Download de KNAF app

NK HTGT powered by Gamma op Brands Hatch

Brands Hatch NK  3
Het Nederlands kampioenschap voor pre-'66 historische toerwagens en GT's bezocht voor het derde jaar in successie het circuit van Brands Hatch, in het verleden het toneel van veertien formule 1 Grands Prix. In tegenstelling tot eerdere jaren werden de eerste twee races samen met de Engelsen gereden. Negentien Nederlandse GT-rijders deelden het circuit met 24 Britse concurrenten. Michiel Campagne kon prima meekomen, hij nestelde zich met zijn Chevrolet Corvette Grand Sport op de vierde plaats algemeen, achter drie Ford GT40's. Roeland Voerman was de tweede Nederlander, totdat het differentieel van zijn Corvette Stingray stukging. Daarachter streden Rhea Sautter (Jaguar E-type), Robert Hamilton (Marcos 1800) en Harmen van Putten (Shelby Mustang), maar het was Tom Kuiper die met zijn Chevrolet Corvette na 90 minuten sturen de tweede plaats in de NK-klasse bezette. Andy Newall vocht de E-type die hij deelde met Sautter terug het podium op, maar dat deerde Hamilton niet, want hij kon tevreden zijn met de winst in de GTS11–klasse.

Tekst: P.R.
Foto's: Retroracingmagazine.nl

De toerwagens deelden het circuit met de hun Masters-concullega's, een raceklasse waarin er op het scherpst van de snede gestreden wordt. Bert Mets had de beste uitgangspositie van alle Nederlanders want zijn Britse teammaat Nick Swift had de Mini Cooper S naar een ijzersterke negende plek getraind. Helaas dachten de drie Britse Mini-piloten Lewis, Swift en Maydon de race in de eerste ronde te kunnen winnen. Het gevolg was dat Swift en Maydon eruit lagen met een pak schade en Lewis gediskwalificeerd werd voor zijn overmoedige actie. Exit Mets dus en de leiding in het Nederlandse kamp ging over naar Bas Jansen in de Ford Mustang, die Frits Campagne in zijn Ford Falcon op zijn bumper had. Even later meldde zich Jaap van der Ende in zijn Falcon bij dit gevecht terwijl ook Roel Korsten met een Mustang aansluiting kreeg. Na de verplichte pitstops had Campagne een veilige voorsprong zo leek het, totdat hij spinde en twee plaatsen verloor, zodat Roel Korsten de winst in de schoot geworpen kreeg. De andere klassen werden gewonnen door Du Toy van Hees/van Leenen (Lotus Cortina) en Ebdon/Kolvoort (Mini Cooper S).

Op maandag ging de strijd verder op het Indy circuit waar de eerste race zeer spannend was met 27 ronden lang strijd tussen Michiel Campagne in de dikke Corvette, Richard Evans in een Marcos 1800 en Bob Stevens in een Lotus Elan 26R. Dit drietal wisselde constant stuivertje en ging twee of drie dik de bochten door. Campagne won uiteindelijk nipt. Bij de toerwagens had Bas Jansen de leiding, totdat zijn Mustang ermee stopte. Roel Korsten was weer paraat om, nadat hij van der Ende was gepasseerd, de winst te pakken. Van Leenen en Roger Ebdon (Mini Cooper) wonnen de andere toerwagenklassen.

In de tweede race nam Nico Zonneveld de leiding in zijn Morgan, maar hij werd al snel gepasseerd door Evans in de Marcos. Terwijl Bob Stevens een fout maakte en terugviel naar de 12e plaats, bouwde Evans een flinke voorsprong op. Stevens was echter ontketend, terwijl Evans zich gedwongen zag gas te minderen om zijn motor te sparen. Het was dus een kwestie van tijd voordat Bob Stevens zijn eerste NK-0overwinning pakte. Mark Dols (Marcos) was intussen Zonneveld gepasseerd en had de derde plaats in handen, terwijl Martin Bijleveld met zijn Ford Falcon de toerwagenklasse leidde. Bijleveld had wel handen en voeten nodig om de aanvallen van Georg Nolte in zijn Ford GT40 af te slaan, en moest zich uiteindelijk gewonnen geven.

Al met al een weekend met spectaculaire races die door het Britse publiek hogelijk gewaardeerd werden. De volgende races om het NK HTGT powered by Gamma vinden plaats op Spa Francorchamps (België) op 24 t/m 26 juni.
Brands Hatch NK  1
Uitslag Race 1 (GT's, GP Circuit):
1. Michiel Campagne (Chevrolet Corvette Grand Sport) 2. Tom Kuiper (Chevrolet Corvette Stingray) 3. Rhea Sautter/Andy Newall (Jaguar E-type) 4. Robert Hamilton (Marcos 1800GT) 5. Georg Nolte (Ford GT40) 6. Jos Stevens (Lotus Elan 26R)

Uitslag Race 2 (Toerwagens, GP circuit):
1. Roel Korsten (Ford Mustang) 2. Bas Jansen (Ford Mustang) 3. Frits Campagne (Ford Falcon Sprint) 4. Jaap van der Ende/Martin Bijleveld (Ford Falcon Sprint) 5. Bert Du Toy van Hees/Gerrit Jan van Leenen (Lotus Cortina) 6. Frans van Maarschalkerwaart (BMW 1800TI)

Uitslag Race 3 (Indy Circuit):
1. Michiel Campagne (Chevrolet Corvette Grand Sport) 2. Richard Evans (Marcos 1800GT) 3. Georg Nolte (Ford GT40) 4. Bob Stevens (Lotus Elan 26R) 5. Nico Zonneveld (Morgan +4SS) 6. Frans van Maarschalkerwaart (Chevrolet Corvette Stingray)

Uitslag Race 4 (Indy Circuit):
1. Bob Stevens (Lotus Elan 26R) 2. Richard Evans (Marcos 1800GT) 3. Mark Dols (Marcos 1800GT) 4. Georg Nolte (Ford GT40) 5. Martin Bijleveld (Ford Falcon Sprint) 6. Jos Stevens (Lotus Elan 26R)