Download de KNAF app

Nederlanders in een FIA of CIK Europees of Wereldkampioenschap maand juli

Over de gehele wereld bedraagt het aantal officiële FIA Europese en Wereldkampioenschappen zo'n dertig, terwijl er daarnaast ook nog voor de diverse CIK EK's en WK's wordt gestreden. In lang niet alle kampioenschappen komen Nederlanders in actie, maar gelukkig zijn er toch redelijk wat landgenoten op het hoogste niveau actief. KNAF Fast News houdt de verrichtingen van onze landgenoten die aan zo'n vooraanstaand kampioenschap meedoen in de gaten.

vdgarde 2 500x334
Formule 1-kilometers voor Giedo van der Garde Als test- en reservecoureur van Sauber maakte Giedo van der Garde de afgelopen maand de nodige kilometers in de Formule 1. Eerst kwam Van der Garde in actie tijdens de vrije training voor de Grand Prix van Engeland op Silverstone om op datzelfde circuit ook nog eens 84 ronden voor zijn rekening te nemen tijdens een testdag. Op de vrijdagtraining voor de Grand Prix van Duitsland zat de Nederlander opnieuw achter het stuur van de Sauber. Op Hockenheim noteerde Van der Garde de 16de tijd en toonde zich na afloop tevreden. "Mijn programma was volledig gericht op veranderingen aan de set-up. Dus voor mij was het vooral een kwestie van rijden, rijden, rijden zonder cooling-down om een heel snelle tijd neer te kunnen zetten. Twee weken geleden op Silverstone had ik al laten zien dat ik snel ben. Nu was het vooral belangrijk om veel en goede feedback te kunnen geven aan het team en dat is goed gelukt."
coronel
Tom Coronel In het World Touring Car Championship kwam Tom Coronel afgelopen weekend in actie in het verre Argentinië. In de ROAL Motorsport Chevrolet Cruze kende de Nederlander een moeilijk weekend. In beide races moest de McGregor-piloot van de elfde plaats starten en passeerde ook twee keer op die positie de finish waardoor hij geen punten scoorde voor het kampioenschap.

FIA EK Formule 3 De drie Nederlanders in het FIA Europees Kampioenschap Formule 3 hadden de afgelopen periode met Moscow Raceway en de Red Bull Ring twee evenementen af te werken. Over de verrichtingen van KNAF Talent First-rijder Max Verstappen elders in deze KNAF Fast News meer.
szymkowiak 500x334
Jules Szymkowiak, de teamgenoot van Verstappen bij Van Amersfoort Racing, reed op Moscow Raceway in de eerste kwalificatie naar een keurige achtste tijd. In de drie races zat het wat tegen waardoor de debutant genoegen moest nemen met een 11de, 12de en 13de plaats. Op de Red Bull Ring bleef de Nederlander in de kwalificatie steken in de achterhoede. De eerst race leverde door een aanrijding een uitvalbeurt op, maar in de tweede race wist Szymkowiak op te klimmen van plaats 22 naar negen en eindigde daarmee in de punten. In de derde race passeerde de Van Amersfoort Racing-piloot als vijftiende de finish.
vdlaar 500x334
Dennis van de Laar kende in Moskou een stijgende lijn. Na een 12de plaats in race één leverde een goede kwalificatie voor race twee en drie een achtste startplaats op. In de races passeerde de rijder van het Italiaanse Prema Powerteam als 9de en zelfs 6de de finishlijn. In Oostenrijk eindigde de Zandvoorter in de eerste race op een achtste plaats en scoorde daarmee opnieuw punten in de titelstrijd. In race twee spinde Van de Laar bij een uitrempoging van de baan terwijl hij race drie als veertiende afsloot.
verschoor 500x334
CIK-FIA Europees Kampioenschap Het CIK-FIA Europees Kampioenschap kende met Wackersdorf en Kristianstad twee wedstrijden. Over de verrichtingen van KTF-talenten Rinus van Kalmthout en Richard Verschoor in de Duitse ronde van de CIK-FIA Karting Academy Trophy elders meer in deze editie van KNAF Fast News.
Verschoor

De KZ en KZ2 klassen kwamen zowel in Duitslandals Zweden aan de start. In de KZ-klasse eindigde in Wackersdorf Bas Lammers op plaats drie en Jorrit Pex op plaats acht. In Kristianstad deden de twee Nederlander het met een vierde plaats voor Pex en een vijfde voor Lammers opnieuw uitstekend. In de eindstand van het kampioenschap deed het tweetal met een vierde plaats voor Lammers en een zesde voor Pex ook weinig voor elkaar onder.

In de KZ2-klasse in Wackersdorf met Marijn Kremers op vier en Menno Paauwe op vijf twee landgenoten in de top vijf. In Kristianstad deed Paauwe met een vierde plaats opnieuw van zich spreken en legde in de eindstand van het kampioenschap beslag op plaats acht. Guust Specken passeerde in Zweden in de finale als 13de de finish. In de eindstand van het kampioenschap was Finn Kooijman met een tiende plaats achter Paauwe de tweede Nederlander.

De KF-Junior klasse reed alleen een ronde in Zweden. Met een prachtige tweede plaats in de finale deed Bard Verkroost het meer dan uitstekend en staat met nog één ronde in het kampioenschap te gaan op de achtste plaats.
wiely albers 500x333
Autocrossers zeer succesvol Het FIA Europees Kampioenschap Autocross had in de maand juli maar liefst drie wedstrijden op de kalender staan. De Nederlanders waren daarbij zeer succesvol. Het begon allemaal in Nova Paka waar in de Superbuggy klasse Terry Callaghan als derde eindigde, Adriaan Boele als vijfde de finish passeerde en Mike Bartelen en Johan de Jong een zesde en zevende plaats pakten. Daarmee vier landgenoten in de top zeven! De titelstrijd ging verder met een wedstrijd in Frankrijk en hier stond in de Superbuggy klasse Wiely Albers zelfs op de hoogste trede van het podium. De Jong en Boele deden het met een derde en vijfde plaats ook meer dan uitstekend! Vervolgens was Italië aan de beurt en ook hier weer drie Nederlanders in de top vijf. Bartelen was met een tweede plaats de beste landgenoot, voor Callaghan op vier en De Jong op vijf. In de Juniorbuggy klasse eindigde Chantal van der Putten in Italië met een 11de plaats net buiten de top tien.
Wiely Albers
joosten 499x315
Drag Racing Het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing reed in het Finse Alastaro de tweede ronde van het kampioenschap. In de Pro Modified klasse schopte Robert Joosten het tot een vijfde kwalificatiepositie maar werd in de kwartfinale van de eliminaties uitgeschakeld. Marc Meihuizen had grote problemen met de moeilijk berijdbare Finse baan. De leider in de tussenstand van het kampioenschap moest in de kwalificatie genoegen nemen met een negende positie en stond daarmee buiten de eliminaties.
Joosten

Wie nog meer? Zijn er deelnemers die aan een volledig FIA of CIK kampioenschap meedoen en die nu (of straks) in het overzicht ontbreken, stuur dan even een mailtje naar r.scheelings@knaf.nl.