Download de KNAF app

Circuit Park Zandvoort neemt BMW M6 Coupe in gebruik

Met de Paasraces startte traditioneel het nieuwe autosportseizoen op Circuit Park Zandvoort. Tegelijkertijd werd de nieuwe 'Safety Car' op het circuit in gebruik genomen: een BMW M6 Coupé. De basiskleur is wit in combinatie met de bekende huiskleuren van BMW Motorsport: lichtblauw, donkerblauw en rood. De 'Safety Car' wordt tijdens nagenoeg alle evenementen op Circuit Park Zandvoort ingezet door de wedstrijdleiding om de maximale veiligheid van de deelnemers in geval van calamiteiten te kunnen waarborgen.

Tekst: p.r.
Foto: Rob Blank

Intensief betrokken
BMW Nederland levert al jarenlang snelle auto's voor de wedstrijdleiding van Circuit Park Zandvoort. Een bewijs van de jarenlange intensieve betrokkenheid van de Nederlandse BMW-importeur bij de nationale autorensportaccommodatie. In het verleden deden de BMW M3 Coupé en de BMW M 235i op Circuit Park Zandvoort dienst als 'Safety Car'. Met de nieuwe M6 Coupé heeft de wedstrijdleiding op Circuit Park Zandvoort nu de beschikking over een even fraaie als krachtige nieuwe sportwagen. Eind vorig jaar kondigde BMW Motorsport al aan een wedstrijdversie van de M6 Coupé te ontwikkelen volgens de internationaal geldende GT3-reglementen. Inmiddels is het testprogramma met deze auto in volle gang. Of daarbij ook de ervaringen met de 'Safety Car' op Circuit Park Zandvoort worden meegenomen, kan niet met zekerheid worden gezegd, maar feit is in ieder geval dat de bestuurder van de M6 dankzij de 560 pk sterke 4,4-liter V8-biturbomotor onder alle omstandigheden voldoende kracht aan boord heeft.

Persbericht - BMW Safety Car-credits Rob Blank
Safety Car voor assistentie
Al in 1911 werd in Amerika onder de aanduiding 'Pace Car' een productieauto gebruikt om assistentie te verlenen tijdens de eerste editie van de 500-mijlsrace van Indianapolis. In de Formule 1 was er pas in 1973 voor het eerst sprake van een 'Safety Car'. Sindsdien is het fenomeen in vrijwel elke raceklasse gemeengoed geworden. Mocht zich tijdens een race een ongeval voordoen, dan kan de 'Safety Car' na een beslissing van de wedstrijdleiding in actie komen. Deze auto voert dan het veld aan en leidt de deelnemers op gematigde snelheid aan de plaats van het ongeval voorbij, zodat de betrokken voertuigen snel kunnen worden verwijderd en indien nodig hulp kan worden verleend aan de coureurs.