Download de KNAF app

KNAF onderzoekt haalbaarheid F4-kampioenschap

Job van Uitert2
De KNAC Nationale Autosport Federatie (KNAF) onderzoekt de mogelijkheden om een Nationaal Formule 4 kampioenschap te lanceren. Uitgangspunten voor dit kampioenschap zijn de richtlijnen die de FIA heeft voor een F4 kampioenschap. Dit betekent onder meer de keuze voor één motortype, deelname vanaf 15 jaar en 7 evenementen en 21 races per jaar. Om het opleidingskarakter van deze klasse te benadrukken, koppelt de KNAF haar KNAF Academy programma aan het kampioenschap. Op korte termijn maakt de KNAF eveneens de plannen voor een Nederlands / BeNeLux toerwagen kampioenschap bekend.

Bij voldoende interesse heeft Nederland vanaf het autosportseizoen 2016 weer een Nederlands autorensport kampioenschap in de vorm van Formule 4. Doelstelling is om bij de eerste race een mooi veld van F4's aan de start te hebben. De klasse wordt opengesteld voor iedereen vanaf 15 jaar, echter de doelgroep waar de KNAF zich op richt is tussen de 15 en 20 jaar oud, maar oudere rijders zijn uiteraard ook welkom.

"Conform de gedachte van de FIA moet Formule 4 de eerste stap op de autosportladder zijn van karting naar de internationale formulewagenklassen. We streven naar een betaalbaar kampioenschap, waarbij door strakke regulering ook de getalenteerde rijder met een beperkter budget titelkandidaat moet kunnen zijn", aldus KNAF-voorzitter Peter Dorn.

Bedoeling hierbij is om de kosten van deze serie deels afhankelijk te laten zijn van de keuze die de rijder maakt in de mate van ondersteuning. Op de paddock is straks ruimte voor zowel professionele als privé teams.

Chassis- en motorkeuze
Dit seizoen heeft het succes van het Formule 4 kampioenschap zich al in toonaangevende autosportlanden als Engeland, Duitsland en Italië bewezen. In Duitsland en Italië wordt er gereden met een Tatuus chassis met Abarth motor en in Engeland met de combinatie Mygale/Ford. De KNAF wil haar keuze voor het chassis- en motortype afstemmen op Engeland of Duitsland. Hierdoor is het voor ambitieuze rijders makkelijker om vanuit Nederland door te stromen naar Engeland of Duitsland zonder te hoeven investeren in een andere auto. Voor rijders uit die kampioenschappen is het omgekeerd mogelijk om ook in Nederland aan de start te verschijnen. In het samenstellen van de kalender wordt rekening gehouden met de buitenlandse kalenders.

"Hoewel wij nog de definitieve keuze voor chassis en motor moeten maken, neigen wij ernaar om ons te committeren aan het Duits kampioenschap. De Nederlandse teams Van Amersfoort Racing en Provily Racing rijden al in het Duits kampioenschap en hebben zich in een oriënterend gesprek positief gestemd over onze plannen. De interesse om in Nederland te rijden is bij die teams dus aanwezig", stelt KNAF bestuurslid Hans Hugenholtz.

KNAF Academy
Voor een succesvolle autosportcarrière is meer nodig dan een zware rechtervoet. De Nederlandse deelnemers aan het F4 kampioenschap kunnen dan ook rekenen op een ondersteuningsprogramma vanuit de KNAF Academy. Naast testmogelijkheden op simulatoren, biedt de KNAF Academy de rijders autosport gerelateerde fysieke, mentale en (social) media training. De kosten hiervan zullen door de KNAF worden betaald.

Toerwagens
De komende weken maakt de KNAF ook haar plannen voor een Nederlands / BeNeLux toerwagen kampioenschap bekend. Volg voor het laatste nieuws omtrent de NK plannen de KNAF op Facebook en Twitter of houd de website in de gaten!

Informatie
Mocht u meer informatie willen hebben omtrent Formule 4, dan kunt u contact opnemen met Maarten van Wesenbeeck via m.vanwesenbeeck@knaf.nl of telefonisch via 088-0047801.