Download de KNAF app

Jordan King wint FIA Institute Young Drivers Excellence Academy-selectie Noord-Oost Europa

De Brit Jordan King is de winnaar geworden van de FIA Institute Young Driver Excellence Academy-selectie voor Noord-Oost Europa, die afgelopen week in Nederland plaatsvond. In totaal waren zestien jonge coureurs uit evenzoveel Europese landen in Nederland te gast voor het prestigieuze selectie-evenement, dat voor de eerste maal door de Nederlandse autosportfederatie KNAF werd georganiseerd. De deelnemers, afkomstig uit diverse takken van autosport als rally, autocross, rallycross, karting en autorensport, werden tijdens de selectie beoordeeld op aspecten als rijvaardigheid, fitness, presentatie, het functioneren in een team en omgang met de media. Naar de beoordeling van de vakjury leverde King hierbij de beste prestatie. "Het was een fantastische week, waarin ik veel heb geleerd en veel waardevolle nieuwe ervaringen heb opgedaan", zei de 20-jarige King.

De FIA Institute Young Driver Excellence Academy is een initiatief van de wereldwijde automobiel- en autosportfederatie FIA om jonge talenten in de autosport door een intensieve begeleiding op diverse fronten verder te helpen in hun carrière. In vijf regio's in de wereld worden selectie-evenementen gehouden, waarvoor de diverse nationale autosportfederatie hun beste jonge talent (m/v) kunnen afvaardigen. De winnaar van elk van deze selectie wordt dan opgenomen in de Academy, waarbij er in een later stadium één winnaar wordt gekozen.

 dsc1163 500x410

In 2011 werd de Nederlandse rallyrijder Kevin Abbring de eerste wereldwijde winnaar van de Academy-selectie en nam daarvoor de 'Driver of the Year Award' in ontvangst. "Ik heb vooral ontdekt wie ik zelf ben, waar mijn sterke en zwakke punten lagen en veel kennis opgedaan op allerlei fronten. Ook het versterken van de band met de nationale autosportfederatie en de FIA kan een jong talent helpen in zijn of haar carrière, en dat was ook bij mij het geval", aldus Abbring. "Daarnaast kan ik mijn kennis in een evenement als dit weer aan anderen overdragen." Tijdens het selectie-evenement in Lelystad was Abbring met zijn team verantwoordelijk voor het rijtechnisch gedeelte. "We hebben deelnemers uit veel verschillende disciplines gezien, wat interessant was. In veel gevallen was er sprake van duidelijke progressie. Ik hoop dat ik met mijn beoordelingen een bijdrage heb kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van de deelnemers."

Tijdens het selectie-evenement voor Noord-Oost Europa, dat plaatsvond op het ANWB Test- en Trainingscentrum in Lelystad, kwamen de volgende deelnemers in actie: Christopher Hoher (Oostenrijk, Euro Formula Open), Louis Deletraz (Zwitserland, Formule Renault 2.0 Eurocup), Jan Midrla (Tsjechië, CIK-FIA KZ2) , Mikkel Jensen (Denemarken, ADAC Formula Masters), Martin Rump (Estland, Formule Renault 2.0 Eurocup), Joonas Lappalainen (Finland, Formule Renault 1.6 Nordic/NEC), Jordan King (Groot-Brittannië, FIA EK Formule 3), Gergely Marton (Hongarije, European Rallycross Championship), Baldur Hlodversson (IJsland, Iceland National Rally Championship), Kasparas Navickas (Litouwen, European Rallycross Championship), Beate Klipa (Letland, Baltic en Latvia Autocross Championship), Mats van den Brand (Nederland, Dutch Rally Championship/WRC), Steve Rokland (Noorwegen, Norwegian Rally Championship), Nikola Miljkovic (Servië, FIA CEZ Hill Climb Championship), Martin Koci (Slovenië, FIA WRC3/J-WRC) en Victor Bouveng (Zweden, Volkswagen Scirocco R-Cup). Uiteindelijk wisten King, Lappalainen, Jensen, Klipa en Rokland tot de finale door te dringen, waarbij King als eindoverwinnaar uit de bus kwam.

De Brit Jordan King kwam de afgelopen twee seizoenen uit in het FIA Europees Formule 3-kampioenschap en heeft voor volgend jaar de overstap naar een hogere formulewagenklasse op het programma staan. "Ik heb veel over mezelf geleerd, over wat ik kan, maar ook over de aspecten waarin ik mezelf nog verder moet verbeteren", aldus King. "Als je kijkt naar de vroegere winnaars van de FIA Institute Academy en waar die inmiddels in de autosport zijn, dan zal dit resultaat zeker helpen."

Nederland was voor de eerste maal gastheer voor een dergelijk selectie-evenement. KNAF-voorzitter Huub Dubbelman: "Het was voor ons een grote eer om het selectie-evenement voor Noord-Oost Europa van de FIA Institute Young Driver Excellence Academy voor het eerst in Nederland te mogen organiseren. Het was veelbelovend om te zien hoe al deze jonge talenten uit 16 verschillende landen en uit diverse autosportklassen hebben genoten van vier intensieve dagen. Met Jordan King hebben we een zeer goede winnaar, die gedurende het hele evenement zeer sterk heeft gepresteerd. In Nederland zijn we via ons 'KNAF Talent First'-programma al jarenlang actief in het ondersteunen van jonge talenten, met Max Verstappen als het meest recente voorbeeld. Het is goed om te weten dat er in de Europese autosport zo veel jonge veelbelovende talenten zijn. Initiatieven als de FIA Institute Young Driver Excellence Academy zijn fantastische initiatieven en investeringen in de toekomst van onze sport."

 dsc0898 499x255

 dsc0940 500x333

 dsc1070 500x333

 dsc9928