Download de KNAF app

Grote belangstelling voor Eurol/VEKA Nederlands Kampioenschap Autocross

Afgelopen weekend ging in het Groningse Pieterzijl het Eurol/VEKA Nederlands Kampioenschap Autocross 2014 van start. Meteen na opening van de registratie in februari stroomden de aanmeldingen voor deze titelstrijd binnen en bleek de belangstelling 'booming'. De Stichting Organisatie Nederlands Autocross Kampioenschap kijkt dan ook vol vertrouwen uit naar een mooi seizoen.

Deelnemers
Ook in 2014 blijkt de inschrijving voor het Eurol/VEKA Nederlands Kampioenschap Autocross weer 'booming'. De SONAK (Stichting Organisatie Nederlands Autocross Kampioenschap) kan dan ook alleen maar zeer tevreden zijn over het aantal registraties. Ondanks de aangescherpte veiligheidsmaatregelen registreerden zich zo'n 270 deelnemers.

nk pieterzijl 4691 500x333
Wat bij de registratie opviel was het grote aantal nieuwe gezichten en de daarbij behorende auto's. Zo is de deelname in de Divisie V (voorwiel aangedreven) explosief gestegen. Deze stijging heeft er dan ook voor gezorgd dat het maximum aantal van 45 deelnemers ver werd overschreden, waardoor de SONAK zich genoodzaakt zag om voor deze klasse een wachtlijst in het leven te roepen. Ook zijn er wachtlijsten bij de Kever- en Superklasse, al puilen die niet zo uit als bij de Divisie V.

Uiteraard zijn er ook weer verschuivingen in de andere klassen waaruit het Nederlands kampioenschap bestaat. Door het bereiken van de maximale leeftijd waardoor deelname in de juniorklasse niet meer mogelijk is, stromen veel van deze jonge talenten door naar andere klassen. Maar ook andere deelnemers zijn van klasse veranderd, waardoor het de eerste wedstrijden zelfs voor de diehard fans goed opletten zal zijn.

Eerste wedstrijd
Op zaterdag 3 mei jl. was in het Groningse Pieterzijl de aftrap van het kampioenschap, waarbij er maar liefst 233 coureurs aan de start stonden. Ondanks de vele aanpassingen in het veiligheidsreglement, bleek dat een overgrote meerderheid de zaken prima voor elkaar had. Dat mag ook wel eens gezegd worden. Om half tien was de eerste start en het werd voor iedereen een spannende wedstrijd met verrassende uitslagen. Wie verwacht nu dat iemand komende uit de Juniorklasse, de tweede plek in de finale van de Superklasse voor zich opeist? Ook bij de andere klassen waren er verrassende manche- en finaleoverwinnaars.

nk pieterzijl 4536 500x333

Voor de rest van het seizoen ziet de wedstrijdkalender er als volgt uit:

  • Zondag 25 mei Veulen
  • Zaterdag 13 juni Lochem
  • Zaterdag 12 juli Velddriel
  • Zaterdag 16 augustus Loenen (Veluwe)
  • Zater- of zondag 30 of 31 aug Reserve datum
  • Zaterdag 13 september Gendringen

TV-promotie
Ook dit seizoen is de SONAK er weer in geslaagd om alle wedstrijden van het Nederlands kampioenschap autocross op tv te krijgen. In tegenstelling tot voorgaande jaren zal dit nu niet bij SBS6 zijn, maar bij RTL GP dat als basis zender RTL7 heeft. De wedstrijden worden steeds op zondag omstreeks 14.00 uur uitgezonden en de daaropvolgende zaterdag herhaald. De samenwerking met Dick van Elk en Jordy van Kouwen blijft als vanouds. Het definitieve uitzendschema zal zodra dit bekend is op de site van de KNAF gepubliceerd worden. De tv-promotie komt geheel tot stand door sponsoren, hiervoor onze dank.

nk pieterzijl 4456 500x333

De SONAK streeft ernaar om een extra uitzending te brengen. Hiervoor is 'Vrienden van SONAK' in het leven geroepen. Met een donatie van € 100,00 kunt u hierin participeren. Wij zijn benieuwd of het gaat lukken.

Tot slot Wij verwachten dat de komende wedstrijden wederom bol van de spanning zullen staan en wensen alle deelnemers sportieve wedstrijden toe. Tot autocross!!!

SONAK,

Maria Schuurmans