Download de KNAF app

HARC kijkt terug op geslaagde Historic Grand Prix

FIA Historic Sports Cars 2
Een week na de HGP zijn we bijgekomen van alle vermoeienissen en kunnen we tevreden terugkijken op een bijzonder geslaagd weekend. Met 52.500 toeschouwers was het drie dagen lang een vol huis op Circuit Park Zandvoort. Zowel op de baan als ernaast was er heel veel te zien. Onze nationale raceklassen NK HTGT en NK GTTC spanden de kroon met enorme startvelden van 57 auto's. Met zoveel actie op de baan is contact niet altijd te vermijden, maar door efficiënte inzet van de vrijwilligers van de OCA waren alle brokken snel aan kant, zodat de races door konden gaan. De zes races voor historische Grand Prix wagens kenden zes verschillende winnaars en leverden daarmee veel afwisseling, maar het meeste spektakel kwam op de vroege zondagmorgen van het 39 auto's grote veld Historic Sportscars. In de Formule Junior zorgde een afgebroken wiel voor een koprol en angstige momenten, maar de rijder was gelukkig OK. Ook de races in de Formule 2, Historische Monoposto's, Gentlemen Drivers en Pre-'66 Touring Cars waren de moeite waard. De winnaars gingen behalve met een ouderwetse lauwerkrans ook naar huis met een splinternieuw Tudor Heritage Chrono horloge, beschikbaar gesteld door Gassan Diamonds.

Tekst: P.R.

De parade door Zandvoort op zaterdagavond toonde zich wederom zeer populair bij zowel de deelnemers als het publiek en zorgde voor grote drukte in het Zandvoortse centrum. De dag werd afgesloten met een spectaculair vuurwerk ter gelegenheid van ons 40-jarig jubileum.

In de paddock was het gedurende drie dagen een drukte van belang, met de HARC hospitality tent als middelpunt om bij te praten of even uit te rusten. BMW Group Classic toonde de Brabham BMW BT52 Formule 1 waarmee Nelson Piquet in 1983 op Zandvoort de pole position haalde. Ook hadden ze legendarische toerwagens zoals de 635, plus Formule 2, Le Mans, en DTM auto's meegenomen naar Circuit Park Zandvoort. Jan Lammers en Michael Bleekemolen demonstreerden de BMW M1 Procar, hun oude raceauto van vroeger, Freddy Hunt demonstreerde de Hesketh F1 van zijn vader James, Lorina McLaughlin de Benetton van Michael Schumacher en de motorrijders hadden hun eigen demo, met onder andere Jos Schurgers op zijn BMW kampioens tweewieler.. Het Porsche-dorp in de paddock had als publiekstrekker de Le Mans winnende Porsche 917K van Gijs van Lennep en Helmut Marko uit 1971. Met helden als Lammers, van Lennep, Hezemans, Surer, Grohs, Soper en vele anderen achter de tafel was het bij de handtekeningensessies op het HARC-terras elke keer een drukte van belang.

Het HARC-bestuur wil alle vrijwilligers, de Vrienden van de HARC, de racende HARC-leden en ook alle bezoekers bedanken. Jullie maken de HGP tot wat het is: een onvergetelijk evenement met een unieke sfeer. Dat geeft ons volop energie. De voorbereidingen voor de Historic Grand Prix 2016 zijn inmiddels begonnen!

PS: wil je nog even de sfeer van de Historic Grand Prix proeven? In het Zandvoorts Museum is nog tot en met 3 oktober de tentoonstelling 'Van Bira tot Lauda' te zien, over alle winnaars van de Zandvoortse Grand Prix in de periode 1948-1985. Kijk voor meer informatie op www.zandvoortsmuseum.nl