Download de KNAF app

Voorbeschouwing Eurol/VEKA NK Autocross 2015

SONAK 2015
De luxe hebben dat de teveel aangemelde deelnemers zich moeten plaatsen voor deelname aan het Eurol/VEKA NK Autocross 2015 was ook voor de SONAK een verrassing. Het geeft wel aan dat deze tak van autosport, met meer dan 900 licentiehouders ook gelijk een van de grootste, de crisis waarin we verkeerden sterk doorgekomen is. Deze selectiewedstrijden spitsten zich uiteindelijk toe op één klasse, Divisie V, waar alleen voorwiel aangedreven auto's aan mee mogen doen. Na de twee selectiewedstrijden in Langeveen en Pieterzijl houdt de SONAK uiteindelijk nog 240 deelnemers over voor dit NK seizoen.

Tekst en foto's : SONAK

De inschrijving opende haar digitale deuren en direct werd er door de rijders veel data richting de KNAF-website gestuurd. De meeste registraties kwamen binnen een uur al binnen. Twee weken later werd er een definitieve telling gemaakt en bleken er voor de Divisie V veel meer dan de toegelaten 45 rijders zich aangemeld te hebben en moesten de selectiewedstrijden een schifting hierin aanbrengen. De keuze viel uiteindelijk op het zand van Langeveen en de klei van Pieterzijl, waarmee zo ongeveer de belangrijkste grondtypen waar Nederland uit bestaat onder de wielen van de rijders door gingen. Na deze twee wedstrijden werd er een klassement opgemaakt en de beste 30 mochten zich aansluiten bij de 15 direct geplaatste rijders voor deze klasse.

Langeveen 1364
Naast twee mooie evenementen konden de rijders en de organisaties dit al zien als de warming-up voor het seizoen 2015. Met opnieuw zes wedstrijden verspreid over Noord, Oost en Zuid-Nederland staat er genoeg op het spel voor iedereen om de prestigieuze Nederlandse Autocross titels te gaan behalen. Bij maar liefst drie klassen zal er zeker een nieuwe Nederlands kampioen aan het einde van het seizoen op de nummer 1 van het erepodium staan. Valentijn Hendriks en zijn broer Thijmen behaalden de titel in respectievelijk de Juniorklasse en de Divisie V, beide heren geven dit jaar hun studies voorrang op hun favoriete snelheidssport.

Bij Mike Bartelen, Nederlands kampioen in de Superklasse, is er een ander avontuur wat lonkt. Hij focust zich dit jaar volledig op het Europees Kampioenschap Autocross wat onder de FIA-vlag gereden wordt. Toch keert de snelle Brabander het NK niet volledig de rug toe want de drie wedstrijden die niet samenvallen met een Europese wedstrijd staan opgenomen in de drukke agenda en blijven we niet verstoken van de nummer 1 in het Eurol/VEKA NK Autocross 2015.

Pieterzijl 2010
In de overige drie klassen zijn alle kampioenen gewoon weer van de partij en staan ze allemaal al op scherp om op 9 mei 2015 van start te gaan in Pieterzijl voor hun eerste NK wedstrijd. De tweede wedstrijd voor het Eurol/VEKA NK 2015 staat voor 30 mei op de agenda en hier zal sinds lange tijd weer een bekende en zeer snelle Nederlander aan de start staan bij de Superklasse, waarbij hij zijn lijfspreuk "eat my dust" in de praktijk kan brengen. Kortom in de maand mei is alweer volop actie te beleven bij het Eurol/VEKA NK autocross wat eindigt op 19 september in Baarle Nassau.

Voor de laatste informatie van de eerste ronde van het NK Autocross in Pieterzijl klik hier.