Download de KNAF app

Junior Recruitment Program: de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op zoek naar nieuw talent

PCCB Round3 Zandvoort 2018 139 1280x640
Een talentenjacht om in 2019 een jonge rijder te steunen met Mathieu Jaminet als coach tijdens de twee opleidings- en selectiedagen. Hierbij zijn er zes kandidaten uit Nederland, België en Duitsland.

Vorige zaterdag, Circuit Paul Ricard. De eerste wedstrijd van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux is net afgelopen. Op het podium staan Ayhancan Güven, Max Van Splunteren en Berkay Besler, ofwel drie jonge rijders uit het Junior Program dat door de promotoren van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux op poten is gezet.
“Porsche Motorsport heeft in zijn monomerkencups al altijd de jongeren in de schijnwerpers willen stellen", aldus Severine Ulenaers, die het Junior Program coördineert. “In die Porsche-piramide werden heel wat rijders ontdekt, vooraleer naar de top door te stoten. Het is onmogelijk ze allemaal op te noemen, maar de voorbeelden van Timo Bernhard, Marc Lieb, Patrick Pilet, Kevin Estre en Earl Bamber, om maar die te noemen, laten dromen. Op die basis hebben we besloten om de jonge rijders die aan de Challenge Benelux deelnemen zo goed mogelijk te omkaderen, door in 2017 het Junior Program te creëren. Dat bestaat onder andere uit meerdere formatie-workshops, en de rijders worden ook het hele seizoen lang met raad en daad bijgestaan. Het logische vervolg van dit Junior Program is de creatie van ons eerste Junior Recruitment Program.”
Het Junior Recruitment Program werd in september 2018 gelanceerd, en komt deze week in een eerste concrete fase. Na een eerste kennismaking in Zolder, in het kader van de voorlaatste manche van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, trekken de kandidaten voor het Junior Recruitment Program nu donderdag 25 oktober opnieuw naar het Limburgse circuit, voor een eerste evaluatiedag.
“Het doel van dit Junior Recruitment Program is het belang van de Porsche monomerkencups aan die jonge rijders te tonen én een jong talent ontdekken”, gaat Severine Ulenaers verder. "Samen met onze partners verlenen we die rijder steun voor het seizoen 2019 en we hopen dat hij nadien verder kan doorgroeien binnen het Porsche-universum. Voor ons zou het een droom zijn mocht hij op een dag een professioneel fabrieksrijder voor het merk kunnen worden.”

Mathieu Jaminet: “Mijn ervaringen delen”

Mathieu Jaminet is één van die rijders die zich aan het stuur van een 911 GT3 Cup liet opmerken, en is minder dan twee jaar later fabrieksrijder voor Porsche geworden. De Fransman is er zich terdege van bewust dat hij een bevoorrechte positie bekleedt, en aanvaardde maar wat graag de rol van coach binnen het Junior Recruitment Program.
“Dankzij Porsche heb ik geleerd dat een rijder veel meer moet kunnen dan gas geven en aan een stuur draaien”, lacht Mathieu. “Er zijn heel wat andere aspecten die ook belangrijk zijn, zoals de fysieke voorbereiding bijvoorbeeld, maar ook de mentale ingesteldheid en de wil om de kleuren van Porsche met verve te verdedigen. Als coach van het Junior Recruitment Program, wil ik wat ik van meer ervaren rijders heb geleerd met de jonge talenten delen. Ik kan de kandidaten ook uitleggen wat Porsche van een fabrieksrijder verwacht. Ik kijk er nu al naar uit om op hun vragen te kunnen antwoorden en ze zoveel mogelijk tips en aanwijzingen te geven.”
Om aan het Junior Recruitment Program te mogen deelnemen moeten de kandidaten jonger zijn dan 25 en al een zekere ervaring in de autosport of karting van hoog niveau hebben. Ze moeten ook het Engels machtig zijn, de taal die tijdens de testdagen en de opleidingen zal worden gebruikt.

2
Zes kandidaten voor een schitterende prijs

Voor deze eerste editie zal het Junior Recruitment Program van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux zes kandidaten ontvangen: drie Nederlanders, twee Belgen en een Duitser.
Uit Nederland hebben Max Weering (18 jaar), Niels Nipperus (21) en de heel jonge Loek Hartog (16) zich ingeschreven. De twee Belgen zijn Gilles Knaepen (23) en Yigit Recep Ilker (24). De zesde man komt uit Duitsland: Alex Aka (18). Hij maakte vorige week in Le Castellet zijn debuut in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux.
Alle zes zullen ze twee evaluatiedagen afwerken. Op donderdag 25 oktober nemen ze op Circuit Zolder het stuur van een standaard Porsche Cayman. Met de raad en steun van Mathieu Jaminet zullen ze ook enkele fysieke en mentale tests ondergaan.
Midden november zullen de kandidaten een tweede dag in Zolder afwerken, en deze keer achter het stuur van een Porsche 911 GT3 Cup Gen II kruipen. Ze zullen zich ook voor een jury voorstellen, om hun motivatie te bewijzen en een business plan voor te stellen, dat hen moet toelaten om in 2019 voor één van de huidige teams aan de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux deel te nemen.
Na afloop van die twee dagen krijgt de laureaat van het Junior Recruitment Program de inschrijving voor de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux 2019 aangeboden, samen met steun van bandenleverancier Michelin en een Porsche Motorsport racepak. Bovendien mag hij het statuut "Junior Recruit 2018" in al zijn communicatie en partnerrelaties gebruiken. Dat levert hem meteen een serieuze ruggesteun om volgend jaar aan het kampioenschap te kunnen deelnemen!

Foto kandidaten: Alex Aka, Gilles Knaepen, Max Weering, Niels Nipperus, Yigit Recep Ilker. Loek Hartog niet op deze foto.

3