Download de KNAF app

Extrication Team Zandvoort bij training DMSB op Oschersleben

Extrication Team Zandvoort Oschersleben 1
Het afgelopen jaar heeft het Extrication Team Zandvoort vele uren gestoken in het trainen en ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn om kwalitatief hoogwaardige zorg te kunnen verlenen rondom een extractie op de baan. Het doel dat daarbij voor ogen gehouden wordt, is vrij simpel: "Op een zo veilig mogelijke manier, zo snel mogelijk een coureur uit het voertuig extraheren." Op regelmatige basis komt het team bijeen om de vaardigheden te trainen en om ingespeeld te blijven op elkaar. Net als vele facetten in de (race)sport, is extrication een teamsport pur-sang.

Tekst en foto's: Extrication Team Zandvoort

De inzet is niet onopgemerkt gebleven door de FIA en het team heeft dan ook vorig jaar de prijs voor "Best Team of Officials 2014" ontvangen. Dat is een fantastische beloning voor het harde werken, maar het nieuwe jaar bood medio maart de mogelijkheid om het team zich verder te laten ontwikkelen. Het volledige team reisde af naar Motorsport Arena Oschersleben om deel te nemen aan de training/certificering van de Deutsche Motor Sport Bund/ FIA. De artsen van het medisch centrum CPZ/ Extrication Team Zandvoort sloten de RTTLS cursus met succes af en het team scoorde zelfs een "Excellent" beoordeling. Het Extrication Team Zandvoort profileerde zich in Duitsland met een kalme, professionele aanpak, waarbij met name de externe uitstraling overtuigend was in de kwalitatief hoogwaardige zorg.

Er werd getraind op diverse stabiliserende technieken voor de wervelkolom, het transport uit de extreem kleine ruimte die een (gesloten) racewagen biedt en daarnaast op een scherpe blik voor de details. Het zijn de kleine dingen die grote verschillen kunnen maken met het oog op het voorkomen van (al dan niet extra) letsel bij de coureur. Zaken als: het juist positioneren van de KED (rug stabilisator), handvattingen en de correcte mate van aansnoeren van de coureur, hebben het tot een zeer leerzame ervaring gemaakt. Deze training zal zeker bijdragen aan de optimalisatie van de veiligheid op het circuit en de samenwerking op nationaal en internationaal vlak.

Laten we hopen dat de coureurs ons weinig nodig hebben het aankomende seizoen, maar als de inzet nodig is, dan staat het Extrication Team Zandvoort er klaar voor!

Extrication Team Zandvoort Oschersleben 2Extrication Team Zandvoort Oschersleben 3