Download de KNAF app

Maximaal in de prijzen

verstappen fia orizegiving
Dat Max Verstappen in zijn Formule 1-debuutseizoen diepe indruk heeft gemaakt, werd eens te meer duidelijk bij de gala's die traditioneel het autosportseizoen afsluiten. Bij het officiële FIA Prize-Giving gala sleepte de 18-jarige Nederlander maar liefst drie ereprijzen in de wacht, terwijl hij twee dagen later bij de Autosport Awards in Londen opnieuw voor een hoofdprijs het podium mocht beklimmen.

Met het FIA Prize-Giving gala sluit de overkoepelende wereldautosportfederatie FIA niet alleen het seizoen af, ook worden bij deze officiële gelegenheid de winnaars van de diverse FIA wereldkampioenschappen in het zonnetje gezet. Daarnaast is er altijd een aantal speciale awards te vergeven, en daarbij eiste Max Verstappen de hoofdrol voor zich op. De 18-jarige Scuderia Toro Rosso-coureur mocht bij het in het Lido op de Parijse Champs-Elysees gehouden gala prijzen in ontvangst nemen voor de titels 'Rookie of the Year', 'Personality of the Year' en 'Action of the Year'.

verstappen indeprijzen
De titel 'Rookie of the Year' verdiende Verstappen bij een stemming onder college-coureurs, en met 49 punten en een twaalfde plaats in zijn debuutseizoen, was deze eretitel wellicht nog het minst verrassend. De titel 'Personality of the Year' kreeg de 18-jarige Nederlander naar aanleiding van een stemming onder de permanent geaccrediteerde media. De 'Action of the Year' werd gekozen door de fans en daarbij eindigde Verstappen op de eerste plaats met zijn inhaalactie op Felipe Nasr op Spa-Francorchamps.

Twee dagen later was het tijdens het Autosport Awards gala opnieuw raak. In London mocht Verstappen uit handen van voormalig Formule 1-coureur en televisiecommentator Martin Brundle de prijs voor 'Rookie of the Year' in ontvangst nemen. Het begeleidende commentaar van Brundle over Verstappen was wat dat betreft veelzeggend: "de man die dit jaar de Formule 1 in de schijnwerpers heeft gezet en ons zoveel heeft gegeven om over te praten."

Dat Verstappen met zijn optredens ook in Nederland wat los heeft gemaakt, en daarmee de autosport weer in de schijnwerpers heeft gezet, bleek wel bij de diverse jaaroverzichten. Bij het gala van de verkiezing 'Sportman van het Jaar' werd de naam Verstappen genoemd, terwijl de 18-jarige Nederlander in het NOS Sport Jaaroverzicht zelfs, samen met Sjinkie Knegt, Dafne Schippers en Tom Dumoulin, een van de vier hoofdpersonen was waaromheen het programma was gebouwd. De Formule 1-debutant was vervolgens ook weer te zien in het NOS Journaal Jaaroverzicht!