Download de KNAF app

Hoofdrol voor René de Vries op Brands Hatch

Senten-Images Brands Hatch NKHTGT 1

Jasper Izaks (Fiat Abarth) in gevecht met Nico Zonneveld (Morgan +4) in Surtees Corner

Het NK HTGT powered by Visser contactlenzen was terug op Brands Hatch tijdens het druk bezochte Masters Race Festival. De eerste race vond plaats op het lange Grand Prix circuit. Met af en toe een lichte motregen was de conditie van het wegdek verraderlijk wisselend. Michiel Campagne was de snelste geweest in de kwalificatie met de Corvette Grand Sport, maar het was Rob Bergmans in de Iso Rivolta die bij de start het beste weg was.

Tekst: P.R.
Foto's: Carlo Senten – Senten Images

Ook Martin Bijleveld had een topstart in zijn Ford Falcon. Twee bochten verder, in Graham Hill Bend, kwam hij echter naast de baan terecht en kon Michiel Smits in de Shelby erlangs, even later gevolgd door aartsrivaal Norbert Gross in de Falcon. Ook Alexander Schlüchter in de Lotus Elan meldde zich bij dit groepje. Bergmans moest zijn podiumaspiraties opgeven na een spin onderaan Paddock Hill Bend, terwijl Schlüchter een déja-vu van vorig jaar had toen hij gemangeld werd tussen Bijleveld's Falcon en de Iso Rivolta. In de kleine klasse was René de Vries consequent de snelste man in zijn Mini Cooper, hij handhaafde zich probleemloos in de top-10. Helaas werd hij het slachtoffer van de meedogenloze Paddock Hill Bend: met een dubbele achterwaartse salto eindigde hij in de grindbak. De winst bij de kleintjes ging niet naar één van de zes andere Mini Coopers, maar verrassend naar de publieksfavoriet, Jasper Izaks in de Fiat Abarth 1000.

Op maandag werd er gereden op het korte "Indy" circuit, waarbij de GT's en toerwagens elk een eigen race reden.
Bij de GT's had Matthijs Bakker het stuur van de Corvette Grand Sport overgenomen en meteen de pole gezet. Tweede was Michiel Smits en derde verrassend Bob Stevens in de Lotus Elan. Die had echter een slechte start en het was Schlüchter die de tweede plek pakte, terwijl Richard Evans in zijn Marcos als vierde weg was. De pk's telden en het was Bakker die de race controleerde, terwijl Smits na enkele ronden Schlüchter wist af te schudden. Evans moest wat plaatsen prijsgeven, maar wist wel zijn klasse te winnen, voor Nico Zonneveld in de Morgan +4.
Senten-Images Brands Hatch NKHTGT 2
Bob Stevens verraste in zijn Lotus Elan, hier leidt hij Richard Evans en Frans van Maarschalkerwaart

De held van de toerwagenrace was René de Vries. Zijn team had de Mini opgelapt en in de kwalificatie bleek alles goed te functioneren, dus kon er geracet worden! Helaas was de pret van korte duur. In het gedrang van de eerste bocht spinde Roel Korsten met de Mustang. Hij stuurde snel de goede kant op en iedereen wist hem te ontwijken, maar René de Vries moest daarbij door de grindbak...en kwam vast te zitten op luttele meters van zijn eerdere landingsplaats. De grote vraag van deze race was of lokale helden Phil Anning en Jonathan Lewis met hun Mini Coopers de Ford Falcons van Norbert Gross en Jaap van der Ende zouden kunnen bedreigen. Dat bleek niet het geval. Een mooi gevecht in het middenveld werd gewonnen door Rob Rappange, die de zevende plek opeiste in zijn Mini Cooper, voor Jasper Izaks.
Senten-Images Brands Hatch NKHTGT 3
Norbert Gross (Ford Falcon) legt de basis voor zijn overwinning terwijl op de achtergrond René de Vries voor de tweede keer de grindbak betreedt

De volgende twee wedstrijden in het NK HTGT powered by Visser contactlenzen vinden plaats op Spa-Francorchamps op 26 en 27 juni.

Uitslag Race 1 (Grand Prix circuit):
1. Michiel Campagne (Chevrolet Corvette Grand Sport)
2. Michiel Smits (Shelby Mustang GT350)
3. Norbert Gross (Ford Falcon Sprint)
4. Martin Bijleveld (Ford Falcon Sprint)
5. Rob Bergmans (Iso Rivolta)
6. Alexander Schlüchter (Lotus Elan 26R)

Uitslag Race 2 (GT's, Indy circuit):
1. Matthijs Bakker (Chevrolet Corvette Grand Sport)
2. Michiel Smits (Shelby Mustang GT350)
3. Alexander Schlüchter (Lotus Elan 26R)
4. John Faux (Lotus Elan 26R)
5. Harmen van Putten (Shelby Mustang GT350)
6. Richard Evans (Marcos 1800 GT)

Uitslag Race 3 (Toerwagens, Indy circuit):
1. Norbert Gross (Ford Falcon Sprint)
2. Jaap van der Ende (Ford Falcon Sprint)
3. Phil Anning (Mini Cooper S)
4. Jonathan Lewis (Mini Cooper S)
5. Graham Wilson (Lotus Cortina)
6. Frits Campagne (Ford Falcon Sprint)