Download de KNAF app

Giedo van der Garde in de Formule 1

De aanhouder wint. Giedo van der Garde, KNAF Talent First winnaar in 2003, probeert al vele jaren om in de Formule 1 te komen. Zijn standvastigheid werd afgelopen week beloond toen hij zijn handtekening zette onder een contract dat hem vastlegt als vaste coureur bij het team van Caterham voor komend seizoen. Op zondag 17 maart gaat Van der Garde op het circuit van Albert Park in Melbourne als veertiende Nederlander in de geschiedenis debuteren als F1-coureur.

"Ik ben trots dat ik het toch maar gefilkt heb! Er zijn maar 21 mensen in de wereld die hetzelfde beroep uitoefenen als ik. Dat is vreemd, maar tegelijkertijd ook een mooie en inspirerende gedachte," aldus Van der Garde afgelopen vrijdag bij de presentatie van het heuglijke feit in de McGregor shop in Amsterdam, nadat hij donderdag zijn handtekening zette onder een contract met Caterham, de renstal van de Maleisische eigenaar Tony Fernandes. Teambaas Cyril Abiteboul was vrijdag speciaal naar Nederland gekomen om in een van de Amsterdamse vestigingen van Van der Garde's trouwe sponsor McGregor de officiële presentatie bij te wonen.

giedo f1 in actie  2  500x333

Afgelopen seizoen stond Giedo van der Garde al als testcoureur onder contract bij Caterham en nam hij deel aan een aantal vrijdagtrainingen. Ook kwam hij in de GP2-klasse uit voor Caterham Racing, het satellietteam van de F1-renstal. Bij Caterham wordt hij dit seizoen teamgenoot van de Fransman Charles Pic, die eerder al uitkwam voor Marussia. Beide rijders kennen elkaar vanuit de GP2-klasse, waarin ze een jaar elkaars teamgenoten waren bij Addax. Vorig seizoen eindigde Caterham op de 10e plaats in de WK stand, toen met Heikki Kovalainen en Vitaly Petrov.

Giedo van der Garde, die in 2003 de KNAF Talent First competitie won (na Ho-Pin ung in 2001 en Benjamin i in 2002) was opgelucht dat hij eindelijk zijn handtekening kon zetten. "Ik weet van mezelf dat ik klaar ben voor de volgende stap," zei de 27-jarige Amsterdammer nu hij dus weet dat hij in Australië voor Caterham zijn debuut in de Formule 1 gaat maken.

giedo f1 in actie  1  500x333

"Hier heb ik mijn hele carrière hard voor gewerkt en zeker afgelopen jaar, toen ik al testrijder bij Caterham was, heeft me geholpen mijn droom te verwezenlijken. Ik heb in 2012 mijn best gedaan om te integreren binnen het team. Nu is het moment daar dat ik mezelf op het allerhoogste niveau van de autosport verder hoop te ontwikkelen. Ik wil bewijzen dat ik klaar ben voor de Formule 1. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan."

Het F1-seizoen telt komend seizoen twintig races. Deze week zal de kersverse Nederlandse Formule 1 coureur voor het eerst plaatsnemen in de nieuwe Caterham-bolide, de CT03, tijdens de testdagen op het circuit van Jerez de la Frontera in Spanje. Vandaag (dinsdag) zal de bolide daar officieel worden onthuld.

giedo f1 in actie 500x333

Jan Flinterman, Dries van der Lof, Carel Godin de Beaufort, Ben Pon, Gijs van Lennep, Roelof Wunderink, Boy Haye, Michael Bleekemolen, Jan Lammers, Huub Rothengatter, Jos Verstappen, Robert Doornbos en Christijan Albers gingen Van der Garde voor. Daarmee is Giedo van der Garde dus de veertiende Nederlander in de geschiedenis die zal uitkomen in de Formule 1. De laatste landgenoot in de koningsklasse van de autosport was Christijan Albers in 2007. De eerste waren Dries van der Lof en Jan Flinsterman. Zij kwamen beiden uit in de Grand Prix van Nederland in 1952 op het circuit van Zandvoort. De meest succesvolle Nederlandse coureur in de Formule 1 was Jos Verstappen. De Limburger kwam van 1994 tot en met 2003 niet minder dan 106 keer aan de start van een Grand Prix. Verstappen haalde daarbij tweemaal het podium (België en Hongarije, in 1994). In totaal scoorde Verstappen 17 WK-punten. Komend seizoen is Van der Garde niet de enige Nederlander die actief is in de Formule 1. Robin Frijns staat als testcoureur onder contract bij het team van Sauber.