Download de KNAF app

JW Raceservice Porsche pakt zege bij Zandvoort 500 op Circuit Zandvoort

De Zandvoort 500, de openingsrace van het Winter Endurance Kampioenschap 2019-2020, is gewonnen door Porsche-rijders Huub van Eijndhoven, Bart van Eijndhoven en Jaap van Lagen, namens het team JW Raceservice. De endurance race was tevens de laatste wedstrijd op de huidige layout van Circuit Zandvoort en kreeg daarmee de subtitel “One Last Time”. De seizoensfinale van het Winter Endurance Kampioenschap zal op 7 maart 2020 op het vernieuwde circuit van Zandvoort verreden worden.

 

De dag startte met de kwalificatietraining op een opdrogend circuit, waarbij Equipe Verschuur met de snelle Renault RS01 van Erik van Loon en Harrie Kolen de snelste tijd klokte. Een sterke prestatie, want het duo was een seconde sneller dan de als tweede geklasseerde equipe van Intrax Racing met Henk Thuis en Pim van Riet (Pumaxs GT). De snelste tijd in Divisie II werd genoteerd door Team GP Elite-rijders Larry ten Voorde en Dick Burger (Porsche Cayman GT4). In Divisie III klokten Jan Schouten en Ton Vink de beste tijd met hun BMW 320D, terwijl in Divisie IV Roel en Maarten van Dijk de snelste ronde noteerden.

Persbericht WEK Zandvoort 500 2019 re Essay2

De start van de wedstrijd werd een prooi voor de Speedlover Porsche van Paul Harkema en Niels Langeveld. Vanaf de 5ee plaats wist de Porsche naar de leiding te stormen, mede geholpen door mindere starts van de Equipe Verschuur Renault RS01 en Pumaxs GT. Ook de JW Raceservice Porsche van Huub van Eijndhoven, Bart van Eijndhoven en Jaap van Lagen profiteerde en wist naar de tweede plaats te rijden, gevolgd door de Van Berlo Racing Porsche van Marcel van Berlo en Kay van Berlo. De Pumaxs probeerde zich nog terug naar voren te vechten, maar na een eerder bandenprobleem werd de equipe verder getroffen door pech en viel deze na acht ronden uit. De strategische strijd tussen de Porsches bleef daarna lang interessant, terwijl ook Van Loon en Kolen met hun Renault de aansluiting met de kopgroep wisten te houden. Ook de drie neutralisaties van de wedstrijden hadden hun invloed op de strategische keuzes van de strijdende equipes. Na 117 ronden werd de groene Porsche van Huub van Eijndhoven, Bart van Eijndhoven en Jaap van Lagen als winnende bolide afgevlagd. Erik van Loon en Harrie Kolen finishten de race als tweede, gevolgd door Marcel van Berlo en Kay van Berlo.

Persbericht WEK Zandvoort 500 2019 re Essay3

In Divisie II was de beste start voor Robert Doornbos, die tijdens de Zandvoort 500 in actie kwam met een GP-Elite Porsche Cayman GT4, samen met Paul van Splunteren en Max van Splunteren. Toch was het Kenneth Heyer met de AMG Mercedes GT4 van Bas Koeten Racing die de sterkte beginfase had, en na korte tijd nam de Duitser dan ook de leiding over van Doorbos. Gaandeweg de race gingen ook FEBO Racing Team-rijders Dennis de Borst en Lorenzo van Riet zich mengen in de strijd om de zege in Divisie II. Mede dankzij een uitgekiende strategie wisten De Borst en Van Riet zich met hun SEAT Leon TCR naar de leiding te racen, met de overwinning in Divisie II als beloning. Robert Doornbos, Paul van Splunteren en Max van Splunteren finishten op de tweede plaats in de klasse. Larry ten Voorde en Dick Burger maakten het podium in Divisie II compleet. De Bas Koeten Racing AMG Mercedes GT4 werd als vierde geklasseerd.

Persbericht WEK Zandvoort 500 2019 re Essay4

In Divisie III kenden Lucas van Eijndhoven en Jeroen Reintjens een sterke beginfase, maar na kort aan de leiding te hebben gelegen, moest het duo al snel de BMW van Jan Schouten en Ton Vink voor zich dulden. Na vijftien ronden eindigde de race voor Van Eijndhoven en Reintjens in een uitvalbeurt, terwijl Schouten en Vink moesten zien af te rekenen met Melvin de Groot en Michael Bleekemolen in de Team Bleekemolen Renault Clio en met “The Dukes” Henny van Doorn en Jan Evers (BMW 123D) Het duo Schouten en Vink wist zich goed staande te houden en pakte met een voorsprong van drie ronden de winst in de klasse. De tweede podiumplaats werd bezet door RVM Racing-coureurs Jan en Ralph Visser, voor Henny van Doorn en Jan Evers.

Persbericht WEK Zandvoort 500 2019 re Essay5

De overwinning in Divisie IV werd gevierd door het Youngtimers koppelteam van Roel en Maarten van Dijk. Zij wisten de BMW Compact van Charles en Jay Vink voor te blijven. Theo Peters en Mike Rokven mochten de bokaal voor de derde plaats in ontvangst nemen.

Uitslagen van de Zandvoort 500 zijn te raadplegen via:
https://raceresults.nu/Results/organisator/2019?evenement=Circuit+Zandvoort&race=Zandvoort+500+2019+-+One+last+time

Foto's: Chris Schotanus/Essay Produkties