Download de KNAF app

Daan Pijl wint doldrieste Finalerace Ford Fiesta Sprint Cup en is algemeen en junior kampioen

In de Ford Fiesta Sprint Cup Nederland zijn de kampioenen bekend. Cor Euser Racing rijder Daan Pijl maakte het hele jaar al indruk als één van de snelste rijders van het veld. Gisteren behaalde hij zijn junioren titel met 202 punten ten opzichte van Colin Caresani en Rik Koen met allebei 167 punten, die de strijd om de tweede positie nog spannend houden.

 

In de Dutch Belgian Super Star ligt de strijd nog open. Daan Pijl heeft met zijn derde plaats in de eerste race zijn leidende positie verstevigt en heeft met 183 punten de beste papieren voor deze algemene titel van alle Nederlandse en Belgische rijders tezamen. Laurens de Wit staat tweede met 170 punten voor David De Saeger (149), Colin Caresani en Kenny Herremans met allebei 141 punten, gevolgd door Rik Koen met 140.

Na een met twee code rood ontsierde kwalificatie gaat Laurens de Wit vanaf de poleposition vertrekken met naast hem de eerste Belg Kenny Herremans. Colin Caresani en Bert Longin vormen de tweede rij met daarachter Jop Rappange en David de Saeger.

Het is de eerste rij met De Wit en Herremans die het beste zijn na het doven van de lichten. Caresani heeft een iets mindere start en moet in de eerste ronde Bert Longin voor zich dulden maar de Aerdenhouter herstelt zich snel en pakt de derde plaats weer terug. Bert Longin zakt terug naar een zevende plaats en krijgt een straf vanwege een jumpstart.
In Ossenbroeken vliegt debutant Boudewijn Kuster eraf na contact met Jari Benschop. De wagen staat met een scheef wiel op een ongelukkige plaats. Reden voor alweer een safetycarperiode in deze klasse. Kuster wordt hiervoor zelf als schuldige aangewezen.

fiesta veld

Met nog een kwartier te gaan wordt het veld weer losgelaten. Daan Pijl passeert gelijk Dylan Derdeale en meldt zich aan de achterkant bij Caresani in de strijd om de derde plaats. Kenny Herremans pakt de kop ten koste van Laurens de Wit. Ook Daan Pijl heeft Colin Caresani te pakken en rijdt alweer op een derde plaats na zijn start vanaf plek zeven.
Er gebeurt weer van alles in de veld vol Fiesta's. Aan kop schuift een groep van zes wagens heel dicht bij elkaar. Kenny Herremans maakt een foutje en zakt terug naar een vijfde plaats. Laurens de Wit schuift opnieuw naar de kop voor Daan Pijl en Colin Caresani, die zich echter laat verrassen door de Dylan Derdaele en een positie verliest. Jop Rappange wordt bestraft met een tien seconde straf voor het veroorzaken van een aanrijding.

Junior kampioen Daan Pijl is ook weer in deze wedstrijd een klasse apart en pakt de kop over van Laurens de Wit. Caresani heeft weer gewisseld met Derdaele. De twee Belgen Longin en David de Saeger maken elkaar het leven zuur. Longin weet met een mooie stuurbeweging een touche te voorkomen in de Geert Timmerbocht en kan door. Kenny Herremans gaat als een jojo door het veld en pakt de vijfde plaats terug op zijn landgenoot David de Saeger.

fiesta veld 2

De strijd in de slotfase is adembenemend. Om elke meter wordt geknokt door het viertal voorop. Koploper Pijl neemt wat voorsprong op zijn achtervolgers. Caresani voert de druk op bij De Wit en pakt de tweede plaats. Pas om 18.15 uur is uiteindelijk de prijsuitreiking. Pijl wordt gehuldigd als winnaar van de race en kampioen bij de junioren. Laurens de Wit is opnieuw de beste bij de rijders boven 25.

Foto's en tekst: www.autosport.nl