Download de KNAF app

De TCR moet een boost geven aan de Nederlandse autorensport

TCR Benelux
Zoals eerder werd aangekondigd, besloten de in Benelux-verband betrokken landen de krachten te bundelen om in 2016 sterker te kunnen uitpakken met de TCR Benelux. TCR, dat staat voor TC Racer, flink opgevoerde tweeliter motoren, ongeveer 350 pk sterke turboaangedreven productie-auto's. Het TCR concept dat werd bedacht door Marcello Lotti, CEO van promotor WSC, bracht de Lage Landen samen.

Tekst en foto: Kronos Events

"Zowel in België als in Nederland was er behoefte aan betaalbare en vooral spectaculaire toerwagenraces," zegt Léon Rijnbeek, bij de Nederlandse KNAF nauw betrokken bij de sectie Autorensport. "Er was al enige tijd overleg met Circuit Zandvoort, KNAF en RACB Sport en het lanceren van de TCR kwam als geroepen. Wij zijn ervan overtuigd dat de TCR voor de Nederlandse racerij op nationaal niveau een sterke impuls zal geven. Toerwagens van verschillende fabrikanten in een startveld zal zorgen voor spektakel."

Al eerder waren er autosportevenementen onder de vlag van de Benelux, maar voor een gelijkaardig toerwagenkampioenschap moeten we al terugkeren naar de jaren zeventig, toen de circuits van Zolder, Zandvoort en het Luxemburgse Colmarberg de handen in elkaar sloegen."De sectie Autorensport is goed voor een groot deel van de licentiehouders in Nederland. Met het wegvallen van het NK in 2014 zijn we er bij de KNAF van overtuigd dat er potentieel is bij teams en rijders voor een nieuwe koningsklasse voor toerwagens," vervolgt Rijnbeek. "Vanuit de KNAF zullen we samen met Kronos Events een contact aanstellen voor de communicatie met de Nederlandse teams en rijders. Wij verwachten deze positie binnen afzienbare tijd in te mogen vullen."

Léon Rijnbeek is als amateur meer dan vijftien jaar actief in de racerij en heeft deelgenomen in de Blancpain Series en de Belgische BTCS, evenals de DNRT en Creventic evenementen vanuit Nederland. Ook maakt hij al zes jaar deel uit van het dagelijks bestuur van de KNAF met autorensport in zijn portefeuille. Deze ervaring komt van pas om de visie die er in de Benelux is voor TCR vanuit de KNAF mede te mogen vormgeven. "De huidige top in de toerwagenklasse is in deze tijd op nationaal niveau onbetaalbaar geworden. De TCR biedt veel meer mogelijkheden en via deze formule moeten we in staat zijn om volle startvelden en spectaculaire races te verkrijgen."