Download de KNAF app

Mooie wedstrijden Eurol/VEKA NK Autocross ondanks slechte weer

SONAK 2015
Het voorjaar komt nog steeds niet goed tot zijn recht, waardoor rijders en publiek tijdens de eerste twee Eurol/VEKA NK wedstrijden al heel wat wind, regen en hagel te verduren hebben gekregen. Ondanks deze wisselende omstandigheden kijkt de SONAK terug op mooie en vooral spannende finales tijdens de wedstrijden in het Groningse Pieterzijl en het Drentse Zuidwolde.

Tekst en foto's: SONAK

Met op elke wedstrijd ruim 200 deelnemers aan de start is het een drukke dag voor zowel rijders als organisatie. De Divisie V (van voorwielaandrijving) is met 45 deelnemers het populairst onder de deelnemers. Toch blijven de Sprint 1600 en de Sprint 2000 niet ver achter met 40 deelnemers, waarna de overige vier klassen net iets onder de 30 zitten. De diversiteit in het programma maakt dat het publiek heel veel kijkplezier heeft gedurende de NK dagen.

NK Zuidwolde 5256
In Pieterzijl werd het seizoen geopend op een baan waar de ondergrond uit klei bestond. De eerste teleurstellingen en hoogtepunten volgden elkaar hier in hoog tempo op. De finales werden gekenmerkt door een enorme hoosbui, die het er voor de kever- en juniorklasse niet gemakkelijk op maakte. Sterker nog, de wedstrijd heeft zelfs nog ruim driekwartier stil gelegen vanwege deze stortbui. Preparatie aan de baan bleek nodig, waarna de resterende finales verreden konden worden op een wat gladdere ondergrond dan voorheen.

In Zuidwolde bleek er qua ondergrond geen vergelijking mogelijk met de eerste NK baan. De leembaan hier heeft het zwaar gehad in het natte voorjaar waardoor de toplaag meer vermengd was met zand dan voorgaande edities op deze baan. Voordeel is dat alle klassen uiteindelijk op dezelfde baan voor een zo hoog mogelijk puntenaantal dienden te strijden.

NK Zuidwolde 5465
Peter Versluis, eigenaar van VEKA Shipbuilding en naamgever van het NK, startte voor het eerst in Zuidwolde. "Heerlijk om weer terug te zijn in de autocross, jammer van mijn technische problemen. Mijn team gaat de problemen vinden en in Holterhoek ga ik voor de nummer 1 positie in de Superklasse", sprak hij oprecht.
Ook Tim Coronel startte in de Superklasse in Zuidwolde. Als een soort van mythische Mr. X was zijn deelname niet onopgemerkt gebleven en bezochten veel mensen de in het rennerskwartier handtekeningen uitdelende Dakar-held die Peter Versluis uit dezelfde rally kent.

NK Zuidwolde 5134
Het verloop van het Eurol/VEKA Nederlands Kampioenschap Autocross 2015 gaat verder op 21 juni in de Holterhoek Autocross Arena nabij Eibergen. Hier zal wedstrijd nummer drie plaatsvinden en dan is het kampioenschap al op de helft. In de Sprint 1600 blijkt Rens van der Haas, Nederlands kampioen in deze klasse in 2013, oppermachtig en schreef hij de voorgaande wedstrijden op zijn naam. Ook in de Juniorklasse won Werner van Rossum beide wedstrijden en is ook favoriet voor wedstrijd drie. In de andere vijf klassen wonnen steeds verschillende rijders en is er nog niets beslist, wat voor de andere twee klassen overigens ook geldt.