Download de KNAF app

Het NK Autocross in vogelvlucht!

eurol vk nk autocross logo-01
Het Eurol/VEKA NK autocross 2016 zit er weer op. Hierbij in vogelvlucht een korte terugblik op de locaties van deze spannende titelstrijd en de kampioenen van 2016.

Tekst en foto's: Emile Moorelisse

Wedstrijd 1 voor het Eurol/VEKA NK autocross 2016 in Albergen
Locatie: Weversweg, Albergen
Datum: zaterdag 28 mei 2016
Mede organisator: Albergse Cross Club (ACC)
Regio: Oost
Ondergrond: Zand
Baanlengte: 620 meter
Aantal deelnemers: 224

Voor de openingswedstrijd van het Eurol/VEKA NK autocross seizoen 2016 werd in Albergen alles op alles gezet om er een geslaagd evenement van te maken. De Albergse Cross Club maakte hun debuut als het gaat om het organiseren van een NK autocross wedstrijd. De enorme oppervlakte van het complete terrein was indrukwekkend, waardoor er naast een ruime baan ook volop ruimte was in het rennerskwartier. De ACC maakte bij het ontwerp van de baan een bewuste keuze door deze zonder chicane uit te voeren. Baanonderhoud kan dan makkelijker uitgevoerd worden wat tijdwinst oplevert. Alle aandacht ging dan ook uit naar de bochten die ruim van opzet waren, en het rijden van meerdere lijnen mogelijk maakte.

Wedstrijd 2 voor het Eurol/VEKA NK autocross 2016 in Rosmalen
Locatie: Tweede Hoefsteeg, Rosmalen
Datum: zaterdag 9 juli 2016
Mede organisator: Autocross Cross Club Geffen (ACCG)
Regio: Zuid
Ondergrond: Klei
Baanlengte: 685 meter
Aantal deelnemers: 212

Een bekende naam als het gaat om de mede organisator Autocross Club Geffen (ACCG), die een nieuwe locatie gevonden hebben. In Rosmalen werd de oppervlakte van de baan gebruikt voor een bijzondere baan lay-out die uit 6 bochten bestond. De aangelegde chicane kon hier echt als een bochtencombinatie worden beschouwd. Het weerbeeld in de weken voorafgaand aan deze wedstrijd zorgde voor heel veel nattigheid. En met de afgelasting van de wedstrijd in Benschop nog op het netvlies waren ook hier de nodige zorgen. De droge periode die begin juli aanbrak, zorgde voor het juiste weerbeeld en werd alles klaar gemaakt voor deze NK.

Wedstrijd 3 voor het Eurol/VEKA NK autocross 2016 in Reutum
Locatie: F.J. Groothuisweg, Reutum
Datum: zondag 21 augustus 2016
Mede organisator: Stichting Autocross Langeveen (SAL)
Regio: Oost
Ondergrond: Zand
Baanlengte: 560 meter
Aantal deelnemers: 205

Door de afgelasting van de wedstrijd in Lochem breekt er een drukke periode aan voor het NK autocross. In de laatste vier weken van het NK seizoen zullen de laatste 3 wedstrijden van dit seizoen gereden gaan worden. Na zes weken "verplichte" pauze maakt Stichting Autocross Langeveen zich op voor wedstrijd drie op de kalender van het NK. De SAL organiseerde hun laatste NK, in 2012 alweer, ook op deze locatie waar het kleine hoogteverschil een extra dimensie aan de baan mee geeft. Dit in combinatie met de vloeiende bochtencombinaties maakte de zandbaan uitermate gechikt voor mooie wedstrijden.

Wedstrijd 4 voor het Eurol/VEKA NK autocross 2016 in Benschop
Locatie: Industrieterrein de Copen, Lopik
Datum: zaterdag 3 september 2016
Mede organisator: Autocross Vereniging Rang Pang (ACVRP)
Regio: West
Ondergrond: Klei
Baanlengte: 650 meter
Aantal deelnemers: 201

De naam Benschop verwijst naar de originele locatie waar ACVRP een NK wilde organiseren. De gemeente zag hier geen mogelijkheden en werd er in Lopik een alternatief gevonden. Als dank aan het vele voorwerk van één van de hoofdsponsors van ACVRP, bleef de naam Benschop als locatie aan het evenement verbonden. De wedstrijd in Lopik stond op de kalender als tweede aangevinkt op 18 juni, helaas regende het veel te veel en volgde er een afgelasting. De reservedatum werd daarna ingeschakeld en zo konden we eindelijk toch van start in Lopik, op de baan waar in 2010 ook een NK verreden is. De harde ondergrond zorgde voor zeer spannende wedstrijden, en resulteerde erin dat er met nog één wedstrijd te gaan nog geen kampioenschap beslist was.

Wedstrijd 5 voor het Eurol/VEKA NK autocross 2016 in Hieslum
Locatie: Idserdaweg, Hieslum
Datum: zaterdag 17 september 2016
Mede organisator: Superklasse Noord (SN)
Regio: Noord
Ondergrond: Klei/veen
Baanlengte: 580 meter
Aantal deelnemers: 191

Was de laatste wedstrijd van het Eurol/VEKA NK autocross ooit zo spannend, met in alle klassen meerdere kandidaten voor de titel? Niemand kan het zich nog herinneren in de lange historie van het NK autocross. De organisatie heeft op de avond voor de NK de handen vol aan de enorme opkomst van vooral supporters die niets willen missen van de ontknopingen dit seizoen. De laag klei op deze baan lag alleen in de eerste bochtencombinatie echt aan de oppervlakte. Hierna vormde een bovenlaag van veen de oppervlakte waardoor het voor alle rijders moeilijk was de juiste banden te kiezen. Na zinderende finales waren alle kampioen bekend en werden ze in de avond allemaal gehuldigd en mogen alle mede organisatoren en de SONAK terug kijken op een geslaagd seizoen Eurol/VEKA NK autocross 2016.

De kampioenen van 2016!

Juniorklasse - Benjamin Zuidam
Junior Benjamin Zuijdamv2
Divisie V - Sander de Haan
DIV V Sander de Haan2
Toerwagenklasse - Ton van Leeuwen
Toerwagen Ton van Leeuwenv2
Keverklasse - John Verberk
Keverklasse John Verberkv2
Super 1600 - Rens van der Haas
SP1600 Rens vd Haasv2
Sprint 2000 - Chris Wagenaar
SP2000 Chris Wagenaarv2
Superklasse - Gerrit en Jeremy Nap
Superklasse Jeremy en Gerrit Napv2