Download de KNAF app

Eerste Endurance race voor Mercedes-Benz SLK Cup

Mercedes-Benz SLK Cup - Bij de start van de eerste race pakt Theo van den Berg de kop voor Joshua Waaijenberg 160807
Op een winderig circuit van Zandvoort vond de vierde ronde plaats in de Mercedes-Benz SLK Cup. Na de twee door de jonge coureur Niels Nipperus gewonnen races is de titelstrijd ongemeen spannend. Met nog 2 racedagen (4 races) te gaan gaat routinier Theo van den Berg met vier punten voorsprong nog wel aan de leiding, maar hij voelt de hete adem van Nipperus! De eerste Mercedes-Benz SLK 'endurance' race van ruim 50 minuten was voor de deelnemers een prachtige ervaring. Vrijwel alle deelnemers reden de hele race solo, maar Menno en Roy van Lune maakten van de mogelijkheid gebruik om tijdens de verplichte pitstop van rijder te wisselen.

Tekst en foto: P.R.

Tijdens de training was het Niels Nipperus die met een snelle tijd van net onder de 2 minuten en 7 seconden de pole position voor zich opeiste voor de eerste race. Bij de start liet hij zich echter verrassen door Theo van den Berg die als eerste de Tarzanbocht indook. Ook Joshua Waaijenberg lag even voor Niels Nipperus, maar die was weer snel terug op de tweede plek om de aanval op Van den Berg in te zetten. Met een mooie en gewaagde inhaalactie in de Gerlachbocht in de tweede ronde pakte Nipperus de kop weer terug van den Berg om deze niet meer af te staan. Achter het leidende tweetal ontspon zich een verbeten strijd tussen Joshua Waaijenberg, Erwin Klippel en Dirk van Dijk. Dirk van Dijk werd uiteindelijk derde, voor Klippel en Wout de Graaff, die in de slotfase Waaijenberg nog wist te verschalken. Debutant Wiebe Veenstra genoot met volle teugen, maar erkende dat hij nog veel moet leren om aansluiting te vinden bij de meer ervaren Nandor Trumpi, Menno van Lune en Rob van Hoorn, die nu ruim voor hem finishten.

In de 'endurance' race pakte Niels Nipperus na een goede start nu meteen de kop en na een kort gevecht van een paar ronden met Theo van den Berg wist hij een gaatje te slaan naar zijn achtervolgers om vervolgens onbedreigd de zege voor zich op te eisen, voor Theo van den Berg en Erwin Klippel. Menno van Lune, Rob van Hoorn en Nandor Trumpi waren aan elkaar gewaagd en hadden onderlinge mooie, maar sportieve gevechten. Wiebe Veenstra had het zo naar zijn zin dat hij zijn verplichte pitstop iets te laat maakte (....), maar de tijdstraf die hij daarvoor kreeg deerde hem niet: "Ik heb me uitstekend vermaakt!"

Helaas kende de SLK Cup al na de trainingen de eerste uitvaller: Eelco Sirag moest zijn auto met elektronische problemen al op de trailer rijden voordat de eerste race van start ging. Maar de andere deelnemers kenden wederom geen technische tegenslag, waarmee de betrouwbaarheid van de auto's in deze cup opnieuw werd bewezen. Door vakantie en ziekte was ook een aantal deelnemers afwezig, maar bij de races in september verwacht cup-organisator Nico Biesheuvel een vol startveld: "Er zijn inmiddels 18 auto's gebouwd en er komen nog steeds nieuwe aanvragen binnen, ook van coureurs die nog nooit geracet hebben, maar bijvoorbeeld wel aan de Dakar Rally hebben deelgenomen. Dat betekent dat het concept van deze Mercedes-Benz SLK Cup erg aan slaat." En dat het niet alleen om het racen gaat bleek ook deze zondag toen een aantal deelnemers een extra stoel in de auto monteerde om tijdens de pauze zieke kinderen namens de Esser Stichting van het Rotterdams Erasmus MC een onvergetelijke dag te bezorgen door ze een rondje mee te laten rijden.

Uitslag Race 1:
1. Niels Nipperus (Den Haag), Mercedes-Benz SLK, 11 ronden in 24 min 13,080 sec
2. Theo van den Berg (Rijswijk), Mercedes-Benz SLK op 9,014 sec
3. Dirk van Dijk (Arkel), Mercedes-Benz SLK, op 17,727 sec
4. Erwin Klippel (Sprundel), Mercedes-Benz SLK, op 18,381 sec
5. Wout de Graaff (Rijswijk), Mercedes-Benz SLK, op 25,681 sec
6. Joshua Waaijenberg (Rhenen), Mercedes-Benz SLK, op 27,056 sec
7. Nandor Trumpi (Breda), Mercedes-Benz SLK, op 46,039 sec
8. Menno van Lune (Rutten), Mercedes-Benz SLK, op 1 min 6,072 sec
9. Rob van Hoorn (Dessel, België), Mercedes-Benz SLK, op 1 min 38,128 sec
10. Wybe Veenstra (Burgum), Mercedes-Benz SLK, op 1 min 59,281 sec

Uitslag Race 2:
1. Niels Nipperus (Den Haag), Mercedes-Benz SLK, 23 ronden in 52 min 03,642 sec
2. Theo van den Berg (Rijswijk), Mercedes-Benz SLK op 18,830 sec
3. Erwin Klippel (Sprundel), Mercedes-Benz SLK, op 1 ronde
4. Joshua Waaijenberg (Rhenen), Mercedes-Benz SLK, op 1 ronde
5. Dirk van Dijk (Arkel), Mercedes-Benz SLK, op 1 ronde
6. Menno & Roy van Lune (Rutten), Mercedes-Benz SLK, op 1 ronde
7. Wout de Graaff (Rijswijk), Mercedes-Benz SLK, op 1 ronde
8. Rob van Hoorn (Dessel, België), Mercedes-Benz SLK, op 1 ronde
9. Nandor Trumpi (Breda), Mercedes-Benz SLK, op 2 ronden
10. Wybe Veenstra (Burgum), Mercedes-Benz SLK, op 3 ronden