Download de KNAF app

FIA F3 coureur Dennis van de Laar behaalt doelstellingen in Monza

Tijdens het 1e raceweekeinde in Monza (23-24 maart) heeft Dennis van de Laar zijn ambities waargemaakt. In het door de FIA opgewaardeerde kampioenschap, wat weer de officiële entree naar de F1 moet worden, was het in een kletsnat Monza voor de 32 (!) deelnemers een enorme uitdaging om met elkaar de strijd aan te gaan.

Op maandag en dinsdagmorgen werden de testdagen nog afgelast omdat het circuit onveilig was bevonden in verband met sneeuwval. Hierdoor werd de voorbereidingstijd flink ingekort.

vd laar monza  3  500x333

Voor de enige Nederlandse deelnemer aan het kampioenschap, Dennis van de Laar uit Zandvoort, was dit een nadeel omdat de meeste rijders al meerdere jaren meedoen aan de F3 en het circuit zodoende beter kende. Ook het team Van Amersfoort Racing, waar van de Laar voor uitkomt, doet voor het eerst mee aan de FIA F3 en had ook nog geen ervaring op Monza.

vd laar monza  2  500x334

Tijdens de 1e en 2e vrije trainingen op vrijdagmorgen zat van de Laar er met een 7e en 4e positie meteen goed bij. Echter tijdens de kwalificatie waren de resultaten met een 10e, 13e en 16e startpositie gezien de sterke performance tijdens de training voor verbetering vatbaar.

vd laar monza  1  500x333

Tijdens Race 1 op zaterdag eindigde van de Laar op een droge baan direct in de punten met een sterke 9e positie en op zondag kwam voor de 2e en 3e race het water met bakken uit de hemel. Probleem was dat van de Laar nog nooit op de Hankook regenbanden had getest en tijdens de race moest ontdekken op welke wijze de banden het best tot hun recht zouden komen. Komend vanaf een 13e positie had van de Laar zich opgewerkt naar de 7e positie. Echter werd hij zelf ook slachtoffer door onervarenheid en verloor 3 posities door een rijdersfout en werd 10e tijdens race 2 en haalde weer punten. Tijdens race 3 spinde van de Laar in de 6e ronde tijdens een inhaalactie door aquaplanning van de baan, waarna de race in de 9e ronde voortijdig werd afgebroken in verband met de veiligheid van de rijders en baan marshalls.

vd laar monza  4  500x334

Dennis van de Laar :
,,Alhoewel er nog veel te verbeteren valt hebben we de doelstelling om meteen top 10 te rijden en hiermee 2 keer in de punten te finishen, meteen behaald tijdens mijn 1e raceweekend in de FIA F3. Je moet niet vergeten dat bijna alle rijders en teams ervaring hebben op de circuits en ook met de auto en banden onder alle omstandigheden. We zijn dus een rookieteam en rijders in een kampioenschap waar de hele wereldtop raced. Als ik de snelheid uit de vrije training kan doortrekken naar de kwalificatie dan maak ik een enorme stap naar voren, dus daar gaan we op het F1 circuit in Silverstone UK (13-14 april) voor. Het zal daar echter ook niet makkelijk worden omdat wij hier nog nooit zijn geweest. Pas de races daarna, in Hockenheim en de op de RedBullRing in Oostenrijk verwacht ik met de top mee te doen, die circuits ken ik goed en daar ben ik altijd snel geweest!" aldus de strijdlustige van de Laar.

vd laar monza