Download de KNAF app

Meer dan 50.000 bezoekers genieten van Historic Grand Prix Zandvoort

harc1
Na de succesvolle eerste twee edities in 2012 en 2013 was ook de derde editie van de Historic Grand Prix Zandvoort een enorm succes. In totaal waren over de drie dagen 50.831 bezoekers getuige van een prachtig autosportfestijn, waarbij de rijke racehistorie van Zandvoort centraal stond. Wedstrijden met historische formulewagens, toerwagens en sportwagens uit de periode 1948-1985, de jaren waarin Formule 1-wedstrijden op Zandvoort plaatsvonden, vormden de hoofdmoot van het programma. Ook tal van demonstraties en presentaties, handtekeningsessies met prominente (oud-)coureurs en een parade op zaterdagavond met raceauto's van het circuit naar het historisch centrum van Zandvoort waren populaire evenementen tijdens het weekeinde. Liefhebbers kijken nu al reikhalzend uit naar de vierde editie van de Historic Grand Prix Zandvoort, een gezamenlijk initiatief van Circuit Park Zandvoort en de HARC.

harc2
"Prachtig hoe enthousiast de rijke racehistorie van Zandvoort hier wordt beleefd en in ere wordt gehouden", zei oud-Formule 1-coureur David Brabham, een van de bijzondere gasten tijdens het weekeinde. Brabham verzorgde op zaterdag en zondag een speciale presentatie als eerbetoon aan zijn vader Sir Jack Brabham, die in mei van dit jaar overleed. Op zaterdagavond was Brabham een van de vele deelnemers aan het Historic Grand Prix-weekeinde die meedeed aan de indrukwekkende parade met raceauto's door het centrum van Zandvoort. Vele duizenden aanwezigen in de badplaats genoten van de aanblik van de fraaie auto's, die daarna nog een tijdlang stonden opgesteld in de Haltestraat en de Kerkstraat en aldaar van nabij konden worden bekeken en gefotografeerd. Met 'big band'-muziek na afloop en goed gevulde terrassen was de sfeer in het centrum van Zandvoort tot in de late uren van zaterdagavond fantastisch.
harc3
Tot de andere prominente rijders die gedurende het weekeinde aanwezig waren, behoorden oud-Le Mans-winnaars Jan Lammers, Gijs van Lennep en Jürgen Barth, tweevoudig Indy 500-winnaar Arie Luyendijk, oud-Formule 1-coureurs Michael Bleekemolen en Roberto Moreno, oud-toerwagenspecialist Toine Hezemans, maar ook de vermaarde auto-ontwerpers Adrian van Hooydonk (hoofd design BMW) en Harm Lagaay (oud-hoofd design Porsche), die beide gepassioneerde liefhebbers van de historische autosport zijn. Van Hooydonk raakte na zijn gastoptreden tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort van vorig jaar zo enthousiast, dat hij ditmaal met twee historische BMW's in twee verschillende klassen in actie kwam.
harc4
De première van de Group C/GTP Racing Championship-klasse op Circuit Park Zandvoort, met de legendarische bolides uit de lange-afstandsracerij uit de tachtiger en begin negentiger jaren, werd een groot succes. Ook de komst van de klasse DRM Revival, met de spectaculaire sportwagens uit de Deutsche Rennsport-Meisterschaft, was een groot succes. Andere internationale klassen die op de slotdag van het driedaagse evenement wedstrijden afwerkten, waren het 500 Owners Association MSA Circuit Racing Championship voor Formule 3-auto's met 500-cc-motoren uit de jaren vijftig, de FIA Masters-series Historic Sports Car Championship, Historic Formula One Championship, Historic Formula Two Championship en FIA Lurani Trophy. Ook het optreden van het Nederlands Kampioenschap Historische Toerwagens en GT's met een startveld van bijna 60 auto's vormde een indrukwekkend schouwspel. Alle racewinnaars mochten een speciaal voor de gelegenheid vervaardigd horloge van evenementsponsor Chopard in ontvangst nemen. Dankzij de inbreng van de BankGiro Loterij werden tal van loterij-deelnemers in staat gesteld, de Historic Grand Prix Zandvoort te bezoeken. Ook Porsche was prominent aanwezig met een presentatie in het kader van 40 jaar Porsche 911 Turbo en een parade voor Porsche-rijders op het circuit.
harc5
harc6
harc7
harc8
harc9
harc10