks, Suzuka. Alsof hij echter nooit iets anders had gedaan, draaide Verstappen in Japan foutloos zijn rondjes en zette daarbij de twaalfde tijd op de klokken, op slechts 0,4 seconden van zijn teamgenoot Daniil Kvyat. Een indrukwekkende prestatie die veel lof oogstte.

Afgelopen vrijdag mocht Verstappen in de aanloop naar de Grand Prix van Amerika op 'Circuit of the Americas' in Austin opnieuw plaatsnemen op zijn werkplaats voor volgend jaar. Met een keurige tiende tijd kende de 17-jarige Nederlander een goede vrije training. Het belangrijkste doel was ervaring opdoen en met 32 foutloze ronden lukte dat uitstekend. "Ik had het moeilijk met mijn banden, die erg snel minder werden. Juist op het moment dat ze op hun best waren, had ik last van overstuur, waardoor mijn achterbanden te hard sleten. Maar ondanks dat mijn rondetijden beter hadden kunnen zijn, ben ik tevreden met de opgedane ervaring", aldus het aanstormende Nederlandse talent.

FIA EK Formule 3
De drie Nederlanders in het FIA Europees Kampioenschap Formule 3 hadden in oktober met Imola en de Hockenheimring de laatste twee ronden van het kampioenschap. KNAF Talent First-rijder Max Verstappen schitterde opnieuw, scoorde op beide circuits een overwinning en bracht daarmee zijn totaal in het FIA EK F3 op tien.

szymkowiak 500x333

Jules Szymkowiak
had op Imola de pech dat zijn motor het in de training begaf en hij in alle drie de races reglementair tien plaatsen op de startgrid werd teruggezet. De Van Amersfoort Racing-piloot viel een keer uit en legde verder beslag op de plaatsen vijftien en veertien. Op de Hockenheimring leverden de kwalificaties voor Szymkowiak een 16de, 17de en 15de plek op. In de races zat het ook niet altijd mee en daardoor sloot Szymkowiak het seizoen af met een 22ste, 15de en 20ste klassering. In de eindstand van het kampioenschap bezette de debutant met 17 punten plaats twintig.

vdlaar 500x334

Dennis van de Laar
scoorde in Imola met een 12de, 11de en 13de klassering wel constant maar net geen top tien. Op de Hockenheimring leverden een 17de, 13de en 14de kwalificatietijd uiteindelijk een 17de plaats op in race één, terwijl de Prema Powerteam-coureur in de laatste twee races van het seizoen beslag legde op plaats tien. In de eindstand van het kampioenschap bezette Van de Laar met 38 punten plaats veertien.

burgt 500x333

Nederlandse karters schitteren Prachtige resultaten voor Nederlandse karters bij de CIK-FIA-wedstrijden in het Italiaanse Sarno. In de CIK-FIA International KZ2 Super Cup schitterde Ryan van der Burgt door op spectaculaire wijze de wereldtitel te veroveren. Menno Paauwe maakte het succes compleet door in het sterke internationale veld de derde plaats voor zich op te eisen. Met Dylan Davies op een tiende plaats had Nederland nog een rijder in de top tien, terwijl Jordi van Moorsel als 21ste de finale afsloot.

Maar Van der Burgt was niet de enige Nederlander die in Italië de hoogste trede van het podium mocht beklimmen. In de CIK-FIA Karting Academy Trophy pakte Richard Verschoor de winst en de titel, terwijl hier met Rinus van Kalmthout ook een Nederlander op de derde plaats in het kampioenschap eindigde.

In Sarno werd ook gestreden om het CIK-FIA Wereldkampioenschap KZ. Met een 8ste plaats was Jorrit Pex de beste Nederlander. Bas Lammers sloot de finale af op plaats 13, terwijl Ricardo Romkema in de eindstrijd als 33ste over de finish kwam.

uzvqns3y04coronel 46 aa756 500x332

Tom Coronel ver van huis op het podium

Het World Touring Car Championship had met drie wedstrijden in een maand een druk programma. Daarbij waren het met Beijing, Shanghai en Suzuka ook nog eens wedstrijden ver van huis. In Beijing reed Tom Coronel in de kwalificatie naar plaats negen en mocht daardoor race twee vanaf startplaats twee beginnen. Na een uitvalbeurt in de eerste race, wist de Nederlander in race twee zijn fraaie uitgangspositie met een tweede plaats aan de finish te verzilveren. In Shanghai was de McGregor-piloot met een elfde kwalificatiepositie iets minder gelukkig, waardoor de races een achtste en zevende plaats opleverden. Twee weken later was Suzuka aan de beurt. In zijn tweede vaderland scoorde de ROAL Motorsport Chevrolet Cruze-rijder in de kwalificatie plaats acht. De eerste race sloot de Nederlander af op plaats zeven. In race twee wist Coronel wel de drie Citroën-rijders achter zich te houden, maar viel met een vierde plaats toch net buiten het podium.

abbring frankrijk 500x214

Kevin Abbring opnieuw snel Kevin Abbring deed van zich spreken in de voor het wereldkampioenschap meetellende Rally van Frankrijk. In zijn Peugeot 208T16 reed Abbring over de achttien proeven een foutloze wedstrijd. Met een 14de plaats algemeen was de Nederlander de eerste niet-WRC-rijder en winnaar van de RC2-klasse. Een prachtige prestatie van de voormalig KNAF Talent First-rijder die steeds meer naam maakt als extreem snelle maar ook constante piloot.

abbring zwitserland 497x190

Een paar weken later stond Abbring aan de start van de voor het FIA European Rally Championship meetellende Rallye du Valais. In Zwitserland nam Abbring direct de leiding, maar kreeg op de vierde klassementsproef een probleem met de koppeling. Op de laatste dag van de rally verscheen Abbring onder het Rally2-reglement weer aan de start, schreef direct vier klassementsproeven op zijn naam en bewees daarmee opnieuw de snelste coureur in het European Rally Championship te zijn.


Wie nog meer? Zijn er deelnemers die aan een volledig FIA of CIK kampioenschap meedoen en die nu (of straks) in het overzicht ontbreken, stuur dan even een mailtje naar r.scheelings@knaf.nl