Download de KNAF app

FIA-gehomologeerde stoelen verplicht in Europees Kampioenschap Autocross 2016

Een belangrijke mededeling voor rijders die in 2016 willen gaan deelnemen aan het Europees Kampioenschap Autocross. Met ingang van volgend jaar zijn in deze titelstrijd FIA-gehomologeerde stoelen verplicht!

Om de veiligheid van de rijders te vergroten, is er een aantal jaren geleden een Frontal Head Restraint (kortweg FHR) systeem geïntroduceerd. Deze nekbescherming geeft pas de volle bescherming als deze op correcte wijze wordt gebruikt. In het verleden is gebleken dat FIA-gehomologeerde stoelen (8855-1999 en 8862-2009) niet in de zogenaamde Autocross sprinters pasten en derhalve is dit de enige klasse in de moderne autosport waarbij een FIA-gehomologeerde stoel niet verplicht is gesteld. Daar komt nu echter verandering in.

De FIA Off-Road Commission is van mening dat het FHR-systeem op termijn een verplichting zou dienen te zijn. Voor een juiste werking van het systeem zijn dan ook een FIA-gehomologeerde stoel en helm noodzakelijk. In navolging hierop is gedurende 2015 in het Europees Kampioenschap Autocross een onderzoek gedaan, waarbij de conclusie was dat de momenteel leverbare FIA-gehomologeerde stoelen eigenlijk zonder problemen in de huidige generatie Sprinterframes passen. Daarop is door de FIA Off-Road Commission besloten om deze verplichting in haar reglementen op te nemen. Hoogstwaarschijnlijk zal in 2017 ook het FHR-systeem een verplichting gaan worden. Dit is met name van belang voor de rijders die in 2016 aan het Europees Kampioenschap Autocross willen gaan deelnemen.

Wilt u meer weten, neem dan gerust contact op met Peter Popeijus: techniek@knaf.nl